Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 3000 легла за заразени с коронавирус са осигурени в общинските болници

В сериозен риск са болниците в Белоградчик и в Гоце Делчев

Снимка: Георги Корнейков, БНР

2908 болнични легла за заразени с коронавирус от общо 7 400 са осигурени в общинските болници. В 79 общински лечебни заведения са обособени и 233 легла за интензивно лечение и наблюдение на пациенти с Covid-19. Това съобщават от Националното сдружение на общините.

Общините, като собственици на лечебните заведения, предприемат необходимите мерки за привеждане на общинските болници в готовност за осигуряване на лечение на пациенти с Covid-19. Средствата за ремонт, реконструкция, обзавеждане и оборудване на медицинските заведения засега се осигуряват от общинските бюджети, за сметка на други дейности, иот дарения.

НСОРБ изготви интерактивна карта на общинските болници с актуални данни за откритите дарителски сметки. Картата е достъпна на сайта namrb.org иинформацията в нея се актуализира системно.

Сред най-често срещаните проблеми, за които алармират местните власти, е липсата на достатъчно обучени медицински специалисти, тъй като и в момента общинските болници работят с минимума от необходимия им персонал, голяма част от който попада в рисковата група – пенсионери.

В сериозен риск са болниците в Белоградчик и Гоце Делчев, където част от медицинския персонал е подал оставка. Не достигат специализирана медицинска апаратура и оборудване в по-малките болници в страната. Не навсякъде в пълен обем могат да бъдат покрити изискванията, определени за утвърждаване на медицински стандарт „инфекциозни болести“, информират общините.

НСОРБ се обърна с писмо към министъра на здравеопазването и ръководителя на Националния координационен щаб, в което се изразява надежда, че съответната част от ресурса, пренасочен от оперативните програми „Развитие на човешките ресурси“ и „Региони в растеж“ към Министерството на здравеопазването за подобряване на капацитета на здравната система и за стимулиране на медицинския персонал, ще достигне и до общинските болници.

В Троян с дарения е изградена нова приемна за пациенти във филиала на Спешна помощ, оборудвана с необходимите видеонаблюдение и дистанционна комуникационна система с медицинския екип. Създадена е строга система за дезинфекция на помещенията, площадката и санитарните автомобили. Необходими са и предпазни облекла за многократна употреба за персонала. Общинската болница в Троян продължава преустройството за осигуряване на легла за пациенти с коронавирус.

Спешен ремонт започна в болницата в Дупница, където се лекуват трима заразени. Община Варна отпусна 580 хил. лева от местната хазна за нуждите на МБАЛ „Света Анна“.

Община Карнобат предприе спешен ремонт в местната болница. Извърши го безвъзмездно местна строителна фирма. Там ще бъдат разположени 15 легла за интензивно лечение и още 25 места за пациенти с леки и средно тежки случаи със съмнения за коронавирус.

По предложение на кмета на Благоевград Румен Томов в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-физиатрични заболявания започнаха дейности за реорганизация и структуриране на отделението. Капацитетът на отделението е 15 легла за болни и то ще заработи при необходимост.

В Казанлък вече са поръчани три респиратора за МБАЛ „Д-р Христо Стамболски”. Единият ще бъде закупен със средства от бюджета на Община Казанлък, съобщи кметът Галина Стоянова, която е и член на КС на НСОРБ, а другите два – от дарителската сметка.

Много граждани и фирми проявяват желание да направят дарение за медиците и здравните заведения във Враца, където кметът и член на УС на НСОРБ Калин Каменов и Обществения дарителски фонд „За Враца“ стартираха кампания за набиране на средства.

Истинска вълна от съпричастност и подкрепа в борбата с коронавируса получи и исперихската болница. Политици, бизнесмени и фирми дариха на лечебното заведение консумативи, предпазни средства и парични суми, след като кметът и член на УС на НСОРБ Белгин Шукри отправи вълнуващ призив. Днес медиите разпространиха краткото послание, с което 80 годишната баба Надие от с. Печеница дари пенсията си на здравното заведение.

Най-голямото лечебно заведение за болнична помощ на територията на област Велико Търново МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ – Велико Търново ще получи безвъзмездно дарение от фирма два апаратa за изкуствена белодробна вентилация и два монитора на водещи европейски производители. Дарението, осъществено със съдействието на кмета на община Велико Търново и председател на УС на НСОРБ Даниел Панов, включва и средства за закупуването на лекарства, консумативи и предпазни средства за лекарите в болницата и е на стойност 50 000 лева.

