Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Аспарух Аспарухов: Думата солидарност трябва да е в култ към днешна дата

Снимка: Ани Петрова

Кметовете по места започнаха да въвеждат собствени мерки за облекчаване на принудително затворения бизнес на тяхна територия. 

Аспарух Аспарухов, кмет на Божурище от 2007 до 2015 година, в момента общински съветник, каза пред БНР:  

„Думата солидарност трябва да е в култ към днешна дата, защото сме в ситуация, която никой не е очаквал... Общинските бюджети в капиталовите разходи трябва да бъдат блокирани. Днес трябва да помислим за този, който е до нас. Всички говорят от позицията на големия, който разполага с финансови ресурси, а днес трябва да кажем, че малкото предприятие не разполага с резервни ресурси, те не са се застраховали за такава ситуация“.

Според него средствата трябва да бъдат правилно насочвани в посоката, която днес е основен проблем – преодоляване на пандемията:  

„На базата на преодоляната ситуация да започнем да надграждаме и да влезем в режима, в който сме ние, общините. Държавата трябва да поеме основната отговорност за оцеляването на всеки един малък в тази ситуация. Богатството на една държава са хората преди всичко“.

В предаването „12+3“ Аспарухов подчерта, че местните структури на властта са най-запознати с вътрешните възможности на общините като средства и като ресурси.

Интервюто с Аспарух Аспарухов можете да чуете в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На 17 октомври ще се проведе отложеният тест на Системата за ранно предупреждение

На 17 октомври, четвъртък, ще бъде проведен отложеният национален тест на Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-Alert. В продължение на половин час - от 13:00 до 13:30 часа, ще бъде извършена проверка на  функционирането на системата.  Ще бъде разпространено съобщение до  мобилните устройства на гражданите на територията..

публикувано на 14.10.24 в 14:47

Денят на св. Петка Българска - празник за Габрово, Севлиево и Дряново

Денят, в който почитаме св. Петка Българска е празничен за Габрово, Севлиево и Дряново. Със света литургия в храмовете и молебен за здраве започна денят за жителите им. Православната църква почита св. Петка Българска, празнуваме Петковден За балканските селища почитта към света Петка е свързана с мощите на светицата, които през 13-и век..

публикувано на 14.10.24 в 14:40
Снимката е илюстративна.

Увеличение на нарушенията с електрически тротинетки в област В. Търново

Девет тежки катастрофи с 16 пострадали са станали през миналата седмица във Великотърновска област. От Пътната полиция отчетоха увеличение на нарушенията с електрически тротинетки. 282 акта и над 1000 фиша са съставени във Великотърновска област през миналата седмица за нарушения по пътищата. Няма нито една санкция за неправилно управление на..

публикувано на 14.10.24 в 14:22
Весела Чернева

Весела Чернева: Най-рано пролетта може да започнат някакви преговори между Русия и Украйна

Войната в Украйна няма да завърши с капитулация на едната или на другата страна, а с някакъв тип споразумение и двете страни да приемат някакви отстъпки,  коментира в интервю пред БНР Весела Чернева, зам.-директор на Европейския съвет за външни отношения. Тя обясни, че Мирният план на Зеленски е какво би могла да отстъпи едната страна и..

публикувано на 14.10.24 в 14:12
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл: Ученията на НАТО нагнетяват напрежение

Кремъл заяви, че ядрените учения на НАТО нагнетяват напрежение на фона на "горещата война" в Украйна, предаде ТАСС като цитира говорителя Дмитрий Песков.  Според Песков е невъзможно да се водят преговори за ядрено разоръжаване със САЩ, за което Вашингтон даде знак, че е отворен, тъй като западните ядрени сили са преки или непреки участници в..

публикувано на 14.10.24 в 14:02

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на 2024 г., жертвите са 356

Над 5600 са тежките катастрофи у нас от началото на годината до момента. Това съобщи комисар Мария Ботева заместник-началник на Пътната полиция. При тях са загинали 356 човека, а ранените са над 7000. От МВР отчетоха още, че спрямо същия период на миналата година катастрофите са с близо 800 повече. За сметка на това загиналите са по-малко,..

публикувано на 14.10.24 в 13:43
Димитър Хаджидимитров

Димитър Хаджидимитров: Изборите в САЩ са фактор, задържащ цените на горивата

Предстоящите избори в САЩ са фактор, задържащ цените на горивата. Това мнение изказа пред БНР Димитър Хаджидимитров, заместник-председател на Асоциацията на българските търговци, производители и вносители на горива. "В момента, ако петролът на световните борси поскъпне, няма да бъде представена добре в икономически план сегашната администрация..

публикувано на 14.10.24 в 13:31