Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Много българи се надяват да заминат като селскостопански работници в чужбина

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Много българи се надяват да заминат като селскостопански работници в чужбина. Това каза пред БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати от земеделието Светла Василева.

„Очакванията са им за по-висок доход. Ако отидат в страни, където условията са лоши и се експлоатира техният труд, почти не им се осигурява жилище, особено в Южна Италия, където е най-тревожно наемането на сезонната работна ръка, те ще рискуват здравето и живота си, не само своя, защото те ще се върнат в родината“.

В предаването „12+3“ Василева предложи от синдикатите да бъдат предприети мерки за защита на сезонните ни работници:

„На пропускателните пунктове да се търси от работника информация – къде отива, степен на зараза, фирмата, която го наема, какви условия за живеене му се предлагат, дали се спазват противоепидемичните мерки, какъв трудов договор има. Да има една декларация за лична отговорност за поемане на този риск“.

Иван Димов, съветник на министъра на външните работи Екатерина Захариева, заяви, че са зачестили отправените към министерството въпроси от граждани във връзка за работа с чужбина:

„Казусите са различни. Едни имат сключен договор, други нямат такъв. Интересът е продиктуван от това, че хората искат да си осигурят доход за семействата. Не можем да спрем никого да пътува. Нашите граждани трябва да знаят, че когато предприемат такива пътувания в чужбина, подлагат на риск себе си, близките си и околните. Трябва да знаят, че МВнР не може да им окаже съдействие за заминаването. Те поемат лична отговорност, когато напускат територията на страната“.

Препоръката на Външно министерство е да не се предприемат пътувания в чужбина, освен ако не е абсолютно наложително.

Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски:

Всеки български гражданин трябва да не забравя правилата при общуване с други хора – за физическа дистанция, поддържане на лична хигиена, носенето на лични предпазни средства: 

Българка, която ще бъде сезонен работник в Англия, сподели пред БНР:  

„Финансова е причината да искам да замина. С 20 паудна си пазарувам храна за цялата седмица и от нищо не се лишавам, а тук не мога да си позволя да си купя сьомга всяка седмица. На 30-и април летя, имам организиран чартърен полет от фермата. Пътувам за Англия. Тази година ми е девети сезон, ходя в една и съща ферма. Фермата е за ягоди, малини, къпини, боровинки. Не се притеснявам, там сме затворено общество. От познати, които са там, знам, че има карантинен период. Спим в каравани, по шест човека сме, имаме отделно баня, тоалетна“.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

платена публикация
Какви са ползите от използването на стойки за монитори?

В днешния бързоразвиващ се технологичен свят ергономията и комфортът на работното място придобиват все по-голямо значение. Един от ключовите елементи в създаването на оптимална работна среда е използването на стойки за монитори. Тези елементи не само подобряват ергономията, но и допринасят за повишаване на продуктивността и намаляване на риска от..

публикувано на 01.12.23 в 17:08

Завършилите висше образование в България се реализират все по-добре

Завършилите специалността "Информатика и компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" получават най-висок среден облагаем доход - над 6400 лв. На национално ниво най-ниска - под 1% е безработицата сред завършилите "Медицина", "Фармация" и "Стоматология", а най-висока - 3,4% е при завършилите "Социални дейности". Средният..

публикувано на 01.12.23 в 14:22

Конференция акцентира върху престъпленията и насилието срещу жени с увреждания

Центърът за психологически изследвания организира конференция на тема " Престъпленията и насилието срещу жени с увреждания ". Дискусията се очаква да обедини позициите на представители на неправителствени организации, правоохранителни институции, Столична община и дипломатически представители, както и да формулира българските предложения,..

публикувано на 01.12.23 в 11:46
Андреа Амон

Резистентност и недостиг на медицински специалисти - основни предизвикателства в Европа

Антимикробната резистентност спрямо антибиотици и недостигът на медицински специалисти са двете основни предизвикателства, за които трябва да се работи сериозно в Европа. Това каза в интервю за БНР директорът на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията доктор Андреа Амон. И още за това доколко е опасен в момента коронавирусът,..

публикувано на 01.12.23 в 10:30

Адвокат Полина Велчева за полицейското насилие: Това не е превишаване на права, а престъпление

За разлика от протестите през 2020 г., по време на които полицейските служители, превишили правата си, са били идентифицирани, при протестите срещу Българския футболен съюз упражнилите полицейско насилие нямат идентификация. Това разграничение направи в интервю за БНР а двокат Полина Велчева,  която работи по дела за полицейско насилие. "..

публикувано на 01.12.23 в 09:09
Дари храна, дари любов

"Дари храна, дари любов" в помощ на възрастни хора от Северозападна България

Две млади момичета вече 5 години внасят топлина и доброта в трудния живот на възрастните хора от Северозападна България.  Вяра Кузмановаи Ваклина Стоянова са организатори на кампанията "Дари храна, дари любов ".  Вяра е студент по медицина, а Ваклина учи фармация. "Бяхме 11 клас, когато се вдъхновихме от ученици, които правиха подобна кауза..

публикувано на 30.11.23 в 10:30
Диана Ковачева

Омбудсманът: Ден сняг ни върна в Средновековието. Хората трябва да бъдат обезщетени!

Един ден сняг ни върна в Средновековието – хората стоят 5 дни без ток. Като че ли цялата цивилизация изчезва. Това мнение изрази пред БНР националният омбудсман Диана Ковачева. " България е държава, в която всяка зима вали сняг и не бива да ни изненадва толкова много – да останем в ситуация, в която да не може да се реагира с дни."..

публикувано на 30.11.23 в 08:24