Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Завръща ли се Меркел като майка на германската нация

Ангела Меркел
Снимка: БТА

Политическият елит, изпаднал преди пандемията в немилост, днес се радва на немислимо допреди няколко седмици одобрение. Проучване на Gallup International показва, че доверието в националните правителства по целия свят набира скорост. Две трети от анкетираните одобряват политиките им по места. Защото се страхуват, допълват от Gallup.

Картината в Германия е още по-красноречива - близо 90 процента от германците подкрепят изцяло поведението на правителството си, което в началото на годината събираше доверието на по-малко от половината избиратели.

Кризата размести политическите пластове във Федералната република. Според последни проучвания в заника на кариерата си канцлерът Ангела Меркел се завръща в позабравената роля на „майка на нацията“; ярката звезда на Зелените се скрива зад падналата коронамъгла, а крайната десница губи почва под краката си. По тези и други теми Весела Владкова разговаря с политолога от мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиян“ проф. Вернер Вайденфелд.

С цели 7 процента се е увеличил рейтингът на управляващия консервативен блок ХДС/ХСС - никога досега в следвоенната история на Германия социолозите не са отчитали такъв ръст за която и да е партия. Канцлерът Ангела Меркел отново оглавява класацията на политиците с одобрение от 80 процента.

Това се дължи на предимството, което дава властта, защото основните министерски постове за борба с коронавируса са в ръцете на ХДС/ХСС - канцлерът, министърът на здравеопазването, министър-председателите на големите провинции и т.н. Но има и още нещо - в Германия политиката за сигурността винаги се е свързвала с ХДС/ХСС заради експертизата, която имат. И тъй като в ситуации като днешната човек иска да се почувства сигурен, гласува доверие на доказалите се партии.


Управляващата в Германия голяма коалиция между консервативния блок ХДС/ХСС и Социалдемократическата партия не се радва на особено високо одобрение. Не на последно място заради безкрайните скандали между коалиционните партньори. Преди пандемията правителството беше подложено на остра критика от опозицията в лицето на Зелените и на либералите, и особено на крайнодясната „Алтернатива за Германия“. А от всяко следващо допитване до общественото мнение ставаше ясно, че германците просто чакат края на мандата на правителството догодина. Сега това критично отношение като че ли секна. Защо, проф. Вайденфелд?

Защото тази криза е особено драматична, тя остави всичко останало на заден план. Най-малкото няма да се приеме добре, ако партиите в правителството започнат да се карат за дребни неща. Просто сега наистина става дума за борба на живот и смърт. Към това се добавят очакваните негативни последици за икономиката, които ще засегнат милиони хора. В такива времена на несигурност просто друга тема няма.

Кой печели политически дивиденти от кризата?

Канцлерът, разбира се. Защото тя съумя да запази трезвия поглед и поведение на кризисен мениджър. Меркел е доказала, че може да се справя с кризи - кога добре, кога не съвсем. Тя не е от политиците визионери, които днес могат да предвидят, как ще изглежда светът след 20-30 години. Или накъде трябва да върви Европа. Но тя е много добър кризисен мениджър. А в момента трябва точно такъв човек.

„От обединението на Германия, не, от Втората световна война насам не сме се изправяли пред предизвикателство, което да постави на изпитание нашата солидарност

За човек като мен, който се е борил за свободата на пътуване, ограничителните мерки са оправдани само, защото в настоящата криза са абсолютно необходими“ - тези думи Ангела Меркел отправи за първи път като канцлер към германците в безпрецедентно телевизионно обръщение. Не го направи нито по време на финансовата, нито по време на бежанската криза.

Но не закъсня ли тя, проф. Вайденфелд? Към момента на обръщението заразата вече беше плъзнала из Германия.

Думите на Меркел се приеха изключително добре, а ние в Германия не сме свикнали с телевизионни обръщения към народа. 25 милиона души гледаха това обръщение и общо взето всички възприеха думите ѝ като правилната реакция в такива времена.

