Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коронавирусът е 10 пъти по-смъртоносен от грипа H1N1, обяви СЗО

Генералният секретар на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Гебрейесус
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Новият коронавирус е десет пъти по-смъртоносен от вируса, причиняващ грип А (H1N1), появил се през март 2009 г. в Мексико, съобщиха днес световните здравни власти, като призоваха за бавна отмяна на карантинните мерки, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Данните, събрани в няколко държави, ни дават по-ясна картина на този вирус, на неговото поведение и за начина, по който да го спрем", заяви генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус на виртуална пресконференция от Женева. "Знаем, че Covid-19 се разпространява бързо и че той е 10 пъти по-смъртоносен от вируса, причинил грипната пандемия през 2009 г.", добави той.

Ако пандемията от новия коронавирус е отнела живота на 115 000 души в света от появата му през декември в Китай, по официални данни, установени от АФП въз основа на официални източници, грипът тип А (H1N1) е отнел живота на 18 500 души, според СЗО. 

Медицинското сп."Лансет" обаче изчислява, че броят на починалите е между 151 700 и 575 400.

Пандемията, провокирана от вируса А (H1N1), доведе до масирани кампании за ваксиниране. По-късно западните държави, особено европейските, и СЗО бяха критикувани за прекомерна мобилизация, понеже всяка година сезонният грип отнема живота на между 250 000 и 500 000 души, според СЗО.

Ръководителят на СЗО заяви, че в крайна сметка ще е необходимо разработването и разпространението на сигурна и ефикасна ваксина, за да се прекъсне напълно предаването на заразата.

Тедрос Гебрейесус подчерта, че за момента СЗО не разполага с доказателства, че лекарства срещу малария, като хлорохин и хидроксихлорохин, са ефективни в борбата с коронавируса, каза директорът на програмата на СЗО за извънредните ситуации в здравеопазването Майкъл Райън, цитиран от ТАСС и БТА.

Райън съобщи, че още се чакат резултати от изпитания, които в момента се провеждат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа

Израел нанесе нови удари в Ивицата Газа на фона на буксуващите дипломатически усилия за прекратяване на конфликта. Израелски танкови подразделения са напреднали към югозападните покрайнини на град Рафах до границата с Египет, според местни жители. Танкове са забелязани в квартал Ал Изба близо до крайбрежието. Снайперисти са заели..

публикувано на 08.06.24 в 07:51
Нидерландия първа гласува на изборите за Европейски парламент в четвъртък

Редица страни гласуват за евродепутати днес

В Чехия днес продължава гласуването за евродепутати, което започна през изминалия ден - заедно с Ирландия. Началото гласуването даде в четвъртък Нидерландия. В Италия евроизборите също са два дни - днес и утре. В страната през двата почивни дни се провеждат и местни избори - в близо 3 700 населени места, и регионални избори в..

публикувано на 08.06.24 в 07:44

Подготовката за изборите в Турция е протекла без трудности

Преди обяд днес ще бъде запечатана избирателната секция в генералното консулство на България в Истанбул. Това съобщи за БНР генералният консул на страната ни Васил Вълчев и подчерта, че подготовката за изборите е протекла без трудности. 166 са разкритите секции за гласуване в Турция, като това отново е държавата с най-много избирателни..

публикувано на 08.06.24 в 04:39

Ден за размисъл преди изборите 2 в 1, агитацията е забранена

Днес е ден за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент в неделя. Предизборната кампания приключи в полунощ.   До приключването на изборния ден в 20 ч. на 9 юни се забранява агитацията за партия или за кандидат. Социологическите агенции не трябва да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите..

публикувано на 08.06.24 в 03:47
Народен театър „Иван Вазов“

"Седемте стола" на сцената на Народния театър

Комедията „Седемте стола“, продукция на ловешкия театър по класиката на Илф и Петров „Дванайсетте стола“, ще се играе за първи път на голямата сцена на Народния театър тази вечер от 19 часа.   Главната роля в спектакъла „Седемте стола“ играе Пенко Господинов - професор и преподавател в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“, както и заместник-ректор на академията. За..

публикувано на 08.06.24 в 03:30
Дейвид Камерън

Дейвид Камерън получил фалшиво обаждане от Петро Порошенко

Британският министър на външните работи Дейвид Камерън е станал жертва на фалшив видео разговор с човек, представил се бившия украински президент Петро Порошенко, съобщиха от Форин офис. Британското външно министерство е решило да разкрие какво се е случило, за да бъдат избягнати всякакви опити за манипулиране на съдържанието. Говорител на Форин офис..

публикувано на 08.06.24 в 03:22

Суша заплашва производството на плодове и зеленчуци в Кипър

Кипър е застрашен от липса на местни плодове и зеленчуци на пазара заради недостига на вода за напояване, предупредиха организации на селскостопански производители. Те настояват земеделското министерство да приеме решения за изход от тежката ситуация. Сезонните и трайните култури в Кипър са в непосредствена опасност, тъй като не могат да бъдат..

публикувано на 08.06.24 в 03:03