Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелкова: 47 организирани български туристи са извън страната

| обновено на 19.03.20 в 22:29
Министърът на туризма Николина Ангелкова
Снимка: БТА

47 организирани туристи от България са извън нашата страна - в Куба, Мексико, Занзибар, Великденските острови, Аржентина. Единствената проблемна дестинация, от която е трудно да се върнат, е Буенос Айрес заради ограничените полети. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на брифинг в Министерски съвет.

Тя каза, че до Буенос Айрес летят Турските авиолинии, има осигурени места, но е редно туроператорът или съответно почиващите да си платят допълнителните разходи, за да могат да се приберат.

„И след това, както се обяви и е нормално в обстоятелства на форсмажор, да се възстановяват средствата. Те ще им бъдат възстановени от съответната авиокомпания…“, каза Ангелкова и добави, че това е съобщено на туроператора „Воаяд Би Травъл“, организирал почивката на 12 български граждани в Буенос Айрес, Аржентина.

Ангелкова каза, че има много организирани индивидуални почивки на българи в чужбина, но не може да каже точния им брой в момента, освен ако те лично не се свържат с дипломатическите мисии на България или министерството.

Има и българи в Малта, но те не са организирана група, министерството е във връзка с тях, търсят се варианти да се завърнат в България.

По информация на Министерството на туризма чужденците, които вчера са нощували в България са били 961.

Ангелкова съобщи, че се подпомага отпътуването на чуждестранни туристи от зимните ни курорти Банско, Боровец и Пампорово, като даде детайлна информация за тях.

Към днешна дата в Банско – курорта под карантина, има 111 чуждестранни туристи, каза тя и допълни: 

„Тази сутрин отпътуваха 46 британски граждани, утре се очаква още 29 британски граждани да отпътуват. Руските граждани – общо 66, от които 55 през туроператорски компании, останалите индивидуални, има вероятност да не бъдат качени в руски чартърен самолет утре през Пловдив, тъй като са от град, поставен под карантина, за да не бъде изложено на опасност здравето на останалите пътници“.

Ангелкова каза, че след разговор с руския посланик той е поел ангажимент за отделен чартър, ако е възможно още утре, както е било предвидено по-рано, или в най-близко време. Тя добави, че се поддържа връзка и с хотелите в Банско, като идеята е руснаците да бъдат настанени в един хотел, докато бъде осигурен отделен чартър от Руската федерация.

В Боровец има 25 чуждестранни туристи – 21 английски, на които утре им предстои заминаване с чартър, след което в курорта ще останат 3-ма граждани на Сърбия и австриец, които също утре ще заминат за своята страна, каза Ангелкова.

„В Пампорово има 16 чуждестранни туристи – един от Румъния, 4-ма от Русия, които утре отпътуват, 5-има от Турция и двама от Хърватия, които също утре, хърватите мисля, че в събота, предстои да отпътуват“, посочи министърът.

Междувременно авиокомпанията Wizz Air потвърди за „Хоризонт“, че български пътници не са допуснали британски туристи да летят заедно с тях за Лондон вчера вечерта. Британците са пристигнали на летището с полицейски ескорт. Те идвали от поставения под карантина Банско. За никой от тях не е имало информация да са заразени с Covid-19. Капитанът е решил, за да бъде спокоен и безпроблемен полетът, британците да не се качват на самолета. Те са останали на летището, като са им били предоставени храна и вода. Групата е излетяла за Лондон тази сутрин.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Горяха складове на бившия Ремзавод в Шумен, пожарът е овладян

Пожарът, който избухна привечер в складовете на бившия Ремзавод в Шумен, е локализиран, съобщават от полицията. По първоначални данни там бяха запалени ветеринарни продукти.  Гасителните действия на място продължават. С огнената стихия се борят 30 огнеборци с шест противопожарни автомобила. Няма пострадали хора при инцидента в една от индустриалните..

публикувано на 16.08.24 в 21:11

Русия се готви за "десетилетия" под западни санкции

Икономическите санкции, наложени от Запада на Русия, ще останат в сила "десетилетия", дори ако има мирно уреждане на военния конфликт в Украйна, заяви в петък високопоставен служител на руското външно министерство, цитиран от агенция Ройтерс. Русия се превърна в най-санкционираната страна от Запада след нахлуването ѝ в Украйна през февруари..

публикувано на 16.08.24 в 20:46
ген. Олександър Сирски

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск

Украинските войски продължават да напредват на руска територия югозападно от Курск. Това твърди техният командир Олександър Сирски. По думите му, на места те са се придвижили до 3 км през последното денонощие. Генерал Сирски съобщи за боеве край село на север от град Суджа, което отстои на 11 км от рурско-украинската граница. Боеве се водят..

публикувано на 16.08.24 в 20:39
Джевдет Чакъров на посещение в Мадан

Джевдет Чакъров: Повече от потребно е да имаме редовно правителство след изборите

Повече от потребно е да имаме редовно правителство, за да се решават проблемите и да заработи Плана за възстановяване и устойчивост и европейските програми, каза пред журналисти в Мадан председателят на ДПС Джевдет Чакъров. Джевдет Чакъров пристигна в Мадан за разширено заседание на Областния съвет на ДПС – Смолян. "Ще се виждаме навсякъде..

публикувано на 16.08.24 в 20:28
Летище

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията

Британски семействата и чуждестранни туристи са изправени пред летен хаос при пътуванията, тъй като стотици служители от граничните сили на летище “Хийтроу” са готови да предприемат 23 дни на стачни действия от края на месеца. Около 650 членове на Профсъюза на публичните и търговски услуги (PCS), които обслужват най-натовареното британско..

публикувано на 16.08.24 в 19:56
Президентътт на САЩ Джо Байдън в Дъблин, Ирландия - 13 април 2023

Байдън: Споразумението за прекратяване на огъня в Газа е по-близо, отколкото преди три дни

Американският президент Джо Байдън заяви, че "ние сме по-близо, отколкото някога сме били" до прекратяване на огъня в Ивицата Газа, "но все още не сме достигнали дотам", тъй като преговорите в региона продължават и следващата седмица, предаде Ройтерс. Той отбеляза пред репортери в Овалния кабинет на Белия дом, че е направен напредък към..

публикувано на 16.08.24 в 19:31
Село Воден след пожара

БЧК преведе над 41 хил. лв. за пострадалите от пожарите в община Болярово

Българският Червен кръст (БЧК) преведе над 41 хиляди лева по дарителската сметка на община Болярово за пострадалите от опустошителните пожари пред месец в селата Воден и Крайново, съобщава БТА. Стотици са подкрепили кампанията със SMS на стойност 1 лев на кратък номер 1466. Средства са постъпили на откритата от БЧК банкова сметка, само..

публикувано на 16.08.24 в 19:15