Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От какви стипендии могат да се възползват желаещите да се обучават във Франция

Френският институт удължи срока, в който може да се кандидатства за предоставяне на стипендии от френското правителство - до 8 май. Подобни стипендии се отпускат от години, приемат се кандидатури от всички области на знанието. Стипендиите са в две основни категории.

"Едната категория са стипендии за обучение, които са свързани с дипломантски програми. Тази категория всяка година предоставя между 6 и 10 стипендии и срокът за подаване на документи е 8 май", съобщи в предаването "Хоризонт до обед" Бисера Коларова от Френския институт в София.

Стипендиите за обучение са за две нива на образование - едното ниво е магистратура, другото е докторантура под двойно научно ръководство.

"Тези, които кандидатстват в магистърски програми, те могат да бъдат както с професионална, така и с научна насоченост. Тук стипендията е с продължителност 10 месеца без право да бъде продължавана. Месечната издръжка в тези програми, магистърските, е 700 евро на месец, като всички стипендианти, бъдещи, получават и една еднократна сума от 700 евро, които им позволяват да си закупят материали, свързани с обучението", допълни Бисера Коларова.

Всички стипендианти, които се върнат в България с тази диплома, са търсени от френските фирми на българския пазар, отбелязва тя.

Другият вид стипендии са за докторантите под двойно научно ръководство.

"Тук е малко по-специфично, защото кандидатите трябва да са зачислени в докторантура в България. Впоследствие те ще бъдат записани в докторантура във френското учебно заведeние. Тук се изискват двама научни ръководители - български и френски. Между двете учебни заведения трябва да бъде подписана една конвенция, в която предварително са уточнени условията на съвместната докторантура", подчерта Коларова.

Стипендиите за докторантите осигуряват подкрепа за престой във Франция по 4 месеца всяка година в рамките на три години.

"Месечната издръжка е 1060 евро и отново при докторантурите под двойно научно ръководство се предоставя сумата от 700 евро еднократно за закупуване на материали, свързани с обучението." 

Предоставят се и стипендии по друга голяма категория - стипендии по програмата за научен престой на високо ниво. Документи се приемат през цялата година.

"Ние сме свидетели на един изключителен интерес към тези стипендии от страна на български преподаватели, изследователи, докторанти. В тази категория Френският институт предоставя годишно между 15 и 20 стипендии", изтъкна Бисера Коларова.

Стипендии в тази категория се отпускат на различни групи кандидати. Едните са младите научни работници - докторанти, зачислени в докторантура в България. Другата група са млади научни работници, постдокторанти, които са придобили своята докторска диплома по-малко от 5 години преди датата на престой във Франция. "Максималният престой в тази група, за който отпускаме стипендия, е до 1 месец и месечната издръжка е 1704 евро."

Могат да кандидатстват утвърдени научни работници, преподаватели, изследователи. Те получават стипендия за 1 месец в размер на 2055 евро.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Без влакове в югоизточна Англия заради тридневна стачка

Повечето влакове няма да се движат  днес  в югоизточна Англия, включително по ключови маршрути до и извън  Лондон, след  като машинистите започнаха тридневни непрекъснати стачки срещу националните железопътни оператори. Машинистите, които членуват в профсъюза “ Аслеф“ , стачкуват 24 часа във вс ички  английски  железопътни компании  между..

публикувано на 07.05.24 в 09:45

От днес: По-скъпи билети за влаковете

От днес влизат в сила нови цени на билетите на БДЖ. Поскъпването е средно с 20%. Като причина от Националния железопътен превозвач посочват  инфлацията и повишените разходи. Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев. Безплатно ще продължат да се возят..

публикувано на 07.05.24 в 09:40
Нарендра Моди

От днес трета фаза на изборите в 11 щата в Индия

Единадесет щата в Индия, сред които и родният щат на премиера Нарендра Моди, започват да гласуват днес в третата фаза на общите избори, предадоха световните агенции. В Индия изборите започнаха на 19 април, като протичат в седем фази, в които близо 1 милиард избиратели имат право на глас. Моди се бори за трети премиерски мандат...

публикувано на 07.05.24 в 09:39

Пропалестински демонстрации в Ню Йорк преди модния годишен бал

Демонстрации в защита на Палестина избухнаха близо до Музея на изкуствата “Метрополитън“ в Ню Йорк преди началото на едно от най-забележителните събития в света на модата - годишния бал "Мет Гала“, който се организира винаги в първия понеделник на май. На него се очаква да присъстват около 400 гости. Протестиращите са се опитали да попречат на..

публикувано на 07.05.24 в 09:18

КейФОР, ЕУЛЕКС и косовската полиция ще проведат съвместно учение

Мироопазващите сили на НАТО в Косово (КейФОР), мисията на ЕС за върховенство на закона в Косово (ЕУЛЕКС) и косовската полиция ще проведат днес съвместно учение "Златна сабя 2024", предаде БТА. КейФОР съобщи днес, че учението, което ще се проведе в лагера Врело, ще тества уменията за изпълнение на съвместни процедури при управление на кризи и..

публикувано на 07.05.24 в 08:33
Людмил Илиев

Людмил Илиев: ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска

ГЕРБ е първа политическа сила, защото избирателната активност е изключително ниска . Това заяви пред БНР Людмил Илиев, журналист от вестник "Сега". Росен Желязков застава начело на листата на ГЕРБ за евроизборите Той анализира поставянето на Росен Желязков начело на евролистата. "Господин Желязков през цялата си политическа кариера..

публикувано на 07.05.24 в 08:32

В Кипър започва да действа "електронна кошница“ за плодове и зеленчуци

В Кипър започва да действа "електронна кошница" за плодове и зеленчуци по инициатива на земедеското министерство в страната. Според негово проучване, по-голямата част от тях се продават в магазините на двойни цени спрямо тези на производителите. Целта на електронната кошница е да се постигне предлагане на висококачествени продукти на..

публикувано на 07.05.24 в 08:23