Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9000 души с фалшиви болнични ще връщат 6,5 млн. лв. на НОИ

Снимка: БНР

През 2019 г. НОИ е издал над 9000 разпореждания за възстановяване на 6,5 милиона лева за неправомерно получени болнични, сочи анализ на експертите на НОИ, публикуван в брой 1 на информационния бюлетин на Националния осигурителен институт (НОИ) за 2020 г.

Общият брой обжалвани листове през 2019 г. е 16 373 броя, което е с 6 865 броя повече спрямо 2018 г. Отменени са 4 397 болнични листове за 92 090 дни.

Сигнали, съдържащи информация за лечебни заведения, издавали болнични листове, вписаните диагнози, продължителността на временната неработоспособност са изпратени на Министерство на здравеопазването за извършване на проверки от регионалните съвети към РЗИ, както и към ГД "Национална полиция", Изпълнителна агенция "Медицински одит" към МЗ и ДАНС. Контролът, който се осъществява в НОИ при изплащането на паричните обезщетения и помощи от ДОО, е предварителен, текущ и последващ, припомнят от НОИ.

През 2019 г. са съставени общо 6 737 ревизионни документи, като установеният начет по влезли в сила разпореждания за събиране на суми е 705 308,22 лв. Контролните органи на Териториалните подразделения на НОИ издават и разпореждания за възстановяване на неоснователно получени суми за осигурителни плащания.

По този ред се събират неправомерно получени парични обезщетения за временна неработоспособност, бременност и раждане, за отглеждане на дете до 2-годишна възраст, безработица и помощи за профилактика и рехабилитация.

През 2019 г. са издадени 9213 разпореждания за възстановяване на суми в размер на 5 864 663 лв. Когато в резултат на извършените ревизии, проверки и анализи се установят съмнения за злоупотреби със средствата на ДОО, случаите се въвеждат за наблюдение и се уведомяват съответните компетентни органи.

Под наблюдение са въведени 2000 осигурители и самоосигуряващи се, като на органите на МВР са предадени 441 осигурители, а на прокуратурата и ДАНС - 196 осигурители.

В случаите, в които се установи, че осигурителят не е осъществявал стопанска дейност и хората, за които са подадени данни не са упражнявали трудова дейност, за която да подлежат на осигуряване, се издават задължителни предписания за заличаване на тези данни.

Данните, подадени от 290 търговски дружества, са заличени по нормативно предвидения ред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Главният архитект на София Здравко Здравков подаде оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка

Главният архитект на София Здравко Здравков е подал оставка. Затова съобщи кметът на София Василе Терзиев в официалния си профил във Фейсбук. "Днес приех оставката на арх. Здравко Здравков като главен архитект на Столична община", посочи още Терзиев, като същевременно благодари на Здравков за времето, което е посветил на София. В..

публикувано на 26.07.24 в 20:14

КРИБ приветства решението на НС за компенсации на небитовите потребители на електроенергия

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) изразява своето удовлетворение от приетото днес в Народното събрание Решение, с което се възложи на Министерския съвет да приеме програма за предоставяне на компенсации на небитовите потребители на електрическа енергия, съобщават от пресцентъра на бизнес асоциацията. НС: До..

публикувано на 26.07.24 в 19:58

Огнеборци гасят пожар край Монтана

Огнеборци гасят пожар край Монтана. Горят сухи треви и храсти в източната част на планина "Пъстрина". Няма опасност за населението. Сигналът за пожара е подаден днес след обяд. Горят сухи треви и храсти на планината "Пъстрина" в района на Бойчиновци и Липен. На място са изпратени четири екипа на пожарната в Монтана. Огънят е в района на..

публикувано на 26.07.24 в 19:52
Народно събрание

НС одобри над 194 млн. лв. за оборудване на два многофункционални модулни патрулни кораба

С пълно единодушие Народното събрание одобри разход от над 194 милиона лева с ДДС за оборудване на двата многофункционални модулни патрулни кораба от типа лека фрегата за Военноморските сили. Средствата са разпределени разсрочено за срок от пет години, като за тази година ще се отпуснат 32 милиона лева. Те са в рамките на разписаните..

публикувано на 26.07.24 в 19:40
Атанас Запрянов

Запрянов: Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули

Инцидентът в Елин Пелин изисква специализирани екипи и специализирани модули, коментира в парламента служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "Първа и най-важно беше да задействаме модул от нашата Военна полиция, тъй като се оказа, че колегите от МВР не разполагат с бронирана техника, която е способна да влезе и да огледа района...

публикувано на 26.07.24 в 19:32

НС излиза в лятна ваканция от 17-и до 31-ви август

Парламентът гласува да си съкрати предвидената в Правилника за работата и дейността на Народното събрание едномесечна лятна ваканция, като депутатите ще работят до 16 август включително и ще почиват от 17-и до 31-ви август. Решението беше подкрепено със 122 гласа "за" на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и 23 независими депутати.   С подкрепената..

публикувано на 26.07.24 в 19:18

НАП: Приходната администрация не прави проверки под политически натиск

От Националната агенция за приходите определиха изявлението на Джевдет Чакъров, че има безпрецедентен натиск върху народни представители, нечленуващи в парламентарната група на ДПС, като "груб опит за уронване престижа на една от най-авторитетните държавни институции". "Приходната администрация не прави проверки под политически натиск и такива не..

публикувано на 26.07.24 в 18:34