Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Бинев: Има вариант България да приеме евроквалификацията за ОИ

Теодор Георгиев, Слави Бинев, Фарзад Золхадри и Димитър Михайлов (от ляво на дясно).
Снимка: Българската федерация по таекуондо (WTF)

„България остава домакин и ще приеме световното първенство за младежи през есента. Разбира се, ако нещо друго не дойде и не обърка плановете. Генералната асамблея също ще бъде проведена у нас. Заради пандемията от коронавирус беше отложена европейската квалификация за олимпийските игри, която трябваше да се проведе в Милано. Сега обсъждаме вариант и тя да бъде проведена в България. Идеята е да се състои след шампионата на планетата. Това състезание е в друга възрастова група и няма да навреди на световното., това заяви специално за БНР президентът на Българската федерация по таекуондо (WTF) Слави Бинев и допълни:

„Ние можеше да бъдем домакини на тази квалификация, но след разговор с министър Кралев, решихме да не поемаме този риск заради нарастващата опасност от Covid-19. Ние все още не сме отказали провеждането и на Мултиевропейското първенство между 4 и 7 юни. Виждате, че ние в доста по –скорошен план очакваме всичко това да приключи. Аз съм в непрекъснат контакт със световната федерация. Ако до есента света не се справи с този проблем, ние трябва да мислим не за състезания, а за оцеляването на човешкия род“

Българската федерация по таекуондо организира инициатива в подкрепа на медиците на България, които са на първа линия в борбата с коронавируса.

„Това е най-важната професия в нашата страна в момента. Аз очаквах доста повече състезатели да се включат. Ние имаме около 180 национални състезатели във всички възрастови групи. Очаквах над 200-250 видеоклипа. Очаквах да се включат и хора извън тези гарнитури, но това се случва за първи път. Наистина би било страхотно, ако още хора се включат“, сподели Слави Бинев.

Освен това таекуондото беше първия спорт у нас, който заедно с художествената гимнастика въведоха модата на онлайн тренировките.

„Ние, заедно с художествената гимнастикаq бяхме първия спорт, който направи онлайн тренировки. Нашият пример последва и президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Освен това таекуондото направи нещо голямо и в международен план. За първи път се провежда онлайн европейско първенство, което е открито и в него ще могат да участват и състезатели извън Европа. То ще е за дисциплината пумсе. България ще има представители в него“, завърши Бинев.

Цялото интервю с президентът на Българската федерация по таекуондо Слави Бинев можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Националките на Антонина Зетова са на полуфинал на Евроволей

Националният отбор на България за девойки под 18 години продължава страхотното си представяне на Европейското първенство, което се провежда в Румъния и Гърция. Воденият от Антонина Зетова тим се наложи над Гърция с 3:1 (25:18, 25:19, 24:26, 25:10) в среща от група II на надпреварата, изигран в Ираклион (Крит).  "Лъвиците"  са безапелационен лидер със..

публикувано на 09.07.24 в 06:19

Джокович е на четвъртфинал след протоколна победа

Седемкратният шампион Новак Джокович се класира за четвъртфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис.  Поставеният под номер 2 в схемата сърбин победи Холгер Руне (Дания) с 6:3, 6:4, 6:2 за около два часа на корта. Джокович контролираше мача изцяло. Той направи един пробив в началото по пътя си към успеха в първия сет, а във втората..

публикувано на 09.07.24 в 06:06

Обиколката на България отбелязва 100-годишнина с къс маршрут

Колоездачната обиколка на България ще започне на 24 август в София и ще завърши на 29 август в Габрово, съобщи Българска федерация по колоездене. Предстоящото издание на надпреварата ще бъде 71-во, но ще съвпадне със стогодишнината от провеждането на първото издание на една от най-старите колоездачни обиколки в Европа. Маршрутът на българския тур бе..

публикувано на 09.07.24 в 05:55
Алекс Де Минор

Алекс Де Минор е четвъртфиналист на „Уимбълдън“, Зверев отпадна

Австралиецът Алекс Де Минор достигна за първи път в кариерата си четвъртфиналите на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Поставеният под номер 9 в схемата Де Минор елиминира французина Артур Фис с 6:2, 6:4, 4:6, 6:3 за близо три часа на корта. Австралиецът контролираше играта през първите два сета срещу 20-годишния Фис, който..

публикувано на 08.07.24 в 21:16
Елизара Янева

Елизара Янева отпадна в първия кръг на „Уимбълдън“

Елизара Янева отпадна в първия кръг на сингъл при девойките на Откритото първенство на Великобритания по тенис.  Българката отстъпи пред поставената под номер 11 в схемата японка Уакана Сонобе с 5:7, 0:6. Двубоят беше равностоен до 5:5 гейма в първия сет, но българката загуби следващите осем гейма. Преди седмица Янева победи Сонобе с 6:4,..

публикувано на 08.07.24 в 20:21
Девойките загубиха от Исландия с 61:71 т.

Везенков гледа загуба на младите ни баскетболистки от Исландия

Националният отбор на България за девойки до 20 години отстъпи пред Исландия с 61:71 (17:14, 14:26, 16:15, 12:18) в третия си, последен мач от група В на Европейското първенство в дивизия "Б" в тази възраст в София. За българския състав поражението в зала "Триадица" бе от второ от трите изиграни мача в груповата фаза и отреди на националките..

публикувано на 08.07.24 в 20:18
Люк Шоу

Люк Шоу е готов за полуфинала срещу Нидерландия

Английският защитник Люк Шоу каза, че е готов да започне полуфинала на Евро 2024 срещу Нидерландия в сряда и е "готов за игра" след продължителна контузия и дебат относно избора му в състава за турнира. Левият бек на Манчестър Юнайтед Шоу изигра първия си мач от февруари, когато влезе от пейката в събота в четвъртфиналния двубой на Англия с..

публикувано на 08.07.24 в 20:13