Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай и Южна Корея продължават битката с нови случаи на Covid-19, повечето "вносни"

Нови 108 случая на коронавирус бяха регистрирани в Китай

| обновено на 13.04.20 в 14:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Континентален Китай съобщи за нови 108 случая на заразяване и две жертви на коронавируса за последните 24 часа, в сравнение с 99 случая и нито една жертва предишния ден, съобщава БТА, като цитира Ройтерс и ТАСС.

98 от новите случаи се дължат на хора, влезли в Китай от други страни, съобщи Националната здравна комисия. Съобщава се и че броят на лицата, при които болестта протича без видими симптоми, също нараства -  регистрирани са общо 63-ма такива пациенти.

Новите числа отразяват

най-голямото повишение на случаите на заразяване в Китай за един ден от близо шест седмици,

отбелязва Ройтерс.

И двете жертви са се намирали в град Ухан, където беше огнището на заболяването в Китай. В останалата част на провинция Хубей, където се намира градът, не са регистрирани случаи на заразяване.

Така броят на жертвите в Китай достигна 3341 от появата на епидемията.

Южна Корея също регистрира нови случаи, половината от които са внесени от чужбина - най-често при хора, пристигнали от Съединените щати, които се превърнаха в "епицентър" на пандемията. Над 22 хиляди вече са починалите в страната.

В Европа Италия отбеляза вчера най-нисък брой починали за последните три седмици, което е лъч на надежда.

Във Великобритания беше изписан от болница премиерът Борис Джонсън, който благодари на работещите в Националната здравна служба, че са спасили живота му.

В Испания някои индустрии като строителството и производството ще започнат работа днес. Компаниите трябва да осигурят на служителите си подходящо защитно оборудване и достатъчно пространство между тях.

Вчера милиарди хора по света празнуваха Великден в изолация. Световно известният певец Андреа Бочели, по покана на кмета на Милано Джузепе Сала, пя във великденската вечер в празната катедрала Дуомо. Концертът се излъчи в интернет.

По света пандемията от коронавирус е взела най-малко 112 500 жертви, показва преброяване на Франс прес, базирано на официални източници.

Случаите на заразяване са над 1 800 000 в 193 страниЗа излекувани се смятат най-малко 375 000 души.

Междувременно професорът по ваксинология от университета Оксфорд Сара Гилбърт заяви, че ваксина може да бъде достъпна за широката общественост до септември. По думите и клинични тестове на ваксината трябва да започнат скоро.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ашли Джъд

Ашли Джъд се присъедини към призивите Байдън да се откаже от президентската надпревара

Американската актриса Ашли Джъд се присъедини към призивите към президента на САЩ Джо Байдън да се откаже от президентската надпревара. В статия, публикувана от "Ю Ес Ей Тудей", Джъд призовава 81-годишния президент, който се бори за преизбиране на президентските избори през ноември, "доброволно и елегантно да се оттегли" в полза на "талантлив,..

публикувано на 13.07.24 в 13:14
Масуд Пезешкиан

Избраният за президент на Иран: Отбранителната доктрина на Иран не включва ядрени оръжия

САЩ трябва да осъзнаят, че Техеран няма да се огъне под натиск, заяви избраният президент на Иран Масуд Пезешкиан, цитиран от Ройтерс и БТА. Иранският всекидневник "Техеран таймс" публикува днес изявление на Пезешкиан, озаглавено "Моето послание към новия свят". В изявлението си избраният президент обръща внимание на приятелските отношения на Иран с..

публикувано на 13.07.24 в 13:11
Сградата на Община Пазарджик

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 млн. лв. неустойка към фирмите, които рециклират отпадъците ѝ

Община Пазарджик е получила иск от близо 6 милиона лева неустойка заради закъснели плащания към фирмите, които рециклират отпадъците на общината. Договор, сключен от предишния кметски екип със срок до края на 2025 година, задължава общината да плаща по 115 000 лева за всеки просрочен ден на плащанията. В същото време, по същия този договор,..

публикувано на 13.07.24 в 12:48

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо?

"Новини с добавена стойност" с г-н Балев: Кой е либе, кой е китка, кой е Либен, кой е Христо? Хамид Хамид:   “Всички в ДПС носят в сърцето си д-р Ахмед Доган… Всички обичат д-р Ахмед Доган. Така че - тази тема в ДПС не стои. ДПС е единно и няма как да има отбори”. Думи на Хамид Хамид, които животът опроверга, защото вече имаме отбор на..

публикувано на 13.07.24 в 12:35

Денков: Имаме план, ще го представим в следващите дни

"Продължаваме промяната" свиква Националния си съвет, за да реши дали да приеме предложението на "Демократична България" двете формации да се опитат да съставят правителство с втория мандат.  На влизане председателят на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков каза, че с Демократична България имат план и: "ще се опитаме да направим максималното". Денков..

публикувано на 13.07.24 в 12:20
Военнослужещи участват в гасенето в различни райони на страната.

Александър Джартов: Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната

Продължава гасенето на пожари в 4 области на страната, съобщи директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар  Александър Джартов : "Променена е оперативната обстановка. Продължават да горят пожарите в село Горноселци, което е община Ивайловград. Там участват в пожарогасенето два хеликоптера...

публикувано на 13.07.24 в 12:14
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Има нова ситуация в Сирия

Президентът на Турция Реджеп Ердоган обяви изненадващо в края на миналата седмица, че е отправил към президента на Сирия Башар ал Асад покана за официално посещение. Владимир Путин бил предложил преди това услугите си да посредничи това да се случи. Поканата към Асад е интересен и важен поврат , защото веднага след избухването на гражданската..

публикувано на 13.07.24 в 11:58