Заради корона кризата управляващият Християндемократически съюз се видя принуден да отложи насрочения за 25-и април извънреден конгрес, на който трябваше да избере своя нов лидер. А новият лидер вероятно щеше да бъде обявен и за кандидат за канцлерския пост, за наследник на Ангела Меркел, на изборите за Бундестаг догодина. Армин Лашет, министър-председателят на провинция Северен Рейн-Вестфалия и причисляван към последователите на Меркел, беше смятан за фаворит. Ще успее ли той да запази позициите си?

Този въпрос е напълно открит. От една страна Армин Лашет е министър-председател на най-голямата провинция, от където тръгна заразата. Освен това провинциите имат ключова роля в преодоляването на сегашната криза. Може обаче да се окаже, че медицинската тема и компетенциите на министъра на здравеопазването са много по-важни за хората. Йенс Шпаан също е кандидат за поста и може да се окаже в по-добра позиция. Наистина, в момента е невъзможно да се отговори сериозно на този въпрос.

Толкова е разбъркан животът в момента, нищо не е както преди, и прогнозите са напълно невъзможни. Настроенията се менят всеки ден. Ситуацията е много динамична. И ако до преди пандемията Армин Лашет имаше известна преднина, сега напред излиза по-скоро министър-председателят на Бавария Маркус Зьодер. Той обаче - поне засега - не проявява интерес към канцлерския пост. Така че остава интересно и напрегнато.

Баварският премиер Маркус Зьодер пръв оповести ограничителни мерки в провинцията си в опит да спре разпространението на новия коронавирус. Без да изчака съгласувани действия с останалите провинции. С това ли Зьодер успя да привлече симпатиите не само на баварците, но и на останалите германци, проф. Вайденфелд?

Зьодер излъчва увереност, без да е арогантен.  На хората им харесва решителността, с която Зьодер действа. От началото на кризата той не изпусна нито за миг контрола. И много важно - не направи фаталната грешка да демонстрира надмощие над останалата част от Германия.

И докато управляващите трупат доверие, опозицията губи подкрепа, макар и не катастрофално. Социалдемократическата партия е с ново ръководство, което още не може да се утвърди, но пък Зелените все още се смятат за потенциален коалиционен партньор на ХДС/ХСС след парламентарните избори догодина. А сега регистрират спад в доверието. Защо, проф. Вайденфелд?

Може би трябва първо да си припомним, защо Зелените станаха толкова силни. През последните две години те бяха истинска сензация. Причината е експертизата им във водещата до преди няколко седмици тема климат и екология. Това е основната тема на Зелените от тяхното създаване в края на 70-те години до днес.

Зелените продължават да имат голяма подкрепа - въпреки лекия спад до 19 процента. Това наистина е много добър резултат. А причината за спада е една единствена - коронакризата просто остави в сянката си всичко останало, включително и опазването на природата. Или с други думи - тяхната основна тема вече не е тема номер едно.

Аналена Бербок           Снимка: ЕПА/БГНЕСAn

След дълго мълчание, дори похвали към правителството за справянето с кризата, тази седмица се чуха първите критични забележки към канцлера и кабинета ѝ.

„Искаше ми се канцлерът Ангела Меркел не само да удължи срока на извънредните мерки, но и да съгласува множеството предложения на различни компании да се преориентират към производството на лични предпазни средства“, призова съпредседателката на Зелените Аналена Бербок. А председателят на либералите Кристиан Линднер поиска Меркел да каже:

„Какво предприема правителството, за да подготви завръщането ни към нормалния начин на живот, така че да не се застраши икономиката и съществуването на милиони хора?“

Политологът проф. Вайденфелд коментира:

Сегашната криза е толкова доминираща, че просто няма какво друго да кажеш. Подхващането на всяка друга тема би сринало доверието веднага. В сегашната ситуация не бих препоръчал на нито една партия да се опитва да поставя друга тема на дневен ред. Това обаче не означава, че във времето, когато пандемията отмине, няма да има други теми, с които да се занимаваме.

Крайнодясната „Алтернатива за Германия“, водещата опозиционна партия в Германия, губи в допитванията 4 пункта доверие. Рейтингът ѝ пада с близо една четвърт. В момента тя се занимава предимно със себе си и очертаващото се разцепление. Въпреки това обаче прави впечатление, че хората сякаш загърбиха популистите, сякаш те са губещите от корона кризата. Дали това ще трайно, проф. Вайденфелд?

Тук също бих се върнал назад във времето с въпроса, защо популистите и крайната десница набраха такава скорост. Причината е, че традиционните партии не бяха в състояние да отговорят на търсенията на хората. Не предлагаха сценарии за бъдещето. Не отговаряха на въпроса, накъде вървим, в какво общество искаме да живеем след 10-15 години? Това доведе до ниската избирателна активност и до протестния вот. Ръстът в гласовете за „Алтернатива за Германия“ не означаваше обаче, че хората наистина вярват, че тази партия може да се справи с проблемите.

Сега обаче живеем в друго време - има една единствена доминираща тема и „Алтернатива за Германия“ не дава отговори. Друг е въпросът, какво ще стане, когато пандемията отмине и се върнем към старите проблеми. Ако традиционните партии успеят да предложат стратегия за бъдещето, популистите ще загубят трайно почвата под краката си.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Първо дело за нарушена карантина в Кърджали

В Районния съд в Кърджали започва първото дело за нарушена карантина за Covid-19. То е образувано срещу 34-годишен мъж, завърнал се от Германия в края на март. При влизане в България мъжът е заявил, че ще изкара задължителната карантина в наследствена къща в село Комунига. При извършена проверка той не е открит на посочения адрес. Установен е в близка..

публикувано на 04.06.20 в 03:55

Започва дезинфекция на инфекциозното отделение на Ямболската болница

От днес до 18 юни за дезинфекция ще бъде затворено инфекциозното отделение на Ямболската областна болница. Инфекциозното отделение се затваря заради положителни случаи сред медицински персонал, уточни директорът на лечебното заведение д-р Панайот Диманов. По време на двуседмичната карантина частната болница „Св. Йоан Рилски“ ще приема пациентите с..

публикувано на 04.06.20 в 03:54
Безредици избухнаха край американското посолство в Атина

Хиляди в Европа протестираха заради убийството на Джордж Флойд

Продължават протестите заради убийството на афроамериканеца Джордж Флойд в американския град Минеаполис. Безредици избухнаха край американското посолство в Атина снощи, задържани са 12 души. Според изданието "Етнос" анархисти са хвърляли срещу полицаите камъни и коктейли "Молотов", запалили са контейнери с боклук и са разбили витрини на магазини. В..

публикувано на 04.06.20 в 03:52

Още трима полицаи с обвинения за смъртта на Джордж Флойд

Главният прокурор на щата Минесота Кийт Елисън повдигна нови, по-тежки обвинения срещу бившия полицай, който причини смъртта на Джордж Флойд. Дерек Шовин ще отговаря не за убийство трета степен, а за убийство втора степен. При това положение осъдителна присъда носи по-голямо наказание. Освен Шовин обвинения ще бъдат повдигнати и на още трима полицаи от..

публикувано на 04.06.20 в 02:52

"Гардиън": 90% от училищата в Англия продължават да са затворени

Отчаяният опит на британското правителство да отвори основните училища в Англия, за да могат родителите да се завърнат на работа, не води до необходимите резултати, като на места до 90% от училищата продължават да са затворени заради опасения за разпространяване на заразата, пише „Гардиън“ в ексклузивен материал. Изданието разполага с данни, че..

публикувано на 04.06.20 в 02:48
Борис Джонсън

Китай предупреди Лондон да не се бърка във вътрешните му дела около Хонконг

Китайското външно министерство обвини Великобритания в груба намеса във вътрешните дела, след като британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще предложи на милиони граждани на Хонконг възможност да станат британски граждани, ако Пекин приложи новия спорен закон за сигурността в града. Говорителят на китайското министерство на външните..

публикувано на 04.06.20 в 02:41

Северна Македония въведе ограничителни мерки за движение на гражданите

В Северна Македония от днес е в сила нова карантина. Властите възстановиха поне временно полицейския час заради многото нови случаи на коронавирус в страната. От днес е ограничено движението на гражданите в югозападната ни съседка от 21ч. вечерта до 5ч. сутринта. В Скопие, Куманово, Щип, Тетово и още няколко общини мярката ще е в сила до понеделник...

публикувано на 04.06.20 в 01:49