Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 95% от учениците в област Кърджали се обучават дистанционно

Режимът е в сила и за защитени училища в по-малки населени места

СУ „Васил Левски“ в Крумовград
Снимка: su-kg.net

Над 95% от учениците в област Кърджали са обхванати от дистанционното обучение. От 15 000 деца едва 1400 нямат в дома си електронни устройства или интернет връзка. Там се ползват телефони или на помощ идват медиатори, които са в контакт с родителите. Според преподавателите дистанционното обучение е начин за по-плътно използване на новите технологии. Тази форма на учене е предизвикателство и за децата, особено в малките населени места и пограничните села.

Село Егрек е близо до гръцката граница. То стана известно преди години с продължилите повече от месец протести срещу закриване на местното училище. Сега учебното заведение е защитено от държавата и в него се обучават 11 деца от първи до седми клас. В Егрек дистанционното обучение се приема като предизвикателство и новост, от която всички имат полза.

"Мисля, че за момента обстановката е на ниво, няма такова напрежение. Като гледам, справят се. Не са кой колко знае колко родителите и децата, учениците в Егрек", разказва кметът на селото Милена Таскова.

Местните хора казват, че селото им е много добре обезпечено технически, нищо че е на самата граница и далеч от големите населени места

"Всички са мобилизирани с телефони, с интернет и мисля, че обучението зависи вече в системата - там в учебния процес, някакъв срив, ако възникнат такива проблеми."

Училището в Егрек е едно от многото в община Крумовград, където от няколко дни работи дистанционното обучение. Според заместник-кмета на общината Неджие Акиф над 90% от учебните заведения са въвели тази форма и тя дава добър резултат.

"Във всички училища, които са на територията на община Крумовград има въведени модели на дистанционно обучение, в зависимост от възможностите и на педагогическия персонал, и на учениците в домашни условия. В най-лошия случай, когато нямат възможност учениците да имат интернет или учителите да поддържат онлайн връзка с учениците, се използват и медиаторите, помощниците на учители, назначени в училищата, където се обучават учениците от уязвимите групи. Чрез тях им се изпращат материали, домашни и контролът вече се осъществява по телефона, обратната връзка се получава с учениците чрез телефонни разговори", допълни Неджие Акиф.

И в джебелското село Припек новият модел на обучение дава добри резултати. Там училището, също като в Егрек, е защитено от държавата след поредица от протести. Най-доволни от дистанционното обучение са големите ученици, смята заместник-кметът на Крумовград Неджие Акиф. Според нея проблемно е при децата от началния курс, когато родителите са на работа.

Като добър пример за справяне с онлайн обучението Неджие Акиф посочи гимназията в Крумовград.

"Колегите много стриктно изпъняват своите ангажименти и задължения и мога да кажа, че изпълняват нормата учебна заетост. Защото това да седнат да разработят един урок по съвсем различен метод, при тях също е вид новост и предизвикателство, но се справят отлично".

Четири дни след началото на дистанционното обучение над 95 процента от училищата в област Кърджали вече прилагат тази форма на обучение. 

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деница Делвил: За децата със специални потребности изолацията е ежедневие

Най-новата кампания на УНИЦЕФ - „Образование за всяко дете“, ще бъде един от дългосрочните инструменти на организацията за подкрепа на децата с увреждания в България. „ Необходимостта от подкрепа за тези деца още по-ясно и остро се видя по време на кризата и дистанционната форма на обучение, към която преминаха всички ученици“, каза пред..

публикувано на 27.05.20 в 13:37

Предпазни мерки при завръщане на работа след ограниченията

Националният център за обществено здраве и анализи е издал общи препоръки към работодателите за спазване на противоепидемични мерки при постепенното възобновяване на работния процес след края на извънредното положение. „Бих препоръчала известен период от време да се работи дистанционно, особено по-уязвимите груп и, където има такава..

публикувано на 27.05.20 в 10:31

БНР търси Краля и Кралицата на випуск 2020

След проведения на 25 май абитуриентски бал в ефира на БНР е време да изберем Краля и Кралицата на випуск 2020!  За участие е необходимо: Да публикувате снимка в Instagram с #class2020bnr. Снимките могат да бъдат от вашите изпращания, последни учебни дни или с вашите бални тоалети. Да призовете вашите приятели да..

публикувано на 26.05.20 в 19:15

Орнитолог: Намаляването на врабчетата подсказва влошена жизнена среда

Около 500 доброволци са се включили в тазгодишната кампания по преброяване на врабчетата у нас . Благодарение на тяхната помощ ще знаем какво точно се случва с врабчетата и жизнената среда на човека, каза пред "Хоризонт"  Петър Янков, орнитолог от  Българското дружество за защита на птиците. „Някой ще каже – голяма работа, някакви сиви..

публикувано на 26.05.20 в 16:11

Зад кулисите на онлайн обучението

Плюсовете и минусите на онлайн обучението. И какво загуби, и какво спечели образованието. Михаела Иванова учи в 105-о СУ „Атанас Далчев“. Онлайн обучението променя ежедневието ѝ основно: „Всички се включваме минути след като сме станали. Първоначално се чувствам сънливо. Аз съм първа смяна и започвам в 7.30 часа, като часовете ни са..

публикувано на 26.05.20 в 15:57

Блажка Димитрова: Една птичка пролет не прави, но носи промяна

Всеки от нас носи промяната, но когато сме заедно постигаме много по-бързо една цел, затова е хубаво да сме повече. Дори когато усещаме, че сме сами в мисията си, не бива да се отказваме, защото рано или късно ще намерим съмишленици. В това вярва Блажка Димитрова, автор на проекта за ресторант с нулев отпадък, който празнува първия си рожден..

публикувано на 26.05.20 в 13:33
Екип на Регионалната екоинспекция в Бургас провери какво е състоянието на пясъчните дюни в Ахтопол. 26 май, 2020 г.

Ат. Русев, "Да запазим Корал": Две години частна ограда стои върху пясъчни дюни

Чрез заснемане с GPS ще бъде установено дали са разорани пясъчни дюни на плажа в Ахтопол. Сигнал, че багер е унищожил дюни на плажа в Ахтопол  предизвика проверка на Община Царево и екоинспекцията в Бургас . " Тази проверка може да се установи на едно бюро, без да се ходи никъде - дали това са дюни или не ", коментира пред "Хоризонт"..

публикувано на 26.05.20 в 12:21