Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хеттрик на Байдън в предизборната битка със Сандърс

| обновено на 18.03.20 в 18:02
Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джо Байдън постигна убедителна победа на първичните избори в щатите Флорида, Илинойс и Аризона, увеличавайки преднината си за номинацията на Демократическата партия в САЩ в условията на кампания, променена от мерките срещу коронавируса и засилен натиск върху Бърни Сандърс да се откаже от надпреварата, предаде АП, цитирана от БТА.

Поредната победа на бившия вицепрезидент Байдън дойде на фона на огромна несигурност. Надпреварата сред демократите е затруднена от мерките за забавяне на разпространението на епидемията, засегнали големи сектори от американския живот. Гласуването на първичните избори беше отменено в щата Охайо и макар че в три други щата се състоя, членове на избирателни комисии и гласоподаватели съобщаваха за проблеми.

Въпреки всичко стремежът на Байдън да получи номинацията вече изглежда постижим. Победата му и в трите щата удвои броя на делегатските му гласове спрямо Сандръс и даде на бившия вицепрезидент почти непреодолима преднина. Водещи лидери на демократите и донори също все повече подкрепят Байдън като най-добър вариант за противопоставяне срещу Доналд Тръмп през ноември.

В обръщение към привържениците си Байдън отдаде дължимото на съперника си Сандърс за изтъкване на темите за достъпно здравеопазване и борба с климатичните промени.

"Нека кажа, особено на младите гласоподаватели, които бяха вдъхновени от сенатор Сандърс, чувам ви, зная какво е заложено на карта. Зная какво трябва да направим".

С изключение на Северна Дакота и свободно присъединила се към САЩ територия в западната част на Тихи океан Северни Мариански острови, Сандърс не е постигал победа от Супер вторника на 3 март.

В изказването си след последните гласувания Сандърс не каза почти нищо за бъдещето на надпреварата, а говори главно за разпространението на коронавируса. 

Междувременно Тръмп официално си осигури номинацията на Републиканската партия, след като имаше минимална конкуренция.

В средите на демократите обаче динамиката беше много по-голяма. По-високата избирателна активност в ключови щати показа ентусиазъм, който дори коронавирусът не можа да сдържи. Активността във Флорида надхвърли 1,7-те милиона души, гласували преди четири години.

Байдън укрепи позициите си благодарение на по-възрастни гласоподаватели и афроамериканци, които по принцип го подкрепят.

Коментар по темата на журналиста Валери Найденов можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джо Байдън

Джо Байдън печели първичните избори в щата Вашингтон

Джо Байдън беше обявен за победител на първичните избори в щата Вашингтон, проведени на Супервторника миналата седмица, предаде "Асошиейтед прес". С това Байдън печели 5 от общо 6 щата, гласували на 10 март. По данни на в. Ню Йорк таймс..

публикувано на 17.03.20 в 12:15
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на Княжево протестираха по-рано днес. Металните ограждения с надпис „Частен имот“ са били поставени предни дни, с цел да възпрепятстват хората да..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18