Общинската болница „Св. Иван Рилски“ в Горна Оряховица обяви дарителска кампания за набиране на средства за закупуване на респиратори. В отделението по реанимация, където ще се лекуват тежките случаи на Covid-19, има шест легла, които не са напълно оборудвани с респиратори. Сред първите дарители бяха кметът Добромир Добрев и председателят на ОС.

Кметове и общински съветници се включиха активно в дарителските кампании в цялата страна. Добрите примери са от Разград, Смолян, Ямбол, Асеновград, Кърджали и много други.

Най-добрият български тенисист Григор Димитров дари респираторни апарати на болницата в родния си град Хасково.

Преустройването на общинските болници е поредният повод за проява на взаимна подкрепа и общинска солидарност.

Кметът на Сунгурларе Георги Кенов отправи апел към обществеността и бизнеса от общината да подкрепят в тази трудна ситуация МБАЛ – Карнобат ЕООД, а самият той и още петима съветници станаха и първите дарители.

Съвместна инициатива в помощ на местната болница предприеха общината и съветниците в Чирпан. Подкрепиха ги колегите им от община Братя Даскалови.

В извънредната ситуация община Добрич е готова да подкрепи с 50 000 лева от своя резерв Многопрофилната болница за активно лечение, съобщи кметът Йордан Йорданов.

Общинските съветници и кметския екип на община Генерал Тошево приеха решение да подпомогната с 20 000 лева добричката болница. В момента Община Генерал Тошево притежава 3,30% от капитала на МБАЛ - Добрич АД, като след закриване на общинската болница в града, лечебното заведение е една от основните алтернативи за стационарно лечение на жителите на общината, сподели кметът Валентин Димитров, член на УС на НСОРБ. В кампанията за болницата в Добрич се включи и 10-годишният Божидар Христов, който дари личните си спестявания за тротинетка в размер 62 лева, а второкласникът от свиленградското училище „Иван Вазов“ Джем Ариф Едже занесе в местната болница спестените 174 лева с надеждата скоро децата като него да излизат свободно навън и да ходят на училище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Гордана Силяновска и Стево Пендаровски на президентски балотаж в РСМ

Гордана Силяновска, издигната от ВМРО-ДПМНЕ, и Стево Пендаровски, подкрепен от СДСМ, са двамата кандидати за президент на Северна Македония, които отиват на втори тур на изборите на 8 май, показват резултатите от 98,18 процента обработени протоколи от Държавната избирателна комисия в Северна Македония. Разликата между двамата е 176 446..

публикувано на 25.04.24 в 12:00
Соня Момчилова

Членовете на СЕМ не успяха да си изберат нов председател

Членовете на Съвета за електронни медии (СЕМ) до момента не успяват да съберат нужните 4 гласа за избор на нов председател на медийния регулатор. Кандидатурите са две - на Габриела Наплатанова и на Симона Велева. При първото гласуване те получиха само по два гласа "за". Предстоят нови обсъждания и ново извънредно заседание на СЕМ...

публикувано на 25.04.24 в 11:32

БАБХ с традиционни проверки преди празниците

Традиционно преди Великден Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започна масирани проверки в търговската мрежа. Те ще продължат един месец – до 8 май. Проверките обхващат производствени обекти, обекти за търговия на едро и дребно и заведения за обществено хранене. Акцентът е върху стоките с повишено потребление преди..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

ГЕРБ-СДС поискаха три оставки в Столичната община

Три оставки поискаха общинските съветници от ГЕРБ-СДС в София – на заместник-кмета по финанси Иван Василев, на зам.-кмета по култура Яна Генова и на изпълняващия длъжността директор на общинското предприятие "Гробищни паркове" Румен Димитров. "За последните 5 месеца екипът на Терзиев само по една от различните алинеи от Закона за обществените..

публикувано на 25.04.24 в 11:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски видя "коалиция на пудела", не вижда как ще води диалог с ПП-ДБ

За нова коалиция, формирана около исканата оставка на председателя на НС Росен Желязков, заговори и съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. "Има днес коалиция на пудела, всички пачки купиха, но е имало голямо разкешване. Могат да крадат спокойно, да върнат шефката на "Митниците". Но са подценили народа. Има избори, социологическите агенции..

публикувано на 25.04.24 в 10:47