Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пет акта на търговци на софийските пазари заради неспазване на мерките

Столичните пазари работят при стриктно спазване на епидемиологичните мерки
Снимка: БГНЕС

Пет акта на търговци, които не са спазили противоепидемичните мерки, са съставени през изминалите дни на софийските пазари. 

Вътрешният министър Младен Маринов и столичният кмет Йорданка Фандъкова инспектираха днес пазара "Красно село". Проверката установи, че там няма нарушения.

Създадена е необходимата организация, има отделен вход и изход, въведено е еднопосочно движение.

Търговци и клиенти са с маски, а на всяка сергия има дезинфектанти.

Снимка: БГНЕС

"Към днешния ден е направена добра организация, но всъщност е ангажиран много повече ресурс - полицейски, ресурс на пазара, ресурс на фирмата, която е сключила договор за охрана. Да не изключваме и това, че днес е работен ден и сравнително по-малко хора идват на пазара да пазаруват", коментира министър Маринов.

Той уточни, че в дните преди Великден от полицията очакват струпване на хора по пазарите в столицата:

"Очакваме всеки ден да има струпване, тъй като времето се оправя, вече е слънчево, знаете, че предишните седмици ни изненада априлски сняг и хората бяха по домовете".

Все още продължават много хора да се събират по междублоковите пространства, обясни столичният кмет Йорданка Фандъкова и призова:

"Това е достатъчно, да обиколите, ето тука даже, по улиците и по квартала, ще видите, че има нарушения. Затова целият ресурс на Столична дирекция на вътрешните работи и общинска полиция е навън. Затова искам да помислим и за полицаите, за тези хора, за които наистина няма почивен ден, за които няма да има Великден".

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на Кочериново на втори протест заради безводието за седмица

Десетки жители на Община Кочериново излязоха на втори за тази седмица протест заради безводието. Те блокираха единствения път за Рилския манастир при разклона за село Стоб. Движението в двете посоки беше пускано на всеки 5-10 минути и регулирано от полицията, но някои от пътуващите влязоха в остро пререкание с част от блокиралите пътя...

публикувано на 25.08.24 в 12:08

Близо 40 родителски организации подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование

Близо 40 родителски организации от цялата страна подкрепят промените в Закона за предучилищно и училищно образование, които бяха приети  с голямо мнозинство в Народното събрание. Промените забраняват пропагандата на нетрадиционна сексуална ориентация в училищата и детските градини. Родителските организации се позовават на Конституцията на..

публикувано на 25.08.24 в 11:30
Въоръжените сили на Украйна предприеха офанзива в руската Курска област на 6 август 2024

WSJ: Сухопътната операция на Украйна Курска област е осъществена без знанието на САЩ

Сухопътната операция на украинската армия в руската Курска област е осъществена  без знанието на Съединените щати, които  до момента избягват да обсъждат въпроса. Това пише Wall Street Journal, позовавайки се на високопоставени източници. Според американския вестник, с настъпателните действия при Курск Володимир Зеленски е направил рискован..

публикувано на 25.08.24 в 11:26

Властите в Атина с призив към жителите: Ползвайте по-малко вода

Заради сухото време в Гърция, властите призоваха жителите на Атина да ползват по-малко вода. Сушата засили проблема с недостига на вода в Гърция. В Атина включиха извънредни резерви за захранване на столицата с вода и приканват населението да ограничи потреблението, съобщиха днес от компанията по водоснабдяване. Вече 14 области в страната са..

публикувано на 25.08.24 в 11:18

По-драстичен режим на водата – единствено краткосрочно решение за бедстващите свищовски села

Единственото възможно краткосрочно решение за бедстващите без вода свищовски села е въвеждането на още по-драстичен режим на водоподаване , заяви пред протестиращите от село Хаджидимитрoво заместник-управителят на водоснабдителното дружество Росен Трифонов. Хората, обаче са убедени, че това няма да реши проблема. Заедно с жителите на Горна..

публикувано на 25.08.24 в 11:06

ИПИ: За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура

За последните 15 години България е на опашката по инвестиции във ВиК инфраструктура. Това се казва в анализ на Института за пазарна икономика, публикуван в редовния му седмичен бюлетин. На базата на  данни от Евростат става ясно, че  само в Словения и Естония стойността на вложените средства е по-ниска, като двете държави са с 3 до 5 пъти по-малко..

публикувано на 25.08.24 в 10:50

Китай изрази силно недоволство от новите санкции на САЩ

Китай изрази "силно недоволство" заради нови американски санкции срещу местни компании. Ограниченията бяха наложени заради предполагаема китайска подкрепа за руските действия в Украйна.  "Китай настоява САЩ незабавно да прекратят неправилните си практики и ще предприемат необходимите мерки за решителна защита на законните права и интереси на..

публикувано на 25.08.24 в 10:16