Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историята на първия български оркестър - в книга на млада диригентка от Шумен

| обновено на 27.03.20 в 12:22
Калина Василева
Снимка: личен архив

Калина Василева работи като диригент на Симфониета - Шумен вече седма година. Израснала в семейството на оркестранти, като студентка в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" тя пише дисертация за историята на шуменските оркестри, затова няколко години по-късно нейният професор по дирижиране Пламен Джуров я подтиква да продължи да пише и така се появява книгата й със заглавие "Оркестровото дело в Шумен от първия български оркестър до днес". По този начин подобаващо ще бъде отбелязана и 170-годишнината от създаването на първия оркестър в България през 1850 г.

„Всъщност много леко се получи – аз самата се изненадах от себе си, но заслугата е на проф. Джуров, защото той беше прочел магистърската ми работа и едно-две есета, които съм писала по други теми, и той просто откри моя талант за писане, така да се каже.“ - разказва Калина Василева, която днес е най-младият продължител на делото.

Признава, че приема това много отговорно: "Всичко е вдъхновяващо! Като се започне от факта, че още не сме имали дължава, а вече сме имали оркестър - и то с европейски инструменти, с европейска музика, която толкова бързо е навлязла в живота на хората, а преди това е била напълно непознато усещане и преживяване. Този дух, който се наблюдава в поколенията и който се предава - това са фамилии като Дюкмеджиеви, като Стоянови, като Владигерови, всички те тръгнали от Шумен и пренесли се през поколенията точно в музикалните среди, и стигнали до най-високо европейско ниво. Наистина всичко това е много вдъхновяващо за млад музикант като мен."

Калина Василева прави първите си професионални стъпки в музиката като флейтистка. Завършва Музикалната академия в класа на проф. Лидия Ошавкова и дори свири един сезон в оркестъра на Софийската опера и балет. Била е солистка на Академичния симфоничен оркестър, на Симфониета - Шумен, камерния оркестър „Орфей“ - Перник, Разградската филхармония. Когато решава да опита с дирижиране, преди нея в Академията от много години не е имало жени. Нейни ментори са проф. Пламен Джуров и ас. Георги Патриков. Маестро Станислав Ушев й гласува доверие и й предлага назначение в родния Шумен. "Аз имах притеснения, честно казано, преди първата репетиция. Бях изпаднала в дълбок размисъл как ще ме приеме оркестърът, как ще се почувствам. Истината е, че още в първата минута работата тръгна и се приехме взаимно. И се чувствам като в собственото си семейство. Разбира се, важно е да отбележа, че аз съм израснала в Шумен и в този оркестър."

За съжаление, книгата на Калина Василева не успя да достигне до читателската аудитория, защото официалното й представяне в Шумен и в Русе, в рамките на фестивала "Мартенски музикални дни", беше отложено заради мерките против разпространение на коронавируса. Остава надеждата този кризисен период да отмине и да бъдат осъществени заплануваните срещи по време на "Варненско лято" и "Софийски музикални седмици".

В предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" младата диригентка разказа интересни подробности за книгата си и за работата си в Шумен. Чуйте интервюто и записи от архивите на Шуменската филхармония в звуковия файл.Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съюзът на артистите в България отбелязва 100-годишен юбилей

„100 години мисия“ - така е озаглавена изложбата, посветена на вековния юбилей на Съюза на артистите в България. Официалното ѝ откриване предстои в късния следобед в 17:00 часа, в градинката на „Кристал“ в столицата.Изложбата представя архивни фотографии на моменти и личности. Документалната изложба е традиционна за всяка годишнина на Съюза..

публикувано на 10.05.21 в 18:11
Лале на визуалния артист Христо Гелов

Петметрови лалета постави във Велико Търново визуалният артист Христо Гелов

Петметрови лалета постави на знакови места във Велико Търново световноизвестният визуален артист Христо Гелов. След 30 години работа в Америка и Испания той се завърна в родния си град с композицията от движещи се лалета, която нарече „Сливане“. Пролетно Велико Търново е визуално преобразено с пет огромни пъстри лалета. Кинетичната арт..

публикувано на 10.05.21 в 12:19
Любомир Дяковски

Плевен ще бъде домакин на четвъртия Международен конкурс за млади оперни певци

От 22 до 26 май Плевен ще бъде домакин на четвъртия Международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова". Статутът на конкурса е изработен от Гена Димитрова в сътрудничество с маестро Георги Нотев - главен диригент на Плевенската филхармония. Крайният срок за записване е 12 май. Плевенчани и гости на града ще могат да чуят млади..

публикувано на 10.05.21 в 11:08
Общинския смесен хор „Гена Димитрова“ в Плевен

Общинският смесен хор „Гена Димитрова“ отбелязва 25 години от създаването си

В Плевен отбелязват 25 години от създаването на Общинския смесен хор „Гена Димитрова“. Формацията под диригентството на Анелия Дечева подготвя спектакъл за годишнината си и въпреки ограниченията заради пандемията, макар и в по-различен формат, репетициите продължават. Последните изяви на хора заедно с плевенската филхармония под..

публикувано на 09.05.21 в 20:02

Книгата „Блок №4“ търси естетическия контекст на промените в жилищата

В книгата „Блок №4“ Христо Панчев изследва естетическия контекст на промените, които собственици на апартаменти правят във външната част на жилищата си.  „Ние сме скарани с контекста, проблемът не е толкова на градската среда, тя е такава каквато е, защото ние сме такива каквито сме. Може би това разглежда и проекта.  Нека първо да се..

публикувано на 09.05.21 в 10:12

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ може да се види до 27 юни

Изложбата “Да колекционираш съвременно изкуство“ можете да видите до 27  юни в Националната галерия. Куратори са Иво Милев и Боряна Вълчанова. „ Нашата задача с моя колаборатор на тази изложба Боряна Вълчанова беше да селектираме, да изберем акцентите от тази колекция и да ги представим по максимално най-добър начин на публиката, това..

публикувано на 09.05.21 в 09:43

Съюзът на артистите отбелязва 100 г. от създаването си с фотоизложба

С фотоизложба Съюзът на артистите в България отбелязва 100 години от създаването си. В експозицията са представени кадри от значими моменти и личности от 1921 година до момента. Откриването на изложбата е планирано за 10 май, понеделник, в 17 часа. Таблата с фотографии ще бъдат разположени в пространството на градинката на „Кристал“ в София...

публикувано на 09.05.21 в 08:29