Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В сърцето на една лаборатория - каква картина дават тестовете за Covid-19

Снимка: БТА

Между 16 и 17 хиляди теста за коронавирус са направени до момента в страната.

В една от големите столични лаборатории, която има филиали и в страната, извършените досега тестувания са над 3600, от тях малко над 60 са дали положителен резултат.

Кой си прави тестове и дали има смисъл да се тестваме сега? Проверка на „Хоризонт” установи, че групата на хората, които прибягват до тестове е разнообразна, както по възраст, така и по професии и работна среда.

„Аз съм програмист. Работя от вкъщи от три години и не ми е голям проблем карантината. Проблем е, че няма кой да се грижи за децата. Кашлям от 2 месеца. Искам да разбера дали съм го изкарал. Просто ми е интересно.”

Сигурно PCR ще си направя. Синът ми е в рискова категория. Колективът, в който работи, имаше доказан случай.”

„Важно е да знам дали да се отделям от баба и дядо, иначе не ме притеснява.”

Дойдох, защото имам някакви притеснения. Живея сама с малко дете и предпочитам да знам какво се случва."

Ходих на лекар и ми каза, че е неустановена вирусна инфекция. Снощи почувствах задух. Кашлям, но аз си кашлям от други работи.”

„Всеки идва тук с някакви съмнения. Имах температура, ниска - 37.8,  след един ден отшумя, но съм длъжен да се проверя”, разказва фармацевт след отпуск, който вече си е направил рентгенова снимка и там не е бил установен проблем.

След пътуване извън България и изтичане на карантината друг млад мъж е решил да си направи тест, защото работи с много хора.

Повечето запитани смятат, че трябва да започне масово тестване, за да се съхрани икономиката на страната.

„Масово, масово. Защо не да се уговори с големите работодатели, те имат най-много интерес от тестовете - съвместно финансиране, процентно. За да може фирмите полека-лека да си пуснат производствата и услугите. По региони, по градчета, по села. Да не спира производственият процес. Много повече хора ще пострадат от обедняването, психозата и стреса покрай епидемията, отколкото пряко от грипа”, смята друг от запитаните, чието мнение се явява представително за доста от анкетираните.

Трябваше да се сложи някаква граница – морална и етична, към това консуматорско общество. За да се спре с почването на работа на трудов договор да влизаме веднага в лизинг – на телевизор, на автомобил, изплащане на апартамент. И в следващия момент - една такава криза и се вижда, че всичко това са маловажни неща. И телевизорът, и автомобилът, всичко се оказва много ненужно. Дано сега хората да започват по-добре да стопанисват парите си. Да живеят по-разумно и умерено. Това да е положителното в цялата негативна ситуация”, обобщава мъжът.

Д-р Благовеста Пенчева e управител на лабораторията. PCR са тези, които показват в момента дали имате вируса в носоглътката си. Трябва да мине известен период от време или поне да е минало време от рисков контакт – между 4 и 7 дни, за да е сигурно, че тестът няма да е фалшиво негативен”, пояснява д-р Пенчева.

Повечето от хората са нервни и бързат да си видят резултата. Интерпретацията ги затруднява, споделя наблюденията си лабораторният лекар. „Особено с бързите тестове стана доста сложно, тъй като невинаги резултатът кореспондира със статуса на пациента.”

Снимка: ЕПА/БГНЕСЛабораторията има и няколко екипа за домашни посещения, които засега работят успешно. Нямаме огромен резерв от тестове, говорим с доставчиците от сутрин до вечер, разказва още Благовеста Пенчева.

Лабораторията използва основно испански тестове, има и южнокорейски и английски. Работят обаче с едно наум, защото от испанска страна е имало изявления за спиране на износа.

Тестовете са нови, определят се с много сложна методика, което затруднява процеса и за лабораторните специалисти.

„Дори изключително интелигентни хора казват „Аз сега ще пусна сега тест за антитела, защото смятам, че съм го изкарал това преди един И това е мечтата сигурно на 80-90% от пациентите, но това не е така. Нямаме тестове, с които надеждно да сбъднем тази мечта”, подчертава д-р Пенчева. 

„И второ, според мен не са го изкарали толкова много хора, колкото им се иска. За масово тестване за антитела смятам, че все още е рано. Няма надежден тест. Ние очакваме тест за антитела да се произведе подобен на тези, които се използват за хепатит или за сифилис. Който да се пусне на голям апарат, с контрола, с калибрация и да даде цифра или поне ориентировъчна стойност.”

Д-р Пенчева съветва онези, които са притеснени за здравето си, да си направят PCR тест, а не бърз тест, защото бързите тестове могат да заблудят. „Очакваме да имаме надеждни тестове за антитела, но нямаме в момента”, подчертава тя.

Снимка: ЕПА/БГНЕСМетодът е несъвършен. Той е PCR метод, но гените, които се изследват – някои са по-общи за коронавирусите, другите са по-специфични за Covid-19. Това също е променлива величина, поради това може да има съмнения по отношение на резултата. Може пациентът да има инфекция и да е носител на коронавирус, който е сходен с този, но да не е точно този”, изтъкна специалистът.

От малки общини вече има запитвания за масов скрининг на определени контингенти, за да не се блокира дейността в определени сфери – общински структури, предприятия, хранителни вериги, съобщава още д-р Благовеста Пенчева.

Служителите в лабораторията са облечени от глава до пети в предпазни облекла. Всичко е стерилно. Не могат да се оставят вещи по мебелите. Сменят се два екипа на всеки два часа. Процедурата по вземането на проба отнема секунди. 

„Има и паникьосани, но това също е нормално предвид обстановката в страната. Идват малки пациенти, деца, идват и възрастни хора, идват с линейки, идват много хора, които са се върнали от чужбина. Разпитват хората, искат да знаят, да са запознати”, така описва работното си ежедневие лабораторният лекар д-р Господинова.

Всички мнения чуйте и в звуковия файл.
Снимките са илюстративни

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11