Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на петрола тръгнаха нагоре

Цените на петрола скочиха с близо 3 процента на фона на надеждите, че най-големите производители в света ще договорят свиване на добива предвид срива в търсенето заради пандемията, макар експерти да предупреждават, че световната рецесия може да се окаже по-силна от очакваното, предаде "Ройтерс".

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поскъпна с 93 цента или 2,8 на сто до 33,98 долара за барел. Контрактите загубиха над 3 на сто от стойността си вчера.

Американският лек суров петрол прибави 79 цента или 3,03 на сто до 26,87 долара за барел, след срива с близо 8 на сто в предходната сесия.

Основните производители на петрол в света, включително Саудитска Арабия и Русия, вероятно ще успеят да договорят свиване на добива на заседание по-късно тази седмица. Евентуалната сделка обаче зависи от това дали САЩ също ще допринесат за намаляване на предлагането на световния пазар, посочват източници.

Страхът от силна рецесия продължава да притиска пазарите предвид спирането на голяма част от икономическата активност заради пандемията, като половината население на света е обхванато от някаква форма на мерки за карантина или социална дистанция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Над 100 души гасят пожара под рилския Черни връх

 Близо 100 пожарникари, горски служители и доброволци са на терена при пожара, който пламна в четвъртък на около 2 300 м. в Рила, под Черни връх. На мястото е и директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов. Заради усложнената ситуация, вероятно ще се наложи използването и на..

публикувано на 25.08.24 в 09:42

26-годишен обра жилище в София, докато собственичката е вътре, арестуваха го

26-годишен мъж е задържан тази нощ, след като обра жилище в София, докато собственичката е в него. Сигналът е подаден малко преди полунощ. Жената, която живее в апартамента, намиращ се на улица "Вардар", е заварила крадеца в спалнята си и го подгонила.  В опита си да избяга той е скочил и бил заловен от патрул на Трето полицейско..

публикувано на 25.08.24 в 09:17

Двама астронавти, престояващи на МКС над 2 месеца от предвиденото, ще бъдат върнати през февруари

Двамата американски австронавти, които са на Международната космическа станция вече повече от два месеца над предвиденото, ще бъдат върнати на Земята през февруари догодина, съобщиха от НАСА. Това ще стане с ракета на компанията Space X на Илън Мъск. Мисията на Сонита Уилямс и Бари Уилмор трябваше да продължи само осем дни, но престоят им на..

публикувано на 25.08.24 в 08:40

Архиерейска Света литургия с патриарх Даниил ще бъде отслужена в Перник

Архиерейска Света литургия ще бъде отслужена в 9 часа днес в централния пернишки храм "Св. Иван Рилски". Богослужението ще бъде оглавено от Българския патриарх и Софийски митрополит Даниил, потвърди предстоятелят на  храма отец Людмил. Това е второто посещение на Негово Светейшество в храма "Св. Иван Рилски " през последния месец. На 7 август..

публикувано на 25.08.24 в 08:29

1030 лева е средната пенсия за стаж и възраст през юли

1030 лева достигна средната пенсия за осигурителен стаж и възраст през месец юли тази година, отчете Националният осигурителен институт. Нарастването е с 13,6 процента спрямо година по рано. Преди осъвременяването на пенсиите от първи юли средният размер на тази за стаж и възраст през юни е 910 лева.  Така ефектът от увеличението на..

публикувано на 25.08.24 в 08:22

След безредиците: Засилено полицейско присъствие на карнавала в "Нотинг Хил"

Засилено полицейско присъствие ще има на тазгодишния карнавал в лондонския квартал "Нотинг Хил". Мерките за сигурност са затегнати след социалните безредици в Обединеното кралство от края на миналия месец Традиционният карнавал в "Нотинг Хил" се провежда днес и утре. Седем хиляди полицаи ще дежурят по улиците. Очаква се около един милион души..

публикувано на 25.08.24 в 08:10
Израелски танк на границата на Израел с Ивицата Газа

Преди преговорите за мир в Газа: Размяна на удари между Израел и "Хизбула"

Размяната на удари между Израел и Хизбула предшества определян като ключов ден на подновените преговори за мир в Газа, които се провеждат в египетската столица Кайро. В четвъртък и вчера посредниците обсъдиха начините за сближаване на позициите между Израел и палестинското движение "Хамас", докато ООН докладва за влошаване на хуманитарните условия..

публикувано на 25.08.24 в 07:58