Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Православният свят отбелязва Вход Господен в Йерусалим, известен като Цветница

Празникът с най-много именици у нас - над 367 000 души

Снимка: БГНЕС

Със специалните молитви (прошения) за избавление от всякакви болести, страдания и скръб - на всички вярващи и на целия български народ, започна Светата литургия за празника Вход Господен в Йерусалим (Цветница) в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Празничната служба в храма, която се проведе при засилени мерки за сигурност срещу разпространението от коронавируса, беше водена от патриарх Неофит. За първи път в историята на Българската православна църква на Цветница не се раздават в храмовете върбови клонки и цветя, за да не доведе това до увеличаване на заразените от коронавируса.

Снимка: БГНЕС

Вярващите са се вслушали в призивите, отправени от различни институции у нас, и малко от тях са дошли на днешната празнична служба за Цветница в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Малко са миряните в храма, те са със защитни маски и стоят на разстояние един от друг.

Снимка: БГНЕС

Само патриарх Неофит и духовниците, които отслужиха с него Светата литургия за Цветница, държаха в началото ѝ върбови клонки, символизиращи палмовите клонки, с които е бил посрещнат Исус Христос при влизането му в Йерусалим.

Светата литургия за Вход Господен в Йерусалим от патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше излъчена пряко по БНТ.

Снимка: БГНЕС

При строги мерки за безопасност заради разпространението на коронавируса в храмовете у нас ще бъдат отслужени лигургии, но няма да се раздават върбови клонки, за да се ограничи струпването на хора в храмовете, поясни по-рано ловчанският митрополит Гавриил:

"Цветница е един от празниците, които предшестват великия празник Възкресение Христово. След като Господ е възкресил Свети Лазар, на неделния ден след Лазарова събота той е влязъл в град Йерусалим. Тълпи народ са го посрещали."

Иисус Христос бил посрещан с палмови клонки и цветя като победител над злото и смъртта:

"У нас раздаваме върба. Чете се молитва за освещаването й. Това е едно благословение за вярващите хора."

На днешния празник с решение на Светия синод в храмовете у нас няма да се раздават върбови клонки.

Снимка: БГНЕС

Празничните богослужения в габровските храмове започнаха по-рано от обичайното и преминаха без струпване на хора. Вратите на църквите вече са затворени, а миряните палят свещи навън.

Още в 7 часа звънът на църковните камбани се разнесе над Габрово и извести началото на празничното богослужение. Едва 15-ина миряни влязоха в централната църква „Успение Богородично“

Малко след 8 часа храмът беше затворени, а свещниците – изнесени навън. Така под открито небе и пред иконата „Вход Господен в Йерусалим“ миряните могат да запалят свещ и да се помолят. Според архиерейския наместник отец Руслан Личев по този начин ще се избегне струпването на хора.

Пожеланията на богомолците в днешния празничен ден са за скорошно избавление от болестта.

Носенето на лични предпазни средства и спазването на дистанция са задължителни за богомолците, които ще излязат за празничната служба. За реда ще следят органите на МВР и доброволци. Областният кризисен щаб апелира към хората в днешния празничен ден да се помолят от домовете си.


Цветница е празникът с най-много именици у нас - над 367 000 души. От тях жените са 283 000, а мъжете - 84 000, показват данните на националния статистически институт. В многообразието от имена на зветя и дървета някои са особено впечатляващи:

"Роден съм, когато е било модно да се дават по-нетрадиционни, бомбастични имена. Вследствие на тази тенденция са ме кръстили Нарцис. Имали са предвид гръцката митология, но съществува и такова цвете и днес имам имен ден", споделя жител на Враца.

При засилени мерки за сигурност и безопасност и с малко богомолци се провеждат празничните литургии за Вход Господен или Цветница в десетте православни църкви във Велико Търново

При изключително строги мерки за безопасност бяха отслужени празничните литургии в ямболските храмове. И четирите православни църкви останаха полупразни.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна. Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община-Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избиратерлните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 хил. с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с една..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41

Евросанкциите за дестабилизиране на Молдова - удължени с година

Съветът на ЕС удължи с една година санкциите срещу отговорните за подкопаването, дестабилизирането и заплахата за суверенитета и независимостта на Молдова.  В санкционния списък са включени 11 лица и едно образувание.  На попадащите под ограничителните мерки са замразени активите в ЕС, забранено е генериране на средства и достъп до икономически..

публикувано на 26.04.24 в 16:28
Венеция

Протести във Венеция и противоречиви мнения за таксата за еднодневните туристи

Във Венеция от 25 април влезе в сила такса от 5 евро на човек за еднодневните туристи. Това предизвика и протести, и задоволство. Такса при еднодневен туризъм във Венеция от края на април до юли Протестът бе организиран от социални асоциации под надслов "Венеция не се продава, Венеция се защитава". Еднодневните туристи бяха около..

публикувано на 26.04.24 в 16:24