Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Боянова: Министерство на земеделието няма икономическа обосновка за мерките

Снимка: pixabay

Няма икономическа обосновка на мерките, които се предприеха от страна на държавата и бяха обявени като пожарни. Трябваше да се обясни какво се случва в агрохранителната верига“. Това каза пред БНР Светлана Боянова, Института за агростратегии и иновации, по повод постановлението търговските вериги да предлагат стоки от местни фермери.

Тя посочи, че не се разполага с конкретни цифри:

„Например, да се каже този канал не работи и създава риск за тази и тази продукция... Не трябва да се правят ненужни неща, защото дори може да навредят“.

В предаването „Преди всички“ Боянова допълни:

Усилията трябва да се насочат към тези, които не могат да продадат стоката си... Ако досега сте продавали на кооперативния пазар и сега трябва да отидете в местния магазин за хранителни стоки, за да си продадете продукцията, каква е гаранцията, че тази цена, която ви предложат в момента, е тази, която заслужавате да получите. В какво се състои помощта“.  

Според Светлана Боянова трябва да се мисли за дългосрочни мерки: 

„Браншовите организации, които защитават интересите на фермерите, на тях да се възложат помощите, да си укрепят капацитета, да направят логистични центрове и да помагат на своите членове. Така ще се помогне наистина на хората, защото имат доверие в браншовите си организации. Крайно време е да се говори за агрохранителна политика, а не само за земеделие. Нека се мисли за темата добавена стойност върху храните". 

Интервюто със Светлана Боянова можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Финансово подпомагане за търговията с български оранжерийни зеленчуци

От днес до 31 май  местни вериги от хранителни магазини могат да кандидатстват за финансово подпомагане, за да търгуват с български плодове и зеленчуци. Сумата, която ще бъде разпределена за целта от Фонд „Земеделие“ е 5 млн. лв. 122 малки..

публикувано на 15.04.20 в 07:49
ВИЖТЕ ОЩЕ
Филип Гунев

Филип Гунев: Турция остава ключова дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток

Турция остава ключ към това дали ще позволи бежанска вълна от Близкия изток , защото ще е първата и най-засегната от такава. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи. "Анкара планира репатриране на сирийски..

публикувано на 03.10.24 в 18:38

Първата доставка на природен газ от терминала в Александруполис е за България

Първата доставка на втечнен природен газ за България от терминала в гръцкия град Александруполис е вече факт. На терминала днес беше служебният министър на енергетиката Владимир Малинов. "Булгаргаз" има резервирани от там по 1 милиард кубически метра синьо..

публикувано на 03.10.24 в 18:34

От коалицията, номинирала Джейхан Ибрямов за кандидат-депутат, ще настояват за отлагане на изборите

От коалицията, издигнала кандидатурата на Джейхан Ибрямов за депутат, заявиха, че ще настояват за отлагане на изборите и че ще представят искането си на утрешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. СГП внася..

публикувано на 03.10.24 в 18:09
доц. Жана Попова

Жана Попова: Да обърнем внимание на пренебрегването на масовата култура и медиите

Международна научна конференция в памет на културолога проф. Ивайло Дичев ще се открие утре. Тя е организирана от Софийският университет и БАН, а домакин е Факултетът по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". На двудневния..

публикувано на 03.10.24 в 18:08
Снимката е илюстративна, архив.

Операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места в страната

20 души са задържани днес при операции на МВР срещу купуването на гласове на различни места в страната. От МВР уточняват, че служители от Криминална, Икономическа, Охранителна и Пътна полиция на областните дирекции, заедно се екипи на Жандармерията,..

публикувано на 03.10.24 в 18:02
Столичният кмет Васил Терзиев.

Кметът на София увери: Няма риск за отоплителния сезон

Няма проблем с работата на "Топлофикация - София" и няма риск за отоплителния сезон. В това увери кметът Васил Терзиев и посочи, че е запорирана само една сметка на дружеството, като запорът ще бъде вдигнат в края на седмицата: И "Топлофикация –..

публикувано на 03.10.24 в 17:42

Ивайло Иванов: По-малко са възможностите на дипломацията в конфликта в Близкия Изток

По-малко са възможностите на дипломацията, защото от страна на Израел, Иран и терористичните групировки виждаме ескалиране и остават по-малко поле за дипломацията. Движими се към най-лошия сценарий, за който се говореше преди година , коментира в..

публикувано на 03.10.24 в 17:21