Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Българите трябва да сме като юмрук свити, за да преминем през тази криза

Борисов: Мобилизираме 4,5 млрд. лв. в подкрепа на бизнеса и работните места

Много по-развити държави се лутаха, нашите мерки са най-ефикасни

| обновено на 24.03.20 в 20:52
Снимка: БГНЕС

Българите трябва да сме като юмрук свити, за да преминем през тази криза. Това каза българският премиер Бойко Борисов на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас.

Държавата ще задели ресурс за по-високи възнаграждения за здравните специалисти и всички останали, които са на първа линия при борбата с Covid-19. 50 млн. лева ще бъдат заделени за пенсионерите с най-ниски пенсии. 

Премиерът определи две важни цели – да се запази животът на възрастните хора и да се осигури продължаване на стопанския живот:

"Да, ако трябва и дълг ще направим, но дългът да дойде вследствие, когато сме похарчили парите. Засега не виждам защо да задлъжявам следващото поколение. Ако се стегнем, спокойно месец-два ще издържим".

Бизнесът има възможност за евтин заемен капитал, след като Българската банка за развитие ще гарантира кредитни портфейли, обясни премиерът:

"Правителството отделя половин милиард лева за увеличените разходи за заплащане за системите на Министерство на здравето, Министерство на отбраната и МВР. По мерки и по отношение на бизнеса и заетостта – 4,5 милиарда лв. ресурс мобилизира правителството. В това число капитализираме Българската банка за развитие – заделени са половин милиард лв., които на практика служат за гаранции на бизнеса да вземат капитали в размер на 2,5 милиарда. Ние гарантираме тези кредити. 200 милиона са насочени към възможности за безлихвени потребителски кредити до 1500 лв. на лица, които са в неплатен отпуск при запазване на трудовите правоотношения. Разходи за изплащане на помощи за запазване работните места в засегнатите сектори – схемата 60:40 – мисля че ще надминат един милиард лв. Отлагаме плащане на данъци до 30 юни, а това в хазната прави малко над 600 милиона лева, за да останат хората дотогава и в бизнеса. Утре на Министерски съвет ще гласуваме близо 50 милиона лева, както правим всеки Великден и всяка Коледа, за най-нуждаещите се пенсионери".

Това каза премиерът Бойко Борисов на извънредния брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас и допълни:

Имаме обнародван днес, в брой 28 на Държавен вестник, Закон за мерките и действията по време на извънредно положение. 

"За тези, които считат, че с няколко дни сме закъснели, макар че нашите мерки от февруари, виждате ваши колеги (журналисти) в Европа, в света ни дават за пример, че най-бързите, ефикасни, доказани мерки бяха направени в България. Много, много по-развити държави се лутаха. Седмици наред загубиха да обясняват как няма страшно и как в следващите дни – един-два дена...Толкова развити държави в рамките на ден или два сменяха изцяло концепцията...".

"Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В момента са изправени пред изключителни трудности! Да не кажа и катастрофа, защото трябва да се разселват мигрантите на териториите на тези страни, за да се спазват тези карантинни мерки. България продължава да има нула миграция. Услужливо да го пропускат моите опоненти, но един ден това ще бъде отчетено като много добре свършена работа".

Едва от днес имаме закон, подчерта Борисов:

"Освен това, когато се изготвят социални, финансови, икономически мерки за неопределен период от време – няма досега учен в света, който да каже: „месец“, „два“, „три“, „година“, няма и институт да каже: „Има лекарство или ваксина“. Няма един, който да се подпише под сигурността и гаранцията на бързия тест. Израелският премиер, лично го попитах в присъствието на още шест премиери – на Италия, Унгария, Полша, Чехия, Словакия, защото всички сме убедени, че израелската медицина е напреднала медицина, и той каза: „Няма бърз тест, сигурен. Нашите лаборатории, нашите институти, в Израел, считат, че по-рано от 8-9 седмици няма да могат и те да създадат“. Затова да отговоря на въпроса за бързите тестове, той е много ясен и категоричен. Вчера ЕК направи обща поръчка за бързи тестове. Ние сме заявили 1 000 000. Аз истински вярвам, че моите колеги в Брюксел – комисарите и експертите, които работят за най-големия пазар – ЕС, ще купят и ще предоставят най-доброто, което има. За да спрем да се изпитваме кой тест на коя организация и фирма е по-добър, по-сигурен или по качествен. Мисля, че това е едно добро, Соломоновско решение – всички в ЕС ще купим едни и същи тестове, които ЕК закупи и ще предостави".

Цялата световна индустрия в момента се пренастройва, за да произвежда това, което ние започнахме преди две седмици – облекла, маски. Аз съм убеден, тъй като имаме изключително мощен IT сектор и автомобилен клъстер, че в рамките на 7-8 седмици, според тях, ние ще можем да си произвеждаме и апарати за обдишване – така наречените „респиратори“. По същия начин съм убеден, че разсъждават и колегите в света.

На всички, които подценяваха тази пандемия, за разлика от нас, шегуваха се с тази пандемия, подиграваха се, животът им поднася всеки ден потвърждение. Румънският президент издаде заповед армията да излезе и да контролира всичко, което не отива на работа или до хранителен магазин и аптека. Полският премиер. Австрийският канцлер. Холандия мисля, че… И никой не спори за правомощие, защото ние сме в бойна (обстановка) и най-доброто и бързо решение е да се помага. Ние още не го правим, именно за да се спасим от критики или внушения и претоварваме състава на жандармерията и полицията по един брутален начин. В този дъжд и сняг те са навън. Аз съм убеден, че самите военни, познавайки тяхната доблест и чест, ще попитат: „Защо не ни използвате да помогнем на нашите колеги, да се борим за България, за народа"

Ние като правителство и аз самият се ръководим от следното правило: "Да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите".

