Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 5 - 11 април 2020 г. (ВИДЕО)

На върха на Серо Чилено Гранде
Снимка: Силвия Видал

49-годишната испанка Силвия Видал записа 33-дневно самостоятелно преминаване на премиерния маршрут "Sincronia Magica" (A3+/6a+, 1200 м) в Патагония. Бигуол изкачването е осъщвествено между 7 февруари и 10 март и е първото по западната стена на Серо Чилено Гранде. 
Испанката е била в абсолютна изоалция от околния свят - без телефон и GPS. Изградила е 3 бивака и е преживяла на стената две гръмотевични бури, силни ветрове и валежи в половината от времето. Силвия Видал е опитен катерач, с премиерни изкачвания по цял свят - от Патагония до Аляска и Пакистан.

Линията
На 76-годишна възраст почина един от най-големите експерти в алпинизма - полският хроникьор, писател и алпинист Ян Киелковски. Той е изкатерил десетки премиерни маршрути в Татрите, много от които считани и досега за едни от най-трудните в тези планини. Изкачил е редица девствени петхилядници по света. Автор е на гидовници на райони от Полша до Хималаите. Съавтор е на най-голямата в света енциклопедия на планините и алпинизма, в чийто авторски състав бе и основателят на Банско филм фест и дългогодишен автор на рубриката за екстремни спортове по БНР Петър Атанасов.

Ян Киелковски
Докато повечето атлети по света осмислят времето си с тренировки вкъщи, заради пандемията от коронавирус, други, в нарушение на забраните и въпреки препоръките, продължават да тренират навън. Това става ясно от следващите няколко новини: 
Американски катерач загина при инцидент по време на катерене в каньона Big Cottonwood в Юта. 29-годишният мъж е бил в свръзка със свой приятел, когато падащ камък е скъсал въжето му и той е паднал от близо 5 метра. Пристигналият на място спасителен хеликоптер не е могъл да помогне. Загиналият е бил опитен катерач с изкачвания по Ел Кап. 

Пострадал катерач беше спасен в Калифорния. Инцидентът станал в района на Descanso Wall, Сан Диего. 18-годишният катерач е паднал от около 6 метра и е счупил крак, а после бил е откаран до болница с хеликоптер.

Хеликоптерно спасяване се наложи и след инцидент с планински водач в Италия в момент, в който здравната система на страната е силно претоварена заради коронавируса. Инцидентът станал по време на самостоятелно катерене в областта Мадона ди Кампилио. Мъжът е паднал от скала, а сигналът е бил подаден от негови близки, след като той не се върнал навреме. Пристигналите на място лекари и пожарникари са го открили легнал на земята, в съзнание, с наранявания по лицето и таза. След като е бил стабилизиран, е бил транспортиран с хеликоптер до болница.
Случаят е докладван на съдебните органи, а организацията на алпийските водачи в Трентино обяви, че ще задейства процедура за евентуално налагане на санкции, предвидени в кодекса на професионалната етика.

Еверест
Група китайски алпинисти започнаха експедиция до Еверест, който заради короанвируса остана затворен за чужденци този сезон от китайска страна, а Непал спря всички експедиции.
Междувременно, правителството в Непал отказа да използва времето за акция по почистването на района на най-високия връх на планетата, каквито призиви имаше. 
Големите агенции за експедиции пък започнаха резервации за някои осемхилядници за сезон есен 2020 г.

За първи път от десетилетия насам планината Дауладхар в Хималаите стана видима от Индия, след като пандемията от коронавирус намали емисиите вредни газове в атмосферата. След налагането на строги мерки за изолация в Индия, праховите частици и азотният диоксид са намалели с по 70 на сто.
===
В условията на социална изолация различни атлети по света публикуват филми от свои постижения или от други свои интересни преживявания преди пандемията. Така например, Денис Урубко сподели клип за това как хеликоптер на пакистанската армия го евакуира от Базовия лагер на Броуд Пик. На 16 февруари алпинистът претърпя инцидент над Лагер 3 - лавина го повлече в продължение на 100 метра, на следващия ден Урубко тръгна да атакува върха, но падна от 15 метра заради скъсан парапет и се озова до цепнатина. След това продължи да се изкачва до 7400 метра, където вече реши да прекрати атаката заради силни ветрове. 

