Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ал. Кашъмов: Институциите активно да публикуват документи в интернет

Александър Кашъмов
Снимка: Ани Петрова, БНР

В условията на криза информацията става особено важена, коментира пред БНР Александър Кашъмов от програма „Достъп до информация“.


„Много е важно да ги има тези брифинги, в които актуално и навременно се дава горещата информация на медиите, а оттам и на обществото, но едновременно с това институциите трябва да бъдат подготвени да публикуват активно на своите интернет страници документи. В дневния брифинг ние чуваме новото, но как гражданите да го сглобят за себе си, как да си създадат цялата картина, как лесно да открият примерно всички заповеди, свързани със забрани, предупреждения и заповеди какво да правят. Как да ги сложат в една обща картина, за да разберат кое е останало, кое е отменено и така нататък. Всички тези заповеди, разпореждания и т.н. се издават с актове, с документи на съответните компетентни институции. Това прави необходимо в интернет страниците на тези институции да бъде предоставяна актуална информация, която да бъде лесно възприемаема за гражданите…“.

Когато се залага само на устното слово, понякога се получават „разнопосочни сигнали“, подчерта Кашъмов.

„След като съществуват 4 хилядолетия писменост, е хубаво да може хората да прочетат и съвсем точно да разберат какви са правилата, които са създадени“.

Основни заповеди, които са от съществено значение за поведението на гражданите, в момента не се публикуват дори в Държавен вестник, разкритикува Кашъмов. Администрацията има потенциал да коригира сегашните недостатъци и „това изобщо не е сложно“, категоричен е той.

„Това е задължения по член 14 от Закона за достъп до обществена информация, който съществува от 2000 година. Винаги една институция трябва да бъде наясно и да търси сама за себе си кое е актуалното, важното за живота и здравето на хората, което трябва да бъде сложено в интернет. В този случай ние говорим за специална секция, която е добре да се направи във връзка с Covid- 19. Такава при прегледа се вижда само Министерство на здравеопазването да е създало…“.

В сайта на РЗИ – София също има секция „Актуално“ допълни Кашъмов, според когото е наложително от нея става ясно какво се прави на ежедневно ниво.

„Когато някой на сутрешния брифинг постави въпрос, на който отговорът е „Ами това е работа на РЗИ“, то значи след това ние трябва да можем да прочетем на нейната страница точно какво е направила РЗИ и направила ли е нещо по поставения въпрос“

В Националната информационна система за борба с Covid-19 има деликатен момент – регистрацията с ЕГН, но това „не е най-съществената данна там“:

„Разбира се, здравните данни са най-важните в случая. Те попадат в категорията на така наречените „чувствителни данни“ по Общия регламент за защита на данните – GDPR. От друга страна, администратор е Министерството на здравеопазването, така че би трябвало да не се притесняваме. Въпросът е действително какво самите граждани биха получили за себе си от тази апликация. Не оставам с впечатление, че нещо особено  би било от полза за отделния гражданин. Това, което би било евентуално от полза, е да може държавата да осъществява по-добре превенцията, което също не е много ясно апликацията е по прекия път, отколкото едни елементарни ежедневни мерки, които институциите трябва да извършват“.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

1472 са новите случаи на коронавирус у нас

1 472 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие, при направени 8 738 пи си ар теста, съобщи Националната информационна система. Това е 16,8 на сто от общия брой изследвани за последните 24 часа.  Починали са 29 души. В болница са настанени 1 732 души, като 107 са в интензивни отделения. Излекуваните за последното денонощие..

публикувано на 22.10.20 в 01:12
Протестиращи запалиха предпазни маски в знак на протест срещу новите мерки за носене на маски и на открито.

105-а вечер на антиправителствени протести в столицата

105-ата вечер на антиправителствени протести в столицата приключи с шествие до Орлов мост, където демонстрантите блокираха движението за около час. По-рано група протестиращи изразиха несъгласието си с противоепидемичните мерки, като изгориха няколко от предпазните средства. От “Отровното трио“ също се обявиха срещу..

обновено на 22.10.20 в 00:01
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Завишават контрола за спазване на здравните мерки в Ямбол

Контролът  за спазване на противоепедимичните мерки  в  обществения транспорт в Ямбол ще бъде завишен, затягат се мерките и в административните сгради. Констатирани са нарушения на спазването на мерките, както в градския транспорт, така и  по междуселищните линии, което налага затягане на контрола, заяви областният управител на Ямбол..

публикувано на 21.10.20 в 23:35

Мярка в подкрепа на такситата заради Covid кризата

Държавата обяви мярка в подкрепа на таксиметровите превозвачи заради кризата, предизвикана от коронавируса. През следващата година те ще плащат минималния размер на данъка към общините, а разликата ще бъде поета от държавния бюджет. Това беше обявено след среща на представители на бранша с министъра на транспорта Росен Желязков. На..

публикувано на 21.10.20 в 23:28

Кметът на Пловдив предложи временно отпадане на такса “тротоарно право“

Такса „Тротоарно право“ в Пловдив да отпадне от 1-ви ноември до 31-ви януари като мярка в подкрепа на малкия бизнес - това предложение на кмета Здравко Димитров ще бъде гласувано на утрешната сесия на пловдивския общински съвет. От отпадането на таксата ще се възползват заведенията, които имат маси на открито, пазари, тържища и панаири...

публикувано на 21.10.20 в 23:11

Предприятие в Търново незаконно използва линия за производство на плоскости от дървесни частици

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново е сезирала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), че предприятието за преработка на дървесина във великотърновския квартал „Чолаковци“ незаконно използва линия за производство на плоскости от дървесни частици. Проверката на екологичната инспекция в завода на „Кроношпан“ във..

публикувано на 21.10.20 в 22:55

EП: Евросъюзът да преразгледа изцяло отношенията си с Беларус

Европейският парламент (ЕП) настоява Евросъюзът да преразгледа изцяло отношенията си с Беларус. В одобреното становище се призовава незабавно да бъдат задействани вече договорените от външните министри на 27-те страни членки санкции срещу беларуски представители, в това число президентът Александър Лукашенко. Резолюцията на ЕП беше..

публикувано на 21.10.20 в 22:49