Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът маха ръководството на Българската банка за развитие

Българска банка за развитие (ББР).
Снимка: БГНЕС

Премиерът Бойко Борисов съобщи, че е разпоредил изпълнителният директор и бордът на Българската банка за развитие (ББР) да бъдат освободени, след като банката отпусна заем от 75 милиона лева на фирма с приходи от 2 хиляди лева.

„Един въпрос, който не ми е зададен, но искам да отговоря. Възмутен съм от това, което направи Българската банка за развитие. И понеже и финансовият министър ми каза, че никой с него не се е консултирал, и на министъра на икономиката, който е принципал на ББР, съм му разпоредил изпълнителни директори и борд да бъдат незабавно освободени. Нито аз съм знаел, но понеже не ми отива да кажа, че не съм, защото ББР действа като всяка останала банка, но за народа това е държавна банка. Затова министърът принципал да свиква борда и да освобождава всичко в нея“, заяви Борисов на брифинг в Министерски съвет.

Главният икономист на ББР Илия Лингорски коментира вчера пред „Хоризонт“ призива на вицепремиера Томислав Дончев – банката да обясни кредит от 75 млн. лева, отпуснат на фирма, която няма дейност и активи, които да обезпечат такова задължение:

„Това е кредит в подготовка от доста време за компания, дългогодишен клиент на банката. Миналата година компанията успешно е приключила подобен проект и е изплатила всичките си задължения. Това е проект, който не е свързан с увеличението на капитала на банката, с мерките, които правителството обяви. Това е проект, който ще позволи на две български банки да освободят портфейли на кредитори, които не обслужват свои задължения, а това ще освободи ликвидност в тези банки. Така те ще засилят кредитната си дейност, а техните кредитополучатели, които не са изпълнявали задълженията си, ще могат да предоговорят по-благоприятни условия“.

Вчера изпълнителният директор на ББР Стоян Мавродиев обясни, че заемът от 75 млн. лева е в услуга на банковата система, защото парите са били предназначени за изкупуване на лошите портфейли на две търговски банки:

„Със сделката се цели подпомагане на балансите на две търговски банки, така че в условията на криза те да подпомогнат своите клиенти. Осигуряваме ликвидност на двете банки от една страна, от друга – с дългия срок, който дава нашият кредитополучател от 10 години, позволяваме на него да се договори в рамките на 10 г. с всичките над 7500 кредитополучатели, които са били клиенти на двете банки“. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Илия Лингорски

Илия Лингорски: Българската банка за развитие ще подкрепи фирмите чрез търговските банки

„Силното в пакета, предложен от правителството, е че Българската банка за развитие (ББР) ще подкрепи фирмите чрез търговските банки . Отдавна имаме сътрудничество с тях особено през Националния гаранционен фонд. Групата на ББР се разви дотам, че..

публикувано на 07.04.20 в 17:55
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с..

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин...

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за..

публикувано на 25.07.24 в 20:16