Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Установените случаи на Covid-19 у нас са 313, починал е пациент в "Пирогов"

| обновено на 28.03.20 в 14:37
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общият брой на регистрираните случаи на коронавирусната инфекция у нас вече е 313. Това съобщи на редовния брифинг по темата ръководителят на Националния оперативен щаб за Covid-19 проф. Венцислав Мутафчийски.

Новите случаи за денонощието са 37, като по-голямата част от тях са в София. Така общият брой на регистрираните болни с Covid-19 в столицата достига 200.

През нощта са установени 11 заразени в София: От тях четирима са от болницата „Света Анна“, една лекарка от Пета градска болница, мъж от „Сити Клиник – Токуда“, мъж от  Медицинския институт на МВР, четирима амбулаторни пациенти, посочи проф. Мутафчийски.  

Във Варна има 1 новоустановен пациент, в Пловдив са двама – мъж на 83 години и жена на 47 години от болница „Свети Георги“, тя работи в неврохирургията, в Бургас са четирима нови пациенти - семейство с две деца на 15 и 20 години – те са под от домашна карантина, като бащата се е върнал от Франция на 18-ти март, в Кърджали има двама новорегистрирани пациенти - мъж на 71 години  и жена на 68 години от Ардино.

Няма деца, които са в болница, но тревожно е състоянието на част от по-възрастните пациенти. Починал е един от тях, който е бил настанен в "Пирогов":

„Нямаме деца, които са хоспитализирани. Ние обявихме вчера, че те не са приети в болница и нямат някаква съществена клинична симптоматика.

Тревожно е състоянието на пациентите, които са в по-горната възрастова група, включително и на най-възрастната жена, която е във Военномедицинска академия  - на 86 години, която е пред интубация, с изключително тежка клинична картина, която се развива много бързо  - от около четири дни, от видимо никакви оплаквания или с минимални оплаквания до изключително тежка картина.

Току-що току-що ни съобщиха че имаме починал и в „Пирогов“ от тези тежки случаи, които бяха там  - починалият е мъж“.  

Венцислав Мутафчийски съобщи още, че около 7 400 легла са подготвени в болниците в страната за пациенти с коронавирусна инфекция.

„Ние призоваваме и то вече е факт - за отделени реанимационни легла от капацитета на болниците да бъдат за коронавирус, и това нещо е направено. 7 400 легла са в България подготвени, от които над 1 470 са реанимационни легла, които са осигурени с персонал".

С нова заповед от снощи на здравния министър Кирил Ананиев се определя 28-дневна карантина за лицата с потвърдена коронавирусна инфекция.

Тези, които са без симптоми или с леки клинични оплаквания, подлежат на "задължителна домашна изолация" "за срок от 28 дни от датата на потвърдителното лабораторно изследване".

Разпоредено е изпълнение на заповедта "с цел осигуряване на живота и защитата на здравето на гражданите".


Графика на диагностицираните с Covid-19 в България







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53