Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екстремните спортове 12-18 април 2020 (ВИДЕО)

К2 (8611м)
Снимка: Стефан Стефанов

Има изгледи предстоящият сезон на експедиции в Пакистан все пак да се състои. Властите в страната обявиха, че чужденците, които искат да отидат там, ще трябва да предоставят отрицателни резултати от PCR-тест за коронавирус, направени 24 часа преди пристигане. Министерството на туризма има готовност да издаде пермити, ако пандемията бъде отменена до края на май. Това дава възможност алпинистите и туристите от страни, в които ситуацията с КОВИД-19 е овладяна, да планират участие в експедиции в Каракорум. До момента има потвърждение за Гашербрумите 1 и 2, К2, Броуд Пик и К6. Американските и европейските оператори ще трябва да вземат решение в рамките на следващите няколко седмици. Същото важи и за туроепраторите в Непал. Всъщност основният проблем на клиентите им се оказва невъзможността да напуснат своите страни сега. Но макар неизвестностите в момента да са твърде много, редица алпинисти продължават подготовката си за предстоящия сезон.


Джо Браун

На 89-годишна възраст почина британският пионер в катеренето и алпинизма Джо Браун. През 50-те и 60-те години на миналия век той и Дон Уилънс правят редица премиерни изкачвания във Великобритания. На 25 май 1955 г. в свръзка с Джордж Бенд Браун осъществява първото в историята изкачване на Канчендзьонга. Следват премиерните изкачвания на Музтаг Тауър (7276 м) през 1956 г. и на Безименната кула на Транго (6236 м) през 1976 г.



На 20 април ще се състои онлайн премиерата на филма “Нанга Парбат. Фрирайд в зоната на смъртта” (трейлър), който разказва за експедицията на Виталий Лазо до този осемхилядник през 2019 г. Час по-рано ще има негова онлайн лекция, а след филма - и разговор с публиката.

Ескедицията се проведе миналото лято и беше трети етап от проекта, в който руснакът се спуска със ски от осемхилядници. Към него миналото лято се присъедини италианецът Карлалберто Чименти. На 3 юли двамата изкачиха Нанга Парбат по Диамирската стена и се спуснаха от 8080 м височина. Филмът, заснет с дрон, който беше качен на над 8000 метра, вече има отличия от няколко фестивала. Онлайн премиерата можете да гледате тук, на 20 април, в 13ч. 

Виталий Лазо е планински и ски водач. Освен от Нанга Парбат, има спускания от връх Манаслу (изкачване без допълнителен кислород), Анапурна (от 6000 м) и някои други по-ниски върхове.


Тина Близнакова (в средата)

Българският фрирайд отбор обяви равносметката си за изминалия зимен състезателен сезон. Заради пандемията след 15 март всички състезания от календара на Световните квалификации бяха отменени. За състоялите се преди това 12 старта българите постигнаха 6 подиума, от които 2 победи и още 5 класирания в топ 10 за Европа и Океания.

Особено вниамние заслужават постиженията на младежите от отбора, които оставиха зад гърба си състезатели от алпийски държави с фрирайд култура от десетилетия.

Борислав Гарибов (ски младежи) извоюва 1-во и 2-ро място още на първите си стартове с ранг 2 звезди. Изправяйки се срещу лидерите в Европа за своята категория, той записа стабилни класирания в силна конкуренция в Андора и Австрия - двата най-важни старта в средата на сезона с ранг 3 звезди. По този начин Бобо се нареди на 14-о място (от общо 131 състезатели) във финалното класиране за Европа и Океания. Благодарение на победите си в Австрия той закономерно зае и 1-во място в австрийските серии на Open Faces за зима 2020. Тези резултати ще му дадат летящ старт в следващия сезон при мъжете.

Тина Близнакова (ски девойки) дебютира на европейската фрирайд сцена с два поредни подиума (2 и 3 място). Това класиране отвори за нея вратата на 3-звездните състезания още от първия ѝ състезателен сезон. Последваха Андора - 9-та, и както го наричат, "Финала на фрирайд сериите за младежи и девойки за Европа" - Фибербрун, Австрия, където тя заслужено достигна 7-мото място. Тина завърши 14-а в Европа от общо 61 конкурентки в нейната категория.

Теодора Илиева (сноуборд девойки), за която също беше първи сезон в Световните фрирайд квалификации, спечели 3-звездния старт във Фибербрун, Австрия, като победи лидерката за Европа и Океания.

Денис Марков (ски деца), на 11 години, още на първото си международно състезание в Андора завърши 7-и, като се има предвид, че неговата категория включва и много по-възрастни от него (до 14 години).

