Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ: Предприятия с над 38 000 служители са засегнати от кризата заради пандемията

Снимка: БГНЕС

68 средни и големи предприятия с над 38 000 служители са засегнати към момента от започналата криза заради пандемията с Covid-19 и въведеното извънредно положение.

Това сочат данните от проучване на КНСБ към 2 април, направено чрез регионалните структури на конфедерацията в цялата страна за социалното напрежение във фирмите и учрежденията и последствията от коронавируса.

Събраните данни показват, че 78% от засегнатите фирми пускат работниците в платен отпуск, в 24% прибягват към неплатен отпуск, а в 12% от фирмите се стига до освобождаване на работещите или предстоят съкращения.

Сборът е над 100 процента, тъй като са давани повече от един отговор.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Работодателите могат да дават половината от платения годишен отпуск и на части

Половината от платения годишен отпуск, който работодателите имат право да предоставят едностранно на работниците си по време на извънредното положение, може да се дава и на части, а не само наведнъж. Неплатен отпуск може да се ползва, само ако..

обновено на 03.04.20 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

28 пияни и 11 дрогирани шофьори са заловени за денонощие

28 пияни и 11 дрогирани водачи са заловени от полицията при акции в страната през изминалото денонощие. Това съобщават от МВР.  От началото на акцията са проверени 12 432 моторни превозни средства.  Извършен е контрол на 14 411 водачи и пътници...

публикувано на 18.08.24 в 16:20

Расте броят на жертвите на снощните удари в Газа

При израелските удари в Газа тази нощ са загинали 25 души, докато държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се отправя за пореден път към региона, за да се опита да сключи споразумение за прекратяване на огъня.  19 души са загинали при удари в..

публикувано на 18.08.24 в 16:14
Руска самоходна 122-милиметрова ракетна установка БМ-21 `Град` стреля в близост до бойната линия край Соледар, Донецка област, Украйна, 13 август 2024 г.

Русия обяви, че е превзела село в Донецка област, Украйна - че е унищожила мост в Курска

Русия обяви, че нейни военни части са превзели село Свиридоновка в украинската Донецка област. Селото се намира само на 15 километра от логистичния център Покровск, който руската армия се стреми да овладее през последните седмици.  Украйна от своя страна..

публикувано на 18.08.24 в 15:57

Още трима задържани в Гърция заради инцидента с българско участие в петък

Общо осем са до сега арестуваните  за участие в сбиването с ранени на бар в Халкидики.За последните трима не се уточнява дали са български граждани. С полицейска охрана са и тримата пострадали ,настанени в болницата в Полигирос. Петима..

публикувано на 18.08.24 в 15:55

Локализиран е пожарът в района на язовир "Калин" в Рила

Пожарът, който избухна в района на язовир "Калин" в планината Рила, е локализиран. Огънят пламна на 2400 метар надморска височина, в труднодостъпен терен. Предава кореспондентът ни Кирил Фалин:  Пожар гори в природен парк "Рилски манастир" Димът в..

публикувано на 18.08.24 в 15:40

В Гърция ще преподават данъчна грамотност в началното училище

В Гърция въвеждат предмет за данъчна грамотност в началното училище. Програмата стартира от началото на тази учебна година. Малките ученици ще се запознаят с основни принципи на данъчното облагане. Например кой плаща данъци, за какво се..

публикувано на 18.08.24 в 14:54
Ивет Купър

Новото правителство на Великобритания подготвя мерки за борба с екстремизма

Британският министър на вътрешните работи Ивет Купър обеща да предприеме мерки срещу хората, "налагащи вредни и омразни вярвания" и да "заложи" нов подход за борба с екстремизма след бунтовете, които избухнаха в Обединеното кралство по-рано този месец...

публикувано на 18.08.24 в 14:03