Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Само обединена нация може да преодолее такава криза

Снимка: Министерски съвет

“Ще започна от казаното от президента, че само една нация – обединена, силна, дисциплинирана, хладнокръвна, умна, може да преодолее подобна криза“, каза министър-председателят Бойко Борисов на започналата извънредна среща в президентството срещу разпространението на коронавируса.

“Както много колеги казаха – ние сме във война с невидим противник. Както се казва, по-хубаво да беше армия, поне да я виждаме“, каза Борисов и подчерта:

“Сега започваме и ние като САЩ да разбираме колко е важна индустрията, икономиката – едно време я наричаха планова, но да не бъде дадена в Азия. Вие на няколко пъти чухте, но в Турция го ударих на молба, защото доставките, договорите с много държави, в един момент те казват – военно е положението, първо да си видим нашите граждани, което е правилно и вие го казвате, и ние го казваме и затова спираме износа“. 

“Само че ние сме подвластни на договорите и на нашите разчети са на базата на този внос. Не само от Турция, но и от Китай, и от Виетнам за цяла Европа. Тези доставки бяха отказани навсякъде в Европа. И тъй като нашата икономика е отворена – на едно място правят едно, на друго друго, компоненти в различни държави – изведнъж блокираха всички заводи“, обясни Борисов. 

"Оказа се, за радост, че в България и шивашката, и текстилната промишленост си е добре развита. Да не стане някой да помисли, че ние сме се засилили да правим бизнес или да изнасяме преди да сме не на сто, а на 1000% обезпечили и сигурни от това, което ще се произведе за абсолютно всички видове маски, които ви изброих. Едва тогава".

Производство на  защитни облекла, препятстващи проникването на вируси, Враца - 18 март 2020 г.

“Имаме спиртоварни. Имаме няколко комбината, които правят по 1000 тона (спирт-бел.ред.) на месец... 60% от заплатата първия месец за тези, които са в принудителен отпуск ще поеме държавата, заяви още премиерът Бойко Борисов и похвали учителите: 

Да похвалим учителите с програмите по БНТ 2 и БНТ 4"

“Лесно е да се критикува, по-трудно е да седнем и всяка разумна мярка да я приложим... Излизането на граждани извън границите освен ако не е за лечение или неотложна нужда, се забранява. Полагаме огромни усилия да докараме наши туристи откъде ли не, какви ли не упражнения се правят, подчерта премиерът.

“На работа, до аптеката, до банката, до хранителния магазин, това е движението  - и вкъщи", призова Борисов. Той коментира и допълнителните възнаграждения за медицинските специалисти на първа линия:

"За да получат хиляда лева, трябва да преведем към 1 400, за да може да стигнат до всички, на които сме обещали тези хиляда лева чисто. Вече сме на 3,5 милиарда дефицит. От бюджет на излишък може да се счита, че като не се попълнят толкова пари в бюджета, вече сме на дефицит. И първостепенната задача, която стои пред мен, освен за обезпечаване на всички тези на първа линия, но да кажа, да останат пари за пенсии. Нищо към този момент не заплашва пенсионната система. Трябва да се гарантира за дълго време да остане от резерва да се попълва пенсионната система.

Междувременно премиерът Борисов получи уверението на унгарския му колега Виктор Орбан, че ще съдейства на българските граждани, чакащи на границата. 

Производство на защитни облекла, Враца - 18 март 2020 г.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цончо Ганев

Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство

В кулоарите на парламента зам.-председателят на "Възраждане" Цончо Ганев се усъмни в шансовете за съставяне на правителство.  Борисов: Никой не може да състави кабинет в момента Той отправи призив към първите две политически сили да поемат отговорност:  "Казахме ясно и точно, че сме готови да застанем заедно с другите, които се обявяват за..

публикувано на 27.06.24 в 12:12

Мъж от Сухиндол е пострадал при пожар, предизвикан от взрив на газова бутилка

Домашна газова бутилка се е взривила в Сухиндол около 21:30 часа в сряда и е причинила разрушения и пожар. Сериозно е пострадал млад мъж, който е с изгаряния по краката, докато е помагал на възрастните си родители да напуснат имота до пристигане на противопожарните автомобили от Павликени.  Имотът е унищожен. 14 пожара са гасили през..

публикувано на 27.06.24 в 12:06

Над 62 л/кв. м дъжд се изля над монтанското с. Василовци

62 литра на квадратен метър дъжд се изля тази нощ над село Василовци, област Монтана. В областта най-малко е валяло в Долно Церовене. Въпреки сложната метеорологична обстановка градушки не са паднали. Температурни аномалии от близо 15 градуса разлика за няколко дни и интензивни валежи от дъжд се получиха в област Монтана, съобщи Леночка..

публикувано на 27.06.24 в 12:06
Съдебна палата

Съдът върна в ареста Марин Димитров, обвинен за контрабандна афера в Агенция "Митници"

Софийският апелативен съд върна в ареста Марин Димитров, обвинен за участие в престъпна група за контрабанда заедно с бившия главен секретар на МВР Живко Коцев, бившия директор на Митниците Петя Банкова и сина ѝ Стефан. Митничари декларираха в НС, че нямат информация Марин и Стефан Димитрови да са посещавали "Капитан Андреево" и "Лесово"..

публикувано на 27.06.24 в 11:58
Вицепрезидентът Илияна Йотова откри международния форум за кирилицата „Азбука. Език. Идентичност“ в НДК, 27 юни 2024 г.

Илияна Йотова: Не пречим на никого да се самоопределя, но много ще пречим на опити да се приписва история

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрази днес свои очаквания към правителството, което евентуално ще бъде сформирано и гласувано в Народното събрание:  "Много се надявам в него да попаднат грамотни хора, истински просветени хора, които да съзнават значимостта на тематиката и на проблематиката, на която е посветен и днешният форум. И да вземат..

публикувано на 27.06.24 в 11:26

Гърция възнамерява да въведе лимит на краткосрочните наеми

Гръцкото правителство подготвя мерки за ограничаване на наемите на туристическите имоти.  Целта е да се понижат наемите на жилища за целогодишно ползване. "Проучваме пазара, за да видим дали можем логично да ограничим краткосрочните наеми, за да освободим повече имоти за дългосрочно наемане", каза премиерът Мицотакис пред медиите...

публикувано на 27.06.24 в 11:19

Президентът смята, че е рано да коментира шансовете за редовен кабинет

След политическите консултации със седемте парламентарни групи предстои президентът Румен Радев да обяви кога ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на кабинет.  Държавният глава отговори днес на въпроса - оптимист ли е за шансовете за сформиране на редовно правителство: "Мога да ви отговоря след реализацията или липсата на..

публикувано на 27.06.24 в 11:16