При големите във Freeride World Qualifier трябва да се отбележи 3-ото място на Боян Бъчваров в Алпбах, Австрия 1*, при най-многобройната и оспорвана категория на ски мъже.

“Голямата ни мечта е да класираме наш състезател във Freeride World Тour и тази година започна с план за атакуване на най-високите позиции в годишния ранкинг” - пишат от отбора.

Симеон Павлов (ски мъже) и Валери Пелтеков (ски мъже) стартираха сезона с участие в най-високия ранг състезания от квалификационните серии - 4 звезди, входното ниво за Freeride World Tour. На първия им старт в Ла Розиер, Франция Валери записа 18 място, а Симеон направи изключително силно спускане, но след скок в края на линията си остана без една ска, което го лиши от резултат. Последва Лез Арк, Франция, но поради неблагоприятните метеорологични условия и след тежка контузия на скиор с преден стартов номер състезанието беше отменено малко след спускането на Симеон, Валери, с по-заден номер изобщо не успя да стартира.

В сноуборда Борис Първанов участва в три състезания, за едно от които получи Wild Card от организаторите. Записа силно представяне на 3-звездното състезание във Варс, Франция, където се класира 8-и. При ски жени - за Симона Камберова сезонът трябваше да започне още преди Коледа със старт във Франция, но той беше отменен. За последващите две 3-звездни състезания скиорката заложи на чисти и сигурни линии, които я наредиха 2 пъти на 13 място. Новият член на отбора - Десислава Димитрова (ски жени), участва в същите два старта, като кара смело, с големи дропове, но загуба на контрол в приземявания я класираха на по-задни позиции.

От създаването си, само за три състезателни сезона Българският фрирайд отбор постигна общо 24 подиума, 6 първи места и още 10 класирания в топ 5 за Европа и Океания във всяка една категория.

---

Новините следете в рубриката ни "Екстремните спортове". Можете да я слушате като подкаст тук.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Западният гребен на Еверест в неговата цялост - вече 40 години никой не си поставя тази цел след успеха на българите

Много е писано и говорено за първата национална експедиция до Еверест през 1984 г., когато петима българи изкачват върха по Западния гребен. Правени са много анализи, но в историята на алпинизма, а и в историята въобще, понякога истината излиза наяве десетки години по-късно. Или поне - части от нея. Преди година един от изкачилите..

публикувано на 06.05.24 в 13:22

05.05.24 Законите на Мърфи

Рубриката от 05.05.24 година.

публикувано на 05.05.24 в 08:15
Варошкин по

Екстремните спортове 28 април - 4 май 2024

На първи май българският катерач и сертифициран (IFMGA) алпийски гид Виктор Варошкин стана вторият човек в света, преминал маршрут от най-високата категория в драй тулинга D16 в чист (DTS) стил . Става дума за катерене на скала със сечива и с обувки с котки, а линията “Parallel World” се намира в огромната пещера Tomorrow's World в сърцето на..

публикувано на 04.05.24 в 12:34
Елена Николова

Как "ангелските" инвестиции помагат на малкия бизнес?

Ангелските инвестиции много често се наричат умни пари . Това каза пред БНР Елена Николова, директор "Общности" в Български ангелски клуб.  Тя обясни, че  бизнес ангелите са хора, които инвестират собствените си пари в стартиращи компании, които имат потенциала да се развият много бързо. "Това не са просто инвестиции, които малкият бизнес..

публикувано на 03.05.24 в 17:56
Интерактивна дъска в класна стая на 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“

Какво ни пречи да се фокусираме върху хубавите страни в системата на образованието?

Как да повишим качеството на образованието? Това продължава да е темата, която стои не само пред нашата образователна система, но и пред други образователни системи по света. Специалисти и изследователи по образованието стигат до извода, че благосъстоянието и позитивната училищна среда са двете основни предпоставки, които могат да дадат добри..

публикувано на 30.04.24 в 14:55

28.04.24 Законите на Мърфи

Рубраката от 28.04.24 година. "Добре подкованият не подбира пътищата" - това е изречението на месеца, а негов автор е Димитър Атанасов от Кубрат.

публикувано на 28.04.24 в 08:15
Президентът и участници в експедицията

Екстремните спортове 20 - 27 април 2024

На церемония във Военния клуб в столицата беше отбелязана 40-ата годишнина от най-голямото спортно събитие у нас за XX век, първата национална експедиция до Еверест.    Участниците в нея бяха удостоени от държавния глава Румен Радев с Почетния знак на президента за "изключителни заслуги в развитието на българския алпинизъм, за проявено мъжество,..

публикувано на 27.04.24 в 15:12