Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Извънредно заседание на евролидерите за коронавируса

Снимка: consilium.europa.eu

Лидерите на страните членки на ЕС провеждат тази вечер чрез видеоконферентна връзка извънредното си заседание, посветено на ситуацията с коронавируса и предложените в тази насока мерки от Европейската комисия. Очаква се да бъде прието вчерашното предложение на председателя Урсула фон дер Лайен да се въведе забрана за влизане в ЕС на граждани от 3-ти страни с първоначален срок от 30 дни.

Това очаквано решение на лидерите бе оповестено вчера и от френския президент Еманюел Макрон в обръщението му към французите, по време на което многократно повтори: „Ние сме във война“. Едно пояснение, което Фон дер Лайен вчера направи - забраната няма да важи за граждани на ЕС, които се намират извън Общността.

Днес говорителят на Комисията Адалбер Янз уточни, че ограниченията в движението, които се налагат и чрез възстановяването на граничния контрол на много от страните-членки, няма да важат за стоките.

Насоките за борбата с коронавируса, които вчера даде Европейската комисия, бе изрично подчертано, че общият пазар трябва да се запази, както и че свободното движение на стоки е изключително важно за снабдяването на търговските вериги, за да не изчезнат тези от първа необходимост. Дори бе поискано от страните-членки да посочат приоритетни коридори, по които да се движат тежкотоварните камиони.

И вчера, и предишните дни - от началото на кризата, ръководителите на европейските институции акцентират върху думата "солидарност" като "единствен начин за справяне със заразата", както и върху координирането на отговора между държавите в Общността - момент, в който солидарността е подложена на сериозно изпитание, както се вижда от случая с Италия. Тук искам да отворя скоба и за България - както вчера се разбра, тя не е участвала в първия търг, организиран от страните-членки за закупуване на защитно облекло, но днес бе изрично съобщено, че ще участва в следващите, които са за комплекти за тестове и дихателни апарати. Говорителят на ЕК Стефан де Керсмакер уточни, че страната ни се е включила, макар и по-късно в търга за защитни облекла и определи като „съвсем нормален“ факта, че прави това на по-късен етап.

Вторият важен момент - загубите за бизнеса от карантината. Еврокомисията изпрати снощи до страните членки на ЕС за консултация проектопредложението за временна рамка за държавната помощ - това съобщи изпълнителният зам-.-председател Маргрете Вестагер. Според нея, е изключително важно тази временна рамка да бъде готова до няколко дни, за да се отговори по-бързо на ситуацията, отколкото това стана при избухването на световната финансова криза през 2008 г.

Какви възможности дава Рамката на страните членки:

Да създадат схеми за пряко подпомагане или члез данъчни облекчения в размер до 500 000 евро за компания;

Да дават субсидирани държавни гаранции за банковите заеми;

Да позволяват публични и частни заеми със субсидирани лихви;

Временната рамка ще признае важността на ролята на банковия сектор за справянето с икономическите последици от коронавируса, специално за канализирането на помощта до крайните потребители, най-вече в малките и средни предприятия.

Междувременно Европейската комисия назначи експертна група за отговор на коронавируса. Тя е съставена от епидемиолози и вирусолози от Франция, Италия, Нидерландия, Белгия и Дания и ще формулира насоките на ЕС на основата на мерки, които се базират на науката и координирано управление на риска.

Групата ще се оглавява от председателя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен, а съпредседател ще бъде еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириакиду.  Тя ще подпомага и допълва работата на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията. 

Утре по видеоконферентна връзка ще заседават транспортните министри. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26