Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се забавляват хората по света по време на пандемия

Снимка: Ройтерс

Група певци в разположения на адриатическия бряг град Дуръс в Албания весели жителите на втория по население град в страната с концерти пред блоковете. Всяка вечер преди залез слънце те посещават различен квартал и изнасят импровизиран концерт за затворените вкъщи семейства.

„Това е нашата професия и се опитваме да сме проводници на малко спокойствие и радост, за да не се чувстват хората самотни по домовете си. За нас дори е удоволствие. Правим го вече известно време и ще продължим”, сподели един от певците.

Въпреки че по това време на годината обикновено животът в града кипи, посрещат се туристи, които се наслаждават на плажовете и нощния живот, а сега са наложени строги ограничителни мерки, хората не униват:

„Искам да поздравя всички певци и организатори за този нов прозорец на надеждата, който ни дават на нас – затворените вкъщи вече толкова много дни. Благодаря им за инициативата и всички тези силни емоции, които ни носят.”

В недалечна Италия пък младият китарист Джакопо Мастранджело направи серенада на опустелия Рим от покрива на сграда на площад „Навона” във вечния град.

Музикално трио съквартиранти в Барселона пък набра популярност по време на криза, след като покрива на апартамента си предаваше свои концерти онлайн:
„Имаме покрив, беше слънчево и по време на първия ден от блокадата започнахме да свирим боса нова песен, към която измислихме текст. Хората я харесаха и на следващия ден направихме нова песен, която започна да се споделя.”

В Тел Авив пък млада саксофонистка гони коронавируса с блус.


Със компютърни игри пък се отървават от скуката в Хонконг  – там търсенето им се е увеличило значително. Търсят се най-вече игри, по време на които се изпълняват и физически упражнения.

„Вкъщи можеш да правиш ограничен брой неща. В началото не играехме игри, а гледахме много телевизионни сериали. Но след като ми омръзнаха тайванските, корейските и японските драми, дори анимето, не знаех какво да гледам вече и за забавление започнах да търся други неща. Един от най-добрите начини за убиване на времето вкъщи е да се играят видео игри.”

Повишили са се обаче и цените на видео игрите там, което отблъсква някои потребители:

„От известно време исках да си купя игра и дойдох да видя цените им. Забелязах, че стават все по-скъпи и се отказах засега.”

Икономически университет в Токио пък въведе интересен начин за получаване на дипломите от завършилите студенти. Те присъстваха на церемонията дистанционно от вкъщи като аватари на роботи. Роботите-аватари с името "Нов аз" бяха облечени в тоги и носеха типичните квадратни шапки, а таблет, поставен там където би трябвало да се намира лицето, излъчваше лицата на завършващите. Получилият магистърска диплома Казуки Тамура коментира:

„Когато влязох в университета, не предполагах, че ще контролирам робот-аватар, който да получи дипломата ми. Ново изживяване е да я получа на обществено място, докато физически съм вкъщи.“

Университетът иска да даде пример, който да бъде последван от останалите висши училища в Япония, за да се избягват събирания на много хора по време на коронавирусната пандемия.

В Москва пък Ковид-19 вдъхнови различни сфери и бяха създадени торта във формата на коронавируса, както и бижута:

„Създадохме бижута с коронавирус отдавна, когато се появи в Китай. По това време нямаше пандемия или случаи в Русия. Направихме го в подкрепа на докторите. Считам го за жест на подкрепа. Някои хора пишат, че бихме направили всичко за пари. Не става въпрос за това. Ще има брошки, медальони, гривни и огърлици изобразяващи коронавируса победен, контролиран и зад решетките. Ще проведем и благотворително събитие, на което ще ги връчим на докторите – не пари, а самите бижута.”

Бар в Москва пък посвети коктейл на коронавируса. Той се сервира в чаша с две медицински спринцовки, в едната от която има яркочервена течност, а в другата – зелена. Мениджърът на бара Антон Загария отказа да сподели какви са използваните съставки, на заяви, че със зеления алкохол се отъждествява вируса, а с червения – антидота:

„Идеята за създаването на този коктейл дойде изведнъж, както самият вирус. Решихме, че той може да послужи като средство за намаляване на стреса, причинен от паниката покрай болестта, който е най-големия ни враг в създалата се ситуация.”

В страницата си в Инстаграм бара пише, че коктейлът трябва да се консумира когато човек е обхванат от желанието да си купи големи количества тоалетна хартия.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Задържан по подозрения в корупция е заместник-министърът на отбраната на Русия

В Русия беше задържан заместник-министърът на отбраната Тимур Иванов. Той е заподозрян за получаване на подкуп в особено големи размери, съобщиха от Следствения комитет.  На президента Владимир Путин и на министъра на отбраната Сергей Шойгу е докладвано за задържането, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. В качеството си на..

публикувано на 23.04.24 в 22:51
Петър Витанов

Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат в ЕП

Евродепутатът  от БСП Петър Витанов няма да бъде кандидат за следващ мандат.  Според него социалистическата партия ще излъчи най-много двама евродепутати на изборите на 9 юни, и предполага, че водач на листата ще бъде Кристиян Вигенин. Витанов беше категоричен, че няма да бъде номинация и на партия " Солидарна България": "Водил съм многократно..

публикувано на 23.04.24 в 22:46

Учени и бизнес работят за създаване на мрежа от изследователски ВУЗ-ове у нас

Над 260 български учени от Софийския университет "Св. Климент Охридски" и техни колеги от висши училища в чужбина и бизнесът работят за създаване на мрежа от изследователски висши училища у нас в рамките на проекта SUMMIT - СОФИЙСКИ УНИВЕРСИТЕТ - МАРКЕР ЗА ИНОВАЦИИ И ТЕХНОЛОГИЧЕН ТРАНСФЕР, финансиран по Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.04.24 в 22:25

Сунак обеща още милиарди за отбрана

Британският премиер Риши Сунак обеща още милиарди за отбрана, за да се противопостави на заплахите от "оста на авторитарнити държави", както се изрази, съобщи Би Би Си.  Това стана по време на посещението му в Полша.  Сунак каза, че военните разходи на Обединеното кралство ще се повишат до 2,5% БВП до 2030 година.  Той подчерта, че Обединеното..

публикувано на 23.04.24 в 22:05
Доналд Тръмп в съдебната зала в Ню Йорк, 15 април 2024 г.

Издател на таблоид даде показания в процеса срещу Тръмп

Бившият издател на таблоида "National Enquirer" даде пръв показания в процеса срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Ню Йорк. Делото срещу Тръмп продължава с разглеждане на нападките му срещу свидетели 72-годишният Дейвид Пекър свидетелства, че по време на кампанията за президентските избори през 2016 година е имал договорка..

публикувано на 23.04.24 в 21:55
Еван Гершкович

Руски съд отхвърли нова жалба на Гершкович от WSJ срещу задържането му по обвинение в шпионаж

Руски съд отхвърли днес поредната жалба на журналиста на "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович срещу предварителното му задържане по обвинение в шпионаж. Той бе задържан от Федералната служба за сигурност на 29 март миналата година и така стана първият американски журналист, арестуван по обвинение в шпионаж в Русия от времето на Студената война...

публикувано на 23.04.24 в 21:52

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха процедурните пречки в Сената

Законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван преодоляха с лекота процедурните пречки в Сената на Съединените щати. Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и финансова помощ за американските съюзници, бяха одобрени от долната камара на Конгреса в събота. За да бъдат придвижени към окончателно..

публикувано на 23.04.24 в 21:48