Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Благодатният огън слезе

| обновено на 18.04.20 в 17:14
Снимка: БГНЕС

Благодатният огън слезе на Велика събота в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим - в мраморния параклис на Божи гроб над пещерата, където е бил погребан Исус Христос.

Слизането на огъня беше възвестено с камбанен звън.

Поради мерките за сигурност в храма имаше само духовници, начело с Йерусалимския патриарх Теофил III.

Площадът пред храма "Възкресение Христово" бе празен с изключение на израелски полицаи и няколко свещенослужители, спазващи социална дистанция, информира БТА.

Церемонията по слизането на Благодатния огън обикновено привлича десетки хиляди вярващи и храмът е препълнен с поклонници, които запалват свещичките си от него.

Сега обаче Йерусалим е блокиран и на ритуала присъстваха само няколко духовници, които получиха пламъка от патриарха.

Телевизионни кадри показаха свещеници от гръцката, арменската и коптската църква, облечени в черни раса и със сини предпазни маски на лицата пред запечатаната дървена врата на гробницата.

Храмът "Възкресение Христово", подобно на други в Светите земи, бе затворен за посетители миналия месец на фона на предпазните мерки срещу разпространението на коронавируса.

Тази година българска църковна делегация не участва в тържествата. У нас ще бъде раздаден огънят от миналата година, който се съхранява в Българската патриаршия.

В повечето църкви пазят Свещения пламък от миналата година, така както и в столичния катедрален храм „Света Неделя“, обясни за "Хоризонт" отец Кирил Попов:

„Това е чудо, което става всяка година на Велика Събота на Божи гроб! През тази година наша делегация няма да отиде да вземе Благодатния огън, но за утеха на всички ни в нашия храм ние цяла година пазим това Благодатен огън. И сега тези, които имат желание могат да дойдат и да вземат този Свети Благодатен огън от параклиса на Светия Синод“.

Има някои църкви и манастири, където пазят Благодатния огън от миналата година, потвърди и ловчанският митрополит Гавриил:

„Това е компромис също да не ни обвиняват, защото при идването на Благодатния огън също има събиране на много хора и решихме тази година да не го направим“.

Спестените средства от полета се предоставят за лечение на заразени с Covid-19, добави ловчанският митрополит:

„После ние решихме парите, които трябваше да се дадат - тук е и самолетът, тук са и летищни такси, да се иде за Благодатния огън, то те нека да се използват за борбата срещу епидемията и за лекуване на болни“, каза митрополит Гавриил.

В Румъния Благодатният огън ще пристигне от Йерусалим и ще бъде разпределен сред делегатите на епархиите в страната на летището в Букурещ.

Делегация от гръцки духовници ще донесе в южната ни съседка от Благодатния огън. В Гърция духовниците за пореден път призоваха към смирение и стриктно спазване на мерките на правителството. Полицията е мобилизирана след призиви в социалните мрежи за религиозен бунт срещу ограниченията и затворените църкви, в които дори и камбаните няма да бият тази нощ.

Йерусалимският патриарх Теофил III

Гръцки православен свещеник, носещ маска за лице, чака слизането на Благодатния огън на Божи гроб, в стария град на Йерусалим, 18 април 2020 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама са кандидатите за кмет на с. Громшин

Двама кандидати за кмет на Громшин. Частичният избор в бойчиновското село ще се проведе на 23 юни . Частичният избор се наложи, след като правомощията на избрания през октомври миналата година за кмет на Громшин Цветан Антонов бяха предсрочно прекратени. Това стана, тъй като Антонов не бе закрил в срок своя фирма, регистрирана през 2005..

публикувано на 02.06.24 в 13:25

С поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Ботев

С поклонение пред Паметника на Булаирци, Монумента на 13-и Рилски пехотен полк, с поднасяне на венци в Кюстендил отдадоха почит на подвига на Христо Ботев и четата му и на падналите герои за България. Преди това стотици край пл. "Велбъжд" и по улиците на града застанаха при воя на сирените да почетат 2 юни. На поклонението бяха кметът на..

публикувано на 02.06.24 в 13:08

Мерки срещу домашното насилие в Гърция

Властите в Гърция взеха сериозни мерки срещу проявите на домашно насилие. Създадени бяха центрове в помощ на застрашени и пострадали от такива престъпления. От днес работят 65 центъра за борба срещу домашното насилие, заяви министърът по защита на гражданите Михалис Хрисохоидис. Те са разположени в полицейски участъци. В тях работят..

публикувано на 02.06.24 в 13:01

ЕК проверява популярна китайска платформа за онлайн търговия

Европейската комисия е започнала проверка на една от най-популярните китайски платформи за търговия в интернет. Това става след сигнал от Европейската потребителска организация  BEUK  заради съмнения за предлагане на фалшиви продукти и прилагане на нелоялни практики, обяви основателят на българската платформата за информация и съвети "Ние,..

публикувано на 02.06.24 в 12:59

Японци се включиха в черешовия туризъм в кюстендилското с. Пиперков чифлик

Японци от Осака, водени от техни приятели от София, посетиха в неделния ден кюстендилското с. Пиперков чифлик. На черешов туризъм - влязоха в една от градините да си наберат от вкусните плодове Черешов туризъм в Кюстендилско, за втора година овощари организират "Набери си сам" Групата влязла в градината на бившия директор на Института..

публикувано на 02.06.24 в 12:53

Проучване: Гърците са еврооптимисти

Гърците са еврооптимисти, показват последни проучвания в южната ни съседка. Гражданите виждат ползите от членството си в Евросъюза, коментират анализатори в Атина. Гърците имат повече доверие в европейските институции, отколкото в местните политици, показва проучването на общественото мнение. Мнозинството гърци имат положително отношение..

публикувано на 02.06.24 в 12:40
Снимката е илюстративна, архив.

Неизвестни срязаха спирачни маркучи и счупиха стъкло на локомотив на гарата в Лом

Неизвестни срязаха маркучи на спирачната система и счупиха стъкло на локомотив на жп гарата в Лом. Машината е била готова за път. Полицаите издирват извършителите Сигналът за инцидента е подаден от служител на БДЖ към 6:00 часа сутринта вчера. Изпратеният на място екип на полицията в Лом е установил срязани 5 маркуча на спирачките на локомотива и..

публикувано на 02.06.24 в 12:39