Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Неофит:

Да се молим за лекарите и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота

| обновено на 19.04.20 в 00:20
Българският патриарх Неофит
Снимка: БГНЕС

Българският патриарх Неофит и българските митрополити призоваваха мислите и молитвите на вярващите да бъдат насочени към хората, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.

В посланието на Църквата се изтъква още, че атмосферата по посрещането на празника е необичайна заради пандемията, а повсеместното страдание и мъката на много хора не могат да не поставят пред всеки от нас множество нелеки за осмисляне и решаване въпроси.

„Същевременно обаче тъкмо ние - вярващите в Христа и изповядващите Неговото свято име, най-малко от всички следва да се поддаваме на отчаяние и на пораженчество, защото нашата вяра е вяра в Живия Бог, който проводи в света Единородния Свой Син "да подири и спаси погиналото" (Мат. 18:11). Защото нашият Бог "не е Бог на мъртви, а на живи" (Мат. 22:32), който "иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината" (1 Тим. 2:4), се посочва в посланието на патриарх Неофит и на митрополитите от Българската православна църква - Българска патриаршия за Възкресение Христово.

В него се казва, че ето защо, възлюбени, макар и покрусени от случващото се с нас и около нас през последните месеци, макар и скърбящи за многобройните жертви на покосяващата света ни зараза, ние не изоставяме вярата си, нито скърбим като онези, "които нямат надежда (1 Сол. 4:13)“.

„В деня на Възкресението отечески се обръщаме към всички вас и към цялото наше общество с послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот, със съпричастност към всеки, който е болен и страда, както и към всеки, когото пандемията е лишила от близки и обични на сърцето му роднини, приятели или колеги, казват в посланието си патриарх Неофит и митрополитите от БПЦ. И отбелязват, че хилядолетният опит на Светата Христова Църква ни учи, че нищо в сътворения от Бога свят не може да се осъществи без Божието съизволение, и ни насърчава във всяко явление от земния ни живот да виждаме знак на божественото човеколюбие, във всичко да търсим благия и спасителен за човека Божи промисъл.

Нека едновременно с покрусата от преживяваната от всички трагедия, но и с твърда вяра и надежда във Всеобщото възкресение и вечния живот, да използваме случващото се като повод да се обърнем навътре към себе си и да се запитаме как живеем ние днес - всеки от нас, индивидуално, и всички заедно, като общество“, се препоръчва в посланието.

„В деня на Възкресението нашата мисъл и нашата молитва е за всички онези, които вече не са между нас - да бъдат опростени, помилвани и приети от Небесния наш Отец и да получат дял в Царството на светлината и вечния живот. Молим се и за тези, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота, заявяват в своето послание патриарх Неофит и българските митрополити.

Нека вестта за Христовото Възкресение сгрява сърцата на всички нас и светлината, изгряла в утрото от празния гроб, да просвещава умовете ни и да ни посочва верния път към Бога и към Царството, приготвено нам "от създание мира" (Мат. 25:34).

"Поздравяваме с Христовото Възкресение всички верни чеда на Православната ни църква, в Родината и далеч от нея! Благодатта, мирът и любовта на Възкръсналия от мъртвите Господ наш Исус Христос да бъдат с всички нас!" - с този благослов към българите завършва патриаршеското и синодално послание за Възкресение Христово.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Унгарският министър на външните работи и търговията Петер Сиярто.

България е предложила помощта си на Унгария след спрения транзит на петролни продукти през Украйна

България е предложила помощта си на Унгария за смекчаване на последиците от санкциите на Украйна срещу "Лукойл", които спряха доставките от руската група, заяви външният министър на Унгария Петер Сиярто след среща с българския министър на енергетиката Владимир Малинов. Унгария и Словакия искат помощ от ЕС, след като Украйна спря транзита на..

публикувано на 24.07.24 в 17:07
Милан Димитров

Роднини на Милан Димитров: Нека не допускаме Либия 2 и брат ми да лежи до живот в чужда държава

Година и 7 месеца българинът Милан Димитров е в гръцки затвор и го очаква екстрадиция в САЩ, където има четири обвинения, всяко едно с до 20 години – с едва дума очаква го доживотен затвор отвъд Океана.  Историята разказаха пред БНР баща му и брат му Димитър е Александър Димитрови и призоваха българите за подкрепа, и институциите да си..

публикувано на 24.07.24 в 17:00

Около половината от децата в Европа и Централна Азия са изложени на все по-чести горещи вълни

Заради екстремни горещини 377 деца са починали през 2021 година в Европа и Централна Азия. Това показват данните от доклад, публикуван от УНИЦЕФ. Анализът обхваща 23 държави. "Около половината от децата на двата континента вече са изложени на все по-чести горещи вълни. Все по-високите температури могат да доведат до сериозни усложнения за здравето на..

публикувано на 24.07.24 в 16:54

Унгария е поела ангажимент за скорошно решение на проблема "Шенген" за България

Включване на България в Шенгенската зона и със сухопътните граници е високо в дневния ред на започналото шестмесечно унгарско председателство на Съвета на Европейския съюз. Будапеща е поела ангажимент за постигане на скорошно решение по темата, стана ясно от заседанието на парламентарната комисия по външна политика.  България подкрепя приоритетите на..

публикувано на 24.07.24 в 16:24

Към МС: Освен държавата, която е обхваната от пожари, земеделският бранш също гори

От Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) в България настояват за спешни действия на правителството по отношение на селскостопанския бранш. Зърнопроизводители дават пресконференция за проблемите в бранша Земеделските стопани са категорични в исканата оставка на зам.-министъра на земеделието Таня Георгиева заради некомпетентност..

публикувано на 24.07.24 в 16:18
Николай Денков

Остават разногласията по назначаване на български посланик в Украйна

Процедурата по назначаване на български посланик в Украйна остава предмет на разногласия между институциите.  От прессекретариата на президента заявиха, че още миналата есен президентът Румен Радев и кабинетът "Денков" са съгласували кандидатурата на бившия служител на посолството ни в Киев Петър Танев, но Министерският съвет не е изпратил в..

публикувано на 24.07.24 в 15:56
Корнелия Нинова

Корнелия Нинова: Ново ляво със стари образи и стари идеи няма как да стане

Ново ляво със стари образи, със стари идеи няма как да стане. Чухте ли да говорят за идеи, какво ново има?  Внесли сме стари законопроекти от миналия парламент в социалната сфера. В Европа върви лява вълна и се говори за четиридневна работна седмица, а у нас? Това коментира председателят в оставка на БСП Корнелия Нинова в интервю пред БНР...

публикувано на 24.07.24 в 15:51