Чешката машина в катеренето Адам Ондра пък пусна видео от опита си на маршрута “Becoming” 9а+, един от най-трудните в Германия. Миналата есен Ондра направи неуспешен еднодневен опит по линията, която се намира във Франкенюра. Чехът отбелязва: “Катеренето има предимството, че можеш винаги да се върнеш и да пробваш даден маршрут, но сега е много важно да останем вкъщи няколко седмици, докато цялата тази лудост отмине”.

Марсел Реми
Вече можем да видим и пълната версия на филма за изкачването швейцарския ветеран-катерач Марсел Реми, който през 2017 г., на 94-годишна възраст преминава 450-метровата линия “Miroir de l' Argentine” 5a в родината си. Рeми е изкатерил този маршрут повече от 200 пъти в живота си. Миналата година, на 96-годишна възраст, той направи опит по линията  "Les Guêpes" в Швейцария, изкатери първото въже с категория 5с, но на второто, в надвес не успя и каза, че ще трябва да потренира, преди да се върне за нов опит.
---
Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кабала и рождената дата

Кабала е много древно мистично учение, което определя важна част от това, което чака даден човек в живота. Кабала не определя бъдещето, а прави връзка между очевидно житейското и човешко- предначертаното. Как можем да разберем това! Към кабалистичното чисто 142857 се добавя цялата рождена дата, например 1962417. Числата се..

публикувано на 22.04.24 в 14:31

21.04.2024 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 21 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова 

публикувано на 22.04.24 в 10:25

"С кротка нежност ще те изпълня, с ябълков дъх и с нещо без име"

Ваня Костова е родена на 18 април 1957 г. в Димитровград, израснала е в Бургас, където завършва езикова гимназия. Още като ученичка пее навсякъде, където ѝ се удаде възможност, но това ѝ пречи да посещава редовно училището.  По-късно Ваня Костова завършва Българската държавна консерватория (днес НМА „Панчо Владигеров“) в класа на Георги Кордов. Първите..

публикувано на 18.04.24 в 03:00
Верадина Начева

Екстремните спортове 7 - 15 април 2024

Верадина Начева се пребори за четвъртото място на Световното първенство по скайрънинг за мастъри (над 40-годишна възраст) в Португалия. Тя участва в класическата скай дисциплина и измина 37-километровото трасе с 2500 м изкачване за 5:01:21 часа. С разлика от секунди бяха излъчени победителите в тазгодишното издание на едно от първите..

публикувано на 15.04.24 в 13:49

14.04.24 Законите на Мърфи

Чуйте рубриката от 14 април 2024 г. Водещ - Даниела Якова

публикувано на 15.04.24 в 09:32

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест

Нови данни за българския маршрут по най-трудния ръб на Еверест ще бъдат оповестени от алпиниста Николай Петков, участник в националната експедиция през 1984 г. Идния месец, в Дома на киното в София, той ще има презентация по повод 40-ата годишнина от най-значимото постижение в българския алпинизъм. Петков сверява данни от други експедиции и ще представи..

публикувано на 13.04.24 в 12:08
В Пирин

Пътят към големите мечти е с голяма денивелация

В края на миналата седмица 27-годишният банскалия Никола Калистрин измина скоростно цялото северно било на северния дял на Пирин - най-високата и най-красива част на планината, като изкачи 30 върха за по-малко от 10 часа. Това, предадено в числа, се равнява на  42 километра, с 4600 м положителна денивелация в снежния и на места заледен Пирин,..

публикувано на 10.04.24 в 12:56