Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 души са починали от коронавирус за последните 24 часа в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Общо 1101 души са загубили живота си вследствие на корона-вируса в Турция от 17 март насам, след като днес са починали 95 души, съобщи здравният министър на страната Фахреттин Коджа. Новите потвърдени случаи са над 5100, с което общият брой на заразените в Турция надмина 52 000 души.

Здравният министър Фахреттин Коджа изтъкна, че нарастването на броя потвърдени случаи се дължи на по-масовото тестване. Над 33 000 теста са били проведени днес. По-думите му широкото тестване означава по-бързо диагностициране и начало на лечението.

Той допълни, че броят на излекуваните пациенти за ден почти се е удвоил. 542 пациенти са били излекувани днес от общо 2965 оздравели до момента в Турция. Според Фахреттин Коджа добрата новина е, че за пръв път от избухването на епидемията в Турция има намаляване в броя на интубираните и на пациентите в интензивни отделения.

2756 души са били глобени по улиците на 30. големи общини в страната и град Зонгулдак за неспазване на пълната забрана за излизане от дома. Мярката беше наложена вчера в полунощ и ще продължи до полунощ в неделя срещу понеделник.

Обявяването на забраната за излизане на улицата в петък вечерта предизвика масово запасяване със стоки. Опозицията разкритикува властите за начина, по който мярката е била обявена, без да се даде възможност на хората да се подготвят и поради това предизвиквайки големи струпвания на хора пред  магазини и пекарни. Заместник-председателят на парламентарната група на опозиционната Народнорепубликанска партия енгин Йозкоч написа в „Туитър“ „Не можете да управлявате“.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу защити действията си и реторично попита дали ако решението е било обявено по-рано е щяло да се избегне струпването на хора. Според оценките на вътрешното министерство, около 250 000 души са излезли по улиците в петък вечерта за около два часа. Членове на научния съвет към здравното министерство изразиха опасения, че събитията от петък вечерта може да доведат до случаи на новозаразени и призоваха излизалите тогава да се самоизолират за 14 дни.

Заетите в хлебопекарните и други ключови дейности бяха изключени от забраната за излизане на улицата. Екипи раздаваха по домовете на възрастните хора над 65 години хляб.

Валийството на Истанбул издаде нови разпореждания във връзка с корона-вируса, сред които забрана за качване в градския транспорт на пътници без маски, да не се качват повече пътници от 50% от броя на седалките в превозното средство, да не се качват повече правостоящи пътници от половината на седналите, да се сяда от страната на прозорците, за да се остави по-голямо разстояние между пътниците и други. Междувременно от военното министерство обявиха, че отлагат уволненията и призоваването на наборните войници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби.

Дипломатически усилия за намаляване на напрежението в Близкия изток

Американският президент Джо Байдън е обсъдил с лидерите на Франция, Германия, Италия и Великобритания възможностите за намаляване на напрежението в Близкия изток.   В съвместно изявление, публикувано от Белия дом, петимата лидери подкрепят призива на Съединените щати, Катар и Египет за подновяване на преговорите за прекратяване на огъня в Газа и..

публикувано на 13.08.24 в 02:34

Режим на водата от днес в Ловеч

  В Ловеч от днес се въвежда режим на водата  заради намалелия дебит на основния водоизточник.   Въвеждат се и редица забрани за ползването на питейната вода. От вчера на воден режим през нощта е и Тетевен.   Водният режим се въвежда заради трайното засушаване и значително намалелия дебит на водоснабдителната група „Черни Осъм“, която осигурява питейна..

публикувано на 13.08.24 в 02:24

Части от Севлиево останаха без електричество заради авария

Авария в трафопост на изхода на Севлиево, в посока Габрово, остави снощи части от града без електричество.  Захранването е възстановено.  По информация на общинската администрация, един служител на електроразпределителното дружество, обслужващо района, е пострадал и е откаран в областната болница в Габрово.

публикувано на 13.08.24 в 02:14

10 постройки са изгорели при пожара край Златосел, предстои оценка на щетите

Около 21 часа снощи беше ограничен пожарът край брезовското село Златосел, при който изгоряха общо 10 постройки, от които четири вили.  В гасенето се включиха а 11 противопожарни екипа, горски служители и доброволци, както и два хеликоптера от авиобаза Крумово.  Служебният премиер Димитър Главчев се запозна на място със ситуацията...

публикувано на 13.08.24 в 02:08

Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина

Пожарът до гръцката столица достигна и покрайнините на Атина. Горят производствени цехове на няколко компании. Дим покри града. Продължават да горят дървета, къщи и автомобили. Евакуират се хора, застрашени от пожара. Силният вятър продължава да разпалва огъня в област Атика до гръцката столица Успешна акция на пожарникарите спаси..

публикувано на 12.08.24 в 21:27
Людмила Петкова

Финансовият министър Людмила Петкова е приела да остане на поста и в новия служебен кабинет

Служебният министър на финансите и вицепремиер Людмила Петкова е приела да остане на поста и в следващото служебно правителство, потвърдиха за БНР от нейния екип. Петкова е приела поканата на номинираната за премиер Горица Грънчарова-Кожарева, като по-рано от финансово министерство отказаха коментар относно разговорите. Възможно е Людмила..

публикувано на 12.08.24 в 21:21

Изключително висок риск от чума по дребните преживни животни в общините Елхово и Болярово

Рискът от разпространение на чума по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово е изключително висок, отчитат ветеринарните специалисти в Ямболска област. През 2018 г. в района бяха унищожени над 3300 овце и кози. В Турция, за разлика от Гърция и Румъния, няма официално обявени огнища   на чума по дребните преживни..

публикувано на 12.08.24 в 20:33