Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Танева: Нито една търговска верига не е изключена от постановлението за българска продукция

| обновено на 15.04.20 в 14:06
Среща на премиера Бойко Борисов и министър Десислава Танева с представители на търговските вериги.
Снимка: пресслужба на МС

Министърът на земеделието Десислава Танева и премиерът Борисов са провели видеоконферентна връзка с браншовите организации на земеделски производители във връзка с постановлението търговските вериги да предлагат българска земеделска продукция. Това съобщи самата Танева на съвместна пресконференция с представители на търговските вериги.
"Пандемията ни принуждава да вземем спешни мерки, да минимизираме загубите и да оцелеят нашите фермери", каза земеделският министър. Тя посочи, че е постигнато съгласие за мерките в подкрепа на българските производители и създаването на регионални къси вериги за доставка на продукцията на българските производители. 

Постигнато е принципно съгласие за това стоката на най-уязвимите в момента български производители по регионалните „къси писти“ да стигне до рафтовете на търговските вериги. Постановлението, което задължава търговските вериги да предлагат стоки на местни фермери, ще излезе в Държавен вестник във вторник, каза Десислава Танева .

"Нито една голяма търговска верига не е изключена от обхвата на споразумението", каза още земеделският министър и уточни, че то се отнася до всички собственици, които имат повече от 10 търговски обекта в даден регион.

Министерството на земеделието вече е изготвило и предало на търговските вериги списъци с производители и преработватели, с които веригите ще договарят оптималните условия, за да стигнат българските продукти до потребителите.

Министърът Танева посочи още , че земеделските производители у нас са близо 100 хиляди, като 16 хиляди от тях отглеждат плодове и зеленчуци-

„За съжаление по около 75% от тези 16 хиляди души са пазарно неустойчиви, неорганизирани и за тях наистина е проблем влизането на пазар с високи изисквания. И целта на това постановление и нашата комуникация в момента е да го направим извънредно облекчен, а вече клиентът избира“.

Срокът, за който ще продължи постановлението, е до края на годината, каза Танева. Тя припомни, че правителството е взело решение да бъдат отпуснати 5 млн. лева в помощ на производителите на оранжерийни зеленчуци.

Постановлението няма да предизвика спекула и вдигане на цените, казаха търговците. 

Представителите на търговските вериги подчертаха, че няма да повишават на надценките си, не бива да се говори за спекула - всяка една от веригите обаче ще намери своята „пътечка“, по която продукцията, която в момента е на полето и трябва спешно да се реализира, да стигне до рафтовете и до щандовете, така че да си минимизират щетите от това, че в момента хотели и ресторанти не изкупуват продукцията на българските производители.

"Ако българските потребители искат да бъдат съпричастни с българския производител, да изберат българското". Това каза изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Йордан Матеев на брифинга в Министерския съвет.

"В кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да разрешат този комплексен проблем. Логистиката е може би най-същественият проблем", каза Милена Драгийска, представител на "Лидл България".

Българските производители могат да са спокойни, добави Драгийска.

Пълен запис на пресконференцията може да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Превантивни мерки в област Габрово срещу разпространението на чума по дребните преживни животни

Превантивни мерки в област Габрово въведе областната епизоотична комисия, за да се предотврати разпространение на чума по дребните преживни животни. Дирекцията по безопасност на храните се ангажира да извършва засилен контрол на входа на месодобивните предприятия. Влошената обстановка в Румъния и Гърция със заболели от чума дребни преживни..

публикувано на 09.08.24 в 19:10

Комисията в НС изслуша жители на Доспат заради твърденията за корупционни практики на кмета

Временната комисия в Парламента за проверка на дейността на кмета на Доспат изслуша жители на общината, в това число и представители на гражданските организации ‘’Доспат не сте сами’’ и ‘’Обединение за бъдещето на община Доспат’.  Комисията проверява факти и обстоятелства за корупционни практики и системна злоупотреба със служебно положение в ущърб на..

публикувано на 09.08.24 в 19:08
Карлос Насар

Карлос Насар е олимпийски шампион с рекорд

Българският щангист Карлос  Насар преодоля 213 килограма в изтласкването от първия си опит. При втория си опит Карлос изтласка 224 кг, с което постави световен рекорд.  Общият резултат на Насар в двубоя е 404 килограма, което  му осигури златото в категория до 89 килограма. След опита на Насар залата веднага избухна в скандирания: "Българи юнаци"!

публикувано на 09.08.24 в 18:17
планина Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка

Овладени са и двата фронта на пожара в българската територия на планината Славянка. Екипи на пожарните служи и горските стопанства ще останат да наблюдават района, тъй като все още има активни огнища в Гърция, които са близо до границата ни. В източният периметър на пожара не се наблюдава възобновяване на огъня, но заради плътният около 30..

публикувано на 09.08.24 в 18:08

МЗ отговори на исканията на фондация "Даная" за реформи в детското здравеопазване

В последния ден от законовия срок за отговор на гражданска инициатива здравното министерство публикува информация за действията, предприети по шестте искания за спешни реформи в детското здравеопазване, внесени от фондация "Даная". Исканията са подкрепени с подписите на 12 хиляди българи. "Държавните институции не работят": От фондация..

публикувано на 09.08.24 в 17:51
Ирански дрон

Иранските Революционни гвардейци вече имат ракети с далечен обсег и дронове

Иранските Революционни гвардейци са добавили към въоръжението си ракети с далечен обсег и дронове. Това става на фона на засиленото регионално напрежение след убийството на лидера на "Хамас" в Техеран в края на юли. А районът на Хан Юнис изглежда днес като призрачно място след вчерашното нареждане на Израел за евакуация на жителите.  Днес..

публикувано на 09.08.24 в 17:42

Британският премиер потвърди, че полицията остава в повишена готовност за уикенда

Британският премиер Киър Стармър потвърди, че полицията остава в "повишена готовност" за действия през уикенда след дни на жестоки безредици в Англия и Северна Ирландия, породени от убийството на три деца с нож. Междувременно съдилищата разглеждат по ускорена процедура   случаите на повечето от 500 арестувани, като и днес бяха издадени две..

публикувано на 09.08.24 в 17:39