Борисов призова хората да имат високо самосъзнание и да не се опитват да излъжат полицаите на КПП-тата. Предупреди, че не са уместни шегите, в които тези пунктове се оприличават на държавна граница и допълни, че при мерки от типа на тези на летище "София" проверките биха отнемали по 10 минути на всяка кола.

Относно болниците, които твърдят, че капацитетът им е изчерпан, премиерът определи това като "меко казано, несериозно" и подчерта, че държавата заделя средства за 360 болници. 

"Ако някоя болница чувства претоварена с 10 или 15 пациента, защото досега са около 30 хоспитализирани или лежат болница".... В края на месеца медиците на първа линия ще получат към заплатите си по 1000 лева, подчерта той. 

Щабът (на ген. Мутафчийски) се справя отлично. Справя се перфектно. Нямам една забележка към тях.

Създадохме този Съвет, в лицето на професор Костов, като един помощен орган, мозъчен тръст... Ако докторите и лекарите спорят по дадена тема, е по-добре да спорят тук, в Министерски съвет, а не по студиата.

Последна мярка?

"Моля най-сериозно да се отнасяте към изолацията, защото ни остава още една мярка – да кажем "Възрастните хора няма да излизат от вкъщи". 

За бизнеса

"Всеки един бизнес ние трябва да го гледаме като писано яйце – да оживее, да оцелее, за да може да порасне и създаде", каза Борисов и подчерта, че икономиката се трансформира. Нека всеки бизнесмен да си направи сметката дали с лека ръка се отказва от заетост и от своите работници и служители."

Какво ще стане с туризма:

"Зимният туризъм, по принцип, около 15 и 20 март приключва. Сиреч големите пари от Коледи, Нови години, помните ли по колко бяха кувертите? Сиреч, те мазнинка имат. Да, не можаха последната седмица или две сняг има и не мога да го ползват, но... идва въпросът какво ще правим с летния туризъм".

Финансовият министър Владислав Горанов обясни идеята за безлихвени заеми за работници в принудителен неплатен отпуск, но които ще запазят работните си места:
"Дава се възможност на всеки един такъв, засегнат временно от кризата, да получи кредит за всеки месец – до 1500 лв. Разбира се, не ги задължаваме хората за вземат този кредит, но това е възможност в ситуация, в която сте в неплатен отпуск, но сте запазили заетостта си, да получите текущо финансиране".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Г-20 обеща над 21 милиарда долара за борба с коронавируса

Страните от Г-20 обещаха над 21 милиарда долара за борба с коронавируса.  Средствата ще бъдат насочени към диагностика на заболяването, терапии,  ваксини и изследвания, се казва в изявление на групата.   През април държавите от Г-20 призоваха всички страни, направителствени организации, филантропи и частния сектор да помогнат за намиране на повече от 8..

публикувано на 06.06.20 в 04:30
Борис Джонсън

Джонсън е готов да приеме налагането на европейски мита на британски стоки

Британският премиер Борис Джонсън е готов да приеме налагането на европейски мита на някои британски стоки, за да постигне търговско споразумение с ЕС и да излезе от задънената улица в преговорите с Брюксел, предаде Ройтерс, като цитира информация на вестник „Дейли мейл“. Главният британски   преговарящ Дейвид Фрост е направил важно ново..

публикувано на 06.06.20 в 04:24

Днес е Черешова задушница

Съботата преди големия християнски празник Петдесетница е отредена като ден за възпоменаване на душите на починалите.На Черешова задушница, която отбелязваме днес, православните християни отправят молитви за своите починали близки.Във всички храмове ще бъде отслужена заупокойна литургия, след която ще се направи и обща панихида в памет на..

публикувано на 06.06.20 в 04:19

Общината в Кочериново почисти незаконно сметище под Стобските пирамиди

Общината в Кочериново почисти незаконно сметище под известните Стобски пирамиди, установено след проверка на Регионалната инспекция по околната среда и водите и по разпореждане на прокуратурата, каза кметът Иван Минков. Той апелира посетителите и местните хора да не изхвърлят безразборно отпадъци по маршрута към пирамидите, които месечно се..

публикувано на 06.06.20 в 03:51

САЩ намаляват броя на военните в Германия

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп е наредил на Пентагона да намали броя на американските военни в Германия с над една четвърт през следващите месеци, съобщава Франс прес. Вестник „Уолстрийт джърнъл“ пише, че министерството ще свие броя на постоянно дислоцираните военни с 9 500. Сега те са 34 500. Освен това ще бъде въведено..

публикувано на 06.06.20 в 02:24

Полицията във Ватикана арестува италиански посредник по имотна сделка

Полицията на Ватикана арестува италиански посредник, който е бил част от сделка за закупуването на луксозна сграда в Лондон като инвестиция от държавата. Джанлуиджи Торци е обвинен в изнудване, злоупотреби, взимане на подкуп и пране на пари, пише в съобщение от ватиканската пресслужба. Торци е първият арестуван във връзка със сделката...

публикувано на 06.06.20 в 01:38
Френският министър на отбраната Флоранс Парли

Франция е убила лидера на Ал-Кайда в Северна Африка

Франция обяви, че е убила лидера на Ал-Кайда в Северна Африка при операция в Мали. Министърът на отбраната Флоранс Парли съобщи в Туитър, че Абделмалек Друкдел е бил ликвидиран в сряда заедно с негови приближени в северната част на страната. Парли определи операцията като сериозен удар по терористичните групировки.  

публикувано на 06.06.20 в 01:31