Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Честито Възкресение Христово!

| обновено на 19.04.20 в 19:59
Снимка: БГНЕС

Православните християни посрещнаха най-светлия празник - Възкресение Христово. В този ден се сбъдват думите на Божия син, който предрекъл, че ще възкръсне на третия ден след смъртта си. Неговото Възкресение символизира победата над злото и смъртта.

Тазгодишният Великден минава под знака на коронавирусната епидемия и извънредното положение, поради което традиционното богослужение в събота срещу неделя не започна вътре в храмовете, а отвън, където се бяха събрали по-малко хора от обичайното.

В София, пред храм-паметника „Св. Александър Невски“, патриарх Неофит оглави пасхалното богослужение и поздрави вярващите като каза, че днес никой не бива да тъгува и скърби и трябва да забравим за тревогите и  изпитанията, защото посрещаме празника на празниците.

„Като вярващи ние знаем, че в това изпитание, както и в друго всяко изпитание  от нашия живот не сме сами, защото и днес Бог е с нас, а това означава, че с нас е самият непресъхващ извор на живота. Да виждаме в изпитанието днес божие наказание, а благостроени, възможности за човеците да изправят своите пътища“.

Партриархът и митрополитите призоваваха мислите и молитвите на вярващите да бъдат насочени към хората, които се борят с коварната зараза и особено за лекарите и медицинските работници, както и за всички, които поемат най-тежкия удар в битката за живота.

Тази сутрин в 11.00 часа във всички православни храмове в страната започна пасхалната Вечерня, наричана Второ Възкресение.

На Великден в митрополитската катедрала „Света Неделя“ в София беше отслужена празничната пасхална вечерня. Камбанен звън и празнично богослужение огласиха площад „Света Неделя“, който тази година бе обгърнат от празнота. Миряните, които посетиха Божия храм, въпреки призивите да се молят от вкъщи, споделиха, че се нуждаят да почерпят лична утеха от пасхалната вечерня.

Необичайната атмосфера, в която посрещаме Възкресението Христово, беляза и синодалното послание на българските митрополити. От името на Светия Синод Белоградчишкият епископ Поликарт отправи послание за утеха в скръбта и надежда за вечен живот:

„Макар и скърбящи, ние не изоставяме вярата си, а използваме случващото се като повод да се запитаме как живеем ние днес".

Във Варна пред катедралния храм „Успение Богородично“ Варненският и Великопреславски митрополит Йоан поздрави присъстващите с Христовото Възкресение. Хората си взеха от Благодатния огън. Те не бяха толкова много, както обикновено, голяма част от тях влязоха и в храма, но спазваха абсолютно всички изисквания – бяха с маски и стояха на отстояние. 

Митрополит Йоан благодари за непоклатимата им вяра и каза:

„Вярваме че Силата Божия и обединените усилия на нашия мил народ ще можем да се вдигнем към нов живот и като се опрем на нашата спасителна православна вяра, която изповядваме всеки път, когато провъзгласяваме великата и спасителна пасхална вест: „Христос Воскресе!“, ще имаме убедеността, че благодатта на възкръсналия Христос ще разсее вредоносното поветрие на болестта. Воистина Воскресе Христос! Амин!“.

В Бургас десетки хора избраха да посрещнат Възкресение Христово пред храмовете в града. Близо 100 души, но при спазване на мерките за безопасност, се събраха на площада пред най-големