Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния позволява на земеделски работници да напуснат страната

Снимка: БГНЕС

Румъния прави изключение на въведената забрана за пътуване заради пандемията от Ковид-19, като позволява на земеделски работници да напуснат страната по въздух, съобщи министърът на вътрешните работи Марчел Вела, цитиран от ДПА и БТА.

Това решение е облекчение за германските фермери, които спешно се нуждаят от работници за реколтата от аспержи, отбелязва германската агенция. В миналото така обичаните от германците бели аспержи се събираха от румънци, припомня ДПА. Министрите на вътрешните работи и на земеделието на Германия решиха в четвъртък в страната да бъдат докарани при строги условия през април и май 80 000 земеделски работници от чужбина.

Министърът на вътрешните работи на Румъния уточни обаче, че изключението от забраната за пътуване не важи за румънски медицински кадри.

Неотдавна Австрия поиска от Букурещ да позволи на медицински сестри да напуснат страната въпреки острия недостиг на лекари и сестри в самата Румъния. Много професионалисти в Румъния отказват да работят, защото се страхуват за своето здраве и това на своите близки и на пациентите, поради липсата на защитно оборудване, отбелязва ДПА.

Румъния прекъсна полетите с много страни заради риска от разпространение на новия коронавирус. Пътуванията с автомобил до Западна Европа са невъзможни, защото Унгария затвори границите си.

До момента в Румъния от Ковид-19 са починали 148 души, а заразените са над 3 800, съобщава информационният сайт Зиаре. Спад е регистриран в броя на новите потвърдени случаи през последното денонощие, съобщава в. "Адевърул".

През последните 24 часа са регистрирани 251 нови случаи на болестта, с което общият брой на заразените достигна 3 864. Това е спад спрямо последните два дни, през които се регистрираха съответно по нови 430 и 445 случая на денонощие.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Доц. Любомир Киров

Правителството решава утре ще бъде ли обявена епидемия от коклюш

Ще бъде ли обявена епидемия от коклюш и какви мерки ще предприемат здравните власти у нас, ще стане ясно по време на заседание на правителството утре, съобщиха за БНР от здравното министерство. На среща при министър Галя Кондева днес е обсъдена ситуацията с разпространението на инфекцията, както и възможните варианти за мерки. Дори да..

публикувано на 25.04.24 в 18:43
Александър Лукашенко

Лукашенко: Ако от НАТО стъпят в Беларус, ще получат незабавен отговор

Беларуският лидер Александър Лукашенко остро разкритикува активността на НАТО на източния фланг и заплаши с незабавен отговор в случай на нападение срещу страната му. От Ангел Григоров чуйте подробностите. Представяйки пред депутатите от Общобеларуското народно събрание новите концепция за национална сигурност и военна доктрина на Беларус,..

публикувано на 25.04.24 в 18:36
За диагностика на рак на гърдата се използват и нови методи, извън страндартните - мамография, ултразвукова диагностика и магнитно-резонансна томография.

От 1 юли медицинските направления за мамография ще важат по 2 месеца

Издадените от 1 юли нататък медицински направления за ехография и мамография на млечна жлеза ще бъдат валидни за срок от 2 месеца.  Това решение е гласувано от Надзорния съвет на Здравната каса днес.  Удължаването на валидността на направленията беше договорено по време на преговорите между Касата и Българския лекарски съюз за новия Национален..

публикувано на 25.04.24 в 18:31

Десислава Паунска: "Гардиън" класира в Топ 10 българския павилион на Венецианското биенале

Българският павилион на Венецианското биенале влезе в престижни класации на световни издания , съобщи пиарът на представителството ни Десислава Паунска в интервю пред БНР. "Гардиън" нарежда нашето представяне във Венеция в Топ 10. В Топ 5 на световните павилиони влиза и българската инсталация "Съседите" в класацията на световните павилиони..

публикувано на 25.04.24 в 18:24

Костадин Филипов: Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви към пълноправно европейско членство

Голяма част от политическия елит в РСМ не желае страната да върви по пътя към пълноправно европейско членство. Това заяви пред БНР журналистът Костадин Филипов. Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8..

публикувано на 25.04.24 в 17:43
Йордан Божилов

Йордан Божилов: Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО

"Не се съмнявам, че Русия е готова да ескалира още повече отношенията с НАТО . Не изключвам  различни сценарии, при които предизвиква единството на Алианса и атакува отделни обекти на териториите му" . Такава прогноза направи пред БНР Йордан Божилов,  основател и председател на Софийския форум за сигурност, бивш зам.-министър на..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Министър-председателят Димитър Главчев (вляво) и президентът на КТ

Служебното правителство осигури 250 млн. лева за комплекса "Мини Марица-изток"

Служебното правителство осигури 250 милиона лева за комплекса "Мини Марица-изток", стана ясно след среща на премиера Димитър Главчев, министъра на енергетиката и представителите на синдикатите, които организираха протест на енергетици и миньори в центъра на София.  След срещата в Министерския съвет Главчев съобщи:  "Още от сутринта сме взели мерки от..

публикувано на 25.04.24 в 17:25