Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за лична равносметка по време на епидемия

Терапевтът Виргиния Захариева: Проявява се обща криза на смисъла

Важно е натрупаното напрежение да не се канализира в агресия

Виргиния Захариева
Снимка: Личен архив

Терапевтът и писател Виргиния Захариева посети ашрам в Хималаите. 

Във всеки един момент се сблъскваме с несигурност и неизвестност заради разпространението на заразата от коронавирус, каза Захариева в предаването "Графити по въздуха". 

„Определено, появява се една обща криза на смисъла. Всеки човек започва да се разпитва, така поне е при мен, какво съм правила досега, какво правя, какво ще правя, какво ще става нататък", сподели Захариева 


При настоящата несигурна ситуация можем да потърсим позитивните аспекти, смята терапевтът. 

„Започваме да търсим по-близки контакти, макар и през мрежата, да създаваме по-добри съюзи, задаваме си въпросите за какво искаме да бъдем отговорни и за какво не искаме да бъдем отговорни, как живеем тук и сега. Защото какво правим, когато не можем да правим планове”, допълни Захариева.

Ашрам в Хималаите

Според Виргиния Захариева е много важно да намерим отговор на въпроса как да трансформираме натрупаната енергия и как тя да не се превърне в агресия.

Да отворим пространство около себе си, защото това е магическо. Когато човек отвори пространство, то първо не дърпа енергия, второ винаги идва нещо свежо, нещо ново”, съветва терапевтът.

Ашрам в Хималаите

Всеки човек реагира по различен начин в криза. Необходимо е да се отворят много телефонни линии, на които да се обаждат хората и да получат съвет от психолози, психотерапевти, психиатри. За хората е важно да споделят как се чувстват в такава ситуация, да споделят стратегии. Според психотерапевта при голяма тревожност, която не може да се разтовари директно, се получава едно "замръзване".

Страхувам се да не би случайно на хората съвсем да им омръзне това и да започнат да излизат точно в пика”, отбеляза Захариева.

Силна тревога за бъдещето или за това, че не можем да си платим наема може да преобърне колата, допълни тя.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Виргиния Захариева - Личен архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да минеш годишния технически преглед с катализатор под наем?

Катализатор с кратък живот от Китай или нов катализатор , но под наем за прегледа. Това е дилемата пред онези собственици на автомобили, които имат притеснения, че не биха минали годишния технически преглед . Министерството на транспорта затегна мерките за изгорелите газове преди месец. Но и започна промяна в наредбата, за да може..

публикувано на 25.08.24 в 20:30

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05