Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Томислав Дончев: Мислим за работодателя, но най-вече за работника

Томислав Дончев
Снимка: БГНЕС

„Когато се раздава публично финансиране, очакванията са по-големи от реалностите. Наша е отговорността, когато се раздават парите на българските граждани, да сме максимално премерени и отговорни... Държавата не може да влезе във всяка брънка на икономиката и да плати за всеки... Схемата, която предлагаме, ще работи, тя е алтернатива на това просто работодателят да освободи работниците. Това е стимул работодателите да съхранят работниците си и след края на кризата те да започнат да работят на пълни обороти... Ако си позволим разпиляване на персонала, връщането му в процеса при икономическо съживяване ще е бавно, искаме да спестим този шок. Мислим за работодателя, но най-вече мислим за работника“. Това каза пред БНР вицепремиерът Томислав Дончев и уточни, че предстои лансирането на нови мерки.

По думите му пакетът мерки на България е сходен с този, който прилагат другите държави, но съобразен към мащабите и към икономиката на страната ни. 

„Не можем да прогнозираме колко дълго ще продължи кризата, но щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината. Те ще са по-големи след това, затова трябва да сме бързи и внимателни. Ако си тръгнал на десетдневен поход, не трябва да си изядеш храната на втория ден... Анализите са разнопосочни, защото липсва отговор на основния въпрос – колко време ще продължи тази ситуация. Бихме допуснали, че е три месеца – по аналог с Китай, но няма гаранции, че това ще е така... Всичките ни действия са в режим на особена неяснота, намираме се в безпрецедентна ситуация. Не знаем облика на това, срещу което се борим“.

В предаването „Неделя 150“ Томислав Дончев поясни, че има две категории, които ще се ползват от държавната помощ: 

Автоматична подкрепа от държавата ще получи бизнесът, който страда от въведените ограничения по време на карантината – ресторанти, заведения, услуги, които не могат да работят поради приложените мерки. Другите бизнеси могат да получат подкрепа след доказателство, че имат срив в продажбите с повече от 20%“. 

Очакваните разходи на първия етап са около 1 млрд. лева. 

Вицепремиерът подчерта, че страната ни има техническа готовност за теглене на заем

„Бъдещето ще покаже в какъв размер. Имаме известен буфер, който можем да ползваме засега. Досега сме препрограмирали от оперативни програми 600 млн. лева, а при нужда имаме възможност да реагираме с още около 500 млн. лева, без да предизвикваме щети, като например да прекратяваме валидни договори... Помощ от т.нар. „грантове“ също е мярка, която се разработва в момента. Но трябва да сме по-внимателни“. 

Според него Европа, ако е умна и амбициозна, трябва да започне да мисли за една стратегическа реиндустриализация, тоест на територията на Европейския съюз да имаме минимум от производства, които във времена на криза да ни гарантират необходимото и да не разчитаме на внос. 

„Респект към българските предприятия, които реорганизираха за дни дейността си и започнаха производство на защитни материали... В кризисни времена, освен тежките ефекти, се случват неща, които не трябва да ни убягват от вниманието. Ето, за дни въведохме дистанционното обучение и то за минимални разходи... Безпрецедентните мащаби на солидарност, такова нещо в последните години не се е случвало... Български софтуерни фирми безвъзмездно работят върху приложения, ценни и полезни за правителството и за обществото за справяне с кризата и за покриването на нуждите на няколко сектори“, допълни Дончев. 

Интервюто с Томислав Дончев можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07