Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три жертви на Covid-19 в Турция, мерки срещу заразата и за икономиката

На площад "Таксим", 18 март 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Починалите от коронавирусна инфекция в Турция вече са трима. Съобщението направи здравният министър Фахреттин Коджа пред депутатите в Меджлиса.

Последният починал от коронавирусната инфекция в югоизточната ни съседка е добре известна личност. Това е бившият главнокомандващ сухопътните сили на страната, генералът от резерва Айтач Ялман, на 80 години.

Генералът постъпил в болницата преди четири дни вследствие на затруднено дишане и веднага бил интубиран. Под карантина са поставени съпругата и дъщерята на генерала. Проследяват се всички, които са били в контакт с него, посочи още министър Коджа.

93 са новите потвърдени случаи на заболяването, с което общият брой на диагностицираните с опасния вирус в Турция достигна 191 души.

До момента в Турция са били направени 10 000 теста за коронавируса, съобщи на специалното изслушване днес пред Меджлиса здравният министър.

Вчера в късния следобед Турция затвори сухопътните и морските си граници с България и Гърция за пътници заради Covid-19.

Междувременно Анкара обяви и план на стойност 100 милиарда турски лири (около 30 млрд. лева), наречен „щит за икономическата стабилност“, който предвижда различни мерки за смекчаване на ударите върху икономиката, нанесени от пандемията.

Турското вътрешно министерство от полунощ забрани влизането и излизането от Турция на пътници през граничните пунктове с България и Гърция. Мярката се отнася и за граждани на трети страни, които са били у нас или в Гърция в последните 14 дни.

Бяха прекратени и морските връзки с континенталната част на Гърция и нейните острови. На товарните превози обаче не се налагат ограничения. Засега не са прекъснати и полетите.

С решението бяха спрени и влаковите връзки с Гърция през ГКПП „Узункьопрю“. По-рано във връзка с епидемията от новия вирус временно бяха прекратени и влаковите връзки между Истанбул и София.

Турският президент изрази надежда, че спадът на цените на петрола и търсенето на други производители, освен Китай, ще се отразят благоприятно на турската икономика.

Дезинфекция на стадиона на ФК

Президентът Реджеп Тайип Ердоган обяви план от 21 точки, сред които са подкрепа за износителите, отлагане на плащанията на ДДС и социални осигуровки за месеците април, май и юни за 6 месеца за сектори като металургия, автомобилна индустрия, транспорт, хотелиерство, хранително-вкусова индустрия, текстил и други, отсрочване за 3 месеца на плащанията по кредити на фирми, засегнати от корона-вируса, намаляване на ДДС за вътрешните полети до 1% за същия период, замразяване на данъка върху хотелските настанявания до ноември.

Също така двойно – от 25 на 50 млрд. турски лири (около 15 млрд. лeва) – беше увеличен фондът за гарантиране на кредитите.

Освен за бизнеса, планът включва и подкрепа за семействата с ниски доходи и възрастните. Минималната пенсия се увеличава на 1500 турски лири или 450 лв., на хората над 65 години в Анкара и Истанбул безплатно ще бъдат раздадени маски и одеколон-дезинфектант за ръце. За живеещите сами възрастни хора над 80 години се осигуряват здравни и социални услуги по домовете.

Представители на опозицията и синдикатите разкритикува плана, защото според тях той не съдържа мерки в защита на обикновените работници и защото не са били поканени на срещата за обсъждането на мерките.

Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу обяви, че ще бъде пусната водата в тези жилища, в които е била спряна поради неплатени задължения, безплатно използване на общински паркинги и градски транспорт за всички здравни работници и стипендия от 3200 лири (около 1000 лева) за 30 000 студенти.

По данни на турското вътрешно министерство е била временно прекратена работата в около 150 000 обекта в цяла Турция, сред които барове, кафенета, театри, кина, места за развлечения и други.

Няколко търговски центъра в Истанбул също временно затвориха, а големи търговски вериги в сферата на конфекцията, продажбите на дребно и други също затвориха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Никозия - буферната зона в централната част на града.

Кипър отбелязва 50 г. от военния преврат срещу правителството на Макариос III

Кипър отбелязва днес 50 години от едно от най-трагичните събития в историята си – военния преврат срещу правителството на архиепископ Макариос III. Сирени със сигнал за тревога ще звучат днес в 8:20 ч. – часа на неговото начало на 15 юли 1974 г. "Ключът" към решаването на Кипърския въпрос е в Анкара, заяви президентът Никос Христодулидис...

публикувано на 15.07.24 в 08:35

220 пожара у нас за денонощие. Опасност за населени места няма

През изминалото денонощие у нас е имало над 220 пожара . Сега се работи по големи пожари в Хасковско и Варненско. Това каза за БНР Александър Джартов, който оглавява Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението. Във Варненско и край Хисар пожарите са локализирани . Около 1000-1100 служители са на постоянно дежурство , обясни..

публикувано на 15.07.24 в 08:33

Участници от 32 държави на летен семинар по български език и култура във ВТУ

Участници от 32 държави се събират във Великотърновския университет "Свети Свети Кирил и Методий" за откриващия се тази сутрин летен семинар по български език и култура. За 47-ма година ВТУ събира студенти, докторанти, преводачи, но и музиканти, полицаи, учители и държавни служители от Европа, Америка и Азия, които три седмици ще учат български..

публикувано на 15.07.24 в 08:09

Турция отбелязва годишнина от опита за преврат срещу Ердоган

Със серия прояви в Турция отбелязват годишнината от опита за преврат преди осем години, когато при атаки в Анкара, Истанбул и на други места загинаха 251 души и над 2200 бяха ранени. По закон, приет по-късно от парламента, 15 юли се чества като Ден на демокрацията и националното единство. Възпоменателна церемония ще се състои в парламента,..

публикувано на 15.07.24 в 08:04

Милен Керемедчиев: Тръмп стои като силния кандидат, натискът върху Байдън ще се засили

Само няколко милиметра на този изстрел деляха САЩ от гражданска война. Ако този атентат беше успешен, това щеше да взриви огромното напрежение . Това заяви пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал ФБР: Стрелбата срещу..

публикувано на 15.07.24 в 08:00
Държавен фонд

ДФЗ показва новостите при кандидатстване за европомощи за лозаро-винарския сектор

От Държавен фонд "Земеделие"  ще представят онлайн днес новостите при кандидатстване за европейско подпомагане на лозаро-винарския сектор. Демонстрацията е изцяло онлайн и ще започне в 10 ч., а на страницата на фонда има линк, на който лозарите могат да направят регистрация за участие в представянето. Приемът по интервенцията е удължен..

публикувано на 15.07.24 в 07:57

Земеделските министри на ЕС обсъждат търговията със селскостопански стоки

Унгарското председателство ще представи публично своята работна програма и ще очертае основните си приоритети в областта на селското стопанство на насрочения за днес Съвет на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел. България ще бъде представена на света от земеделския министър Георги Тахов. Въз основа на информация от Европейската комисия..

публикувано на 15.07.24 в 07:49