Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заработи метрото в Ухан

Снимка: БГНЕС

Започна частично да работи метрото в китайския град Ухан, където пламна коронавирусната заплаха. От днес е възобновена работата на линиите 1, 2, 3, 4, 6 и 7.

Движението на влаковете в делничните дни ще бъде от 6.00 до 23.00, а в почивните дни от 6.30 до 23.00, съобщи правителството на Ухан.

Пътниците в метрото трябва да носят защитни маски, на излизане или при прекачване по другите линии трябва да сканират личния си „здравословен код”.

Градът има 9 метролинии и 228 станции. Кога ще възобновят работа останалите две линии не се съобщава.

От 23 март по всички линии, които бяха пуснати днес, пътуваха влакове, за да се проверят системите и да се отстранят евентуалните технически проблеми, които може да са възникнали от продължителния престой. След като подготвителните работи бяха успешно завършени, метро бе пуснато в експлоатация от събота.

Заради заразата градът бе „запечатан” на 23 януари, жителите му не може да го напускат, забранено бе и влизането в града, не действаше и транспортът.

11-милионният Ухан опустя, след като по нареждане на властите жителите му се заключиха по домовете и не излизаха. Храната им бе доставяна.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Полицаи под прикритие по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби

Специални операции с полицаи под прикритие се провеждат по плажовете в Кипър заради зачестилите кражби по тях. 57 случая на инциденти с откраднати ценни предмети от летовници се разследват до момента, 11 нарушители са арестувани, съобщиха от полицията. В засиленото наблюдение на различни плажове в страната участват служители  на полицията и на..

публикувано на 23.07.24 в 20:50
Детето, оцеляло при инцидента в Стара планина, е проявило изключителна смелост и е действало напълно адекватно. Това коментираха военнослужещите от 24-та авиобаза Крумово, които участваха с хеликоптер в спасителната акция.

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало с изключителна смелост

13-годишното момче, оцеляло в бурята с мълнии в Стара планина, е действало изключително адекватно и смело, заявиха днес военнослужещите от екипа на 24-та авиобаза Крумово, участвали с хеликоптер в спасителната акция.  При инцидента в централна Стара планира в района на върховете Купена, Жълтец и Ботев от мълния загинаха баща му и 11-годишната сестра на..

публикувано на 23.07.24 в 20:27
Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис

Израелски танкове напредват в източните квартали на Хан Юнис, съобщава Ройтерс.  Бомбардировките в района продължават втори ден и вече принудиха десетки хиляди палестинци да търсят убежище на други места. Местните власти твърдят, че от началото на новата офанзива вчера са били убити най-малко 80 души. Израелските военни обясниха, че тя се налага, за да..

публикувано на 23.07.24 в 20:05
Георги Пеев

Българинът с две трансплантации Георги Пеев с четири златни медала на Европейските игри в Лисабон

Единственият българин с два трансплантирани органа Георги Пеев спечели четири златни медала в дисциплината плуване на Европейските игри за трансплантирани и диализирани в Лисабон. Пеев е първи на 100 метра бруст, 100 метра кроул, 50 метра бруст и 50 метра кроул. Пред екипа, придружаващ българския отбор на Игрите, Георги Пеев сподели: "За да покажем с..

публикувано на 23.07.24 в 19:56
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Докато Киев пречи на транзита на руски нефт, Будапеща ще блокира европарите за доставчиците на оръжие

Унгария ще блокира изплащането на европейски средства за страните-доставчици на оръжие за Украйна, докато украинските власти продължават да пречат на транзита през своя територия на нефт от руската компания "Лукойл". Предупреждението дойде в прав текст от унгарския министър на външните работи Петер Сиярто. По думите му става дума за 6,5 милиарда..

публикувано на 23.07.24 в 19:51

Хотелиери и ресторантьори в стачна готовност заради ръста на цените на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити вследствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса...

публикувано на 23.07.24 в 19:30
Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов (вдясно) беше на посещение в Болярово, за да се запознае на място с пораженията от пожарите - 23 юли 2024 г.

Производители от Ямболско са притеснени, че трябва да продават зърно на безценица

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от Ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. Георги Тахов: Всички селскостопански производители, засегнати от пожарите, ще получат подкрепа При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и..

публикувано на 23.07.24 в 19:24