Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екзотичните места, където все още се играе футбол

Бурунди е от малкото места, където все още се играе футбол

Пандемията Covid -19 не пощади никого, включително и футбола. Вече ви запознахме, а и имаме възможност да следим по телевизията първенството на Беларус, то е единственото в Европа, което досега не бе спряно.

Но има и други няколко шампионата в Азия, Централна Америка и Африка, които продължават.

В централноазиатската държава Таджикистан сезонът бе подновен с изиграването на мача за суперкупата на страната. 

Шампионът Истиклол Душанбе спечели Суперкупата за трета поредна година след победа над Худжанд с 2:1.

Срещата се игра без публика в столицата Душанбе като мярка срещу пандемията, а на трибуните имаше разположени големи банери с надпис "спрете коронавируса" на таджикски и руски.

По-интересно е обаче в малката африканска държавица Бурунди. Това е много бедна страна, в която на малка територия живеят 11 милиона души. Брутният вътрешен продукт на Бурунди е едва 307 долара годишно на глава от населението, което значи, че хората работят за около долар на ден.

От 2005 година без прекъсване страната ръководи Пиер Нкурунзиза.Той е държавен глава, след като спечели 92 процента от гласовете, а опозицията не участва в изборите под страх от репресии.

Но да направим връзката с футбола. Нкурунзиза, освен президент на Бурунди е и футболен треньор.А и към днешна дата все още действащ футболист.И самият той основател и президент на футболния клуб Алилуя, в който участват местни ветерани и държавни чиновници. И естествено - самият Нкурунзиза. Всеки ден той отива да порита на един от местните стадиони, а често пътува из страната за мачове с подобни отбори, съставени от бивши футболисти и държавни функционери.

Злите езици мълвят, че защитниците, които се изправят срещу президента, не си давали много зор и го оставяли да вкарва много голове, за да бъде доволен.

Пак те разправят, че преди време след един такъв мач зам.министърът на спорта в страната, участник в един от съперниците на президентския Алилуя, вместо в съблекалнята, се оказал директно в затвора. Причината? Че в редиците на опонента на Алилуя играели двама легионери, бежанци от Конго. Всъщност не точно това е проблемът, а че двамата се хвърляли здараво но президента Нкурунзиза, очевидно нямайки ни най-малко представа срещу кого се изправят. А този пропуск съдебната система на Бурунди не простила на министъра.

А знаете ли къде все още можете за гледате мач Реал - Ювентус? Мач с този гръмък афиш бе предвиден за днес, 9 април, и приключи без голове. Въпросът е докога ще издържат да играят в тази страна при тези условия. На този етап мачовете се провеждат без публика. На за разлика от Бурунди играчите не са доволни от факта, че първенството продължава.

Футболистите устроиха масов протест, излизайки на терена с маски. Всички са уплашени и за здравето си, и за работните си места. Но засега са принудени да играят. Не е ясно докога.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Станимир Стоилов

Гьозтепе на Станимир Стоилов започна с равенство в Суперлигата

Българският треньор Станимир Стоилов дебютира в турската Суперлига с отбора си Гьозтепе (Измир) с нулево равенство при гостуването на Анталияспор в 1-ия кръг. Гьозтепе се завърна в елита на Турция след две години пауза, а Стоилов беше човекът, който спечели промоцията. Срещата не изобилстваше от кой знае колко голови положения, като всеки..

публикувано на 11.08.24 в 06:09
Григор Димитров

Григор Димитров отпадна в Монреал

Григор Димитров отпадна в третия кръг на турнира на твърди кортове от сериите "Мастърс" 1000 в Монреал (Канада) с награден фонд 6.8 милиона долара. Поставеният под номер 7 в схемата Димитров пропусна три мачбола във втория сет и отстъпи пред 62-ия в световната ранглиста Алексей Попирин (Австралия) с 6:4, 6:7(5), 3:6 за 2:38 часа. Димитров..

публикувано на 11.08.24 в 06:07

САЩ спечели пета поредна титла

Мъжкият баскетболен отбор на САЩ спечели пета поредна и рекордна общо 17-а титла от Олимпийски игри. В повторение на финала от Игрите в Токио звездният американски състав се наложи над домакините от Франция с 98:87 (20:15, 29:24, 23:25, 26:21) в препълнената зала „Берси“ в битката за златото на Олимпиадата в Париж. Франция остана със среброто..

публикувано на 11.08.24 в 06:04

Левски е неудържим, вече е лидер с 5 точки аванс

Александър Колев се разписа два пъти, а Мустафа Сангаре записа гол и асистенция за успеха на Левски с 3:0 като домакин срещу Крумовград в мач от четвъртия кръг на първенството.  "Сините" са с пълен актив от 12 точки и имат пет повече от четирите отбора с по седем зад тях. Левски контролираше изцяло играта срещу Крумовград през първото полувреме и успя..

публикувано на 10.08.24 в 23:20

С Тихомир Иванов приключи българското олимпийско участие

Тихомир Иванов завърши на осмо място на скок височина на турнира по лека атлетика на Игрите в Париж. 30-годишният българин направи личен рекорд за сезона от 2.27 метра във финала на надпреварата на "Стад дьо Франс" и записа най-добро представяне при третото си участие на Олимпиада. Той беше десети при дебюта си на най-големия спортен форум в Рио 2016, а..

публикувано на 10.08.24 в 21:15

Локомотив (Пд) спечели в Стара Загора

Локомотив Пловдив победи с 2:0 като гост Берое в двубой от четвъртия кръг от Първа лига, постигайки втори успех през новия сезон.  Двата отбора започнаха предпазливо срещата и интересните моменти пред двете врати липсваха. Все пак домакините от Берое бяха малко по-активни, но единствено опитваха с центрирания да затруднят Мартин Луков...

публикувано на 10.08.24 в 21:06

Манчестър Сити спечели Суперкупата на Англия след дузпи

Манчестър Сити прекъсна серията от три поредни загуби в двубоите за Суперкупата на Англия и спечели трофея, след като победи със 7:6 след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време) градския си съперник Манчестър Юнайтед на “Уембли”.  Двубоят бе доста равностоен в редовното време, като двата отбора удариха по една греда, а гол на Бруно Фернандеш бе..

публикувано на 10.08.24 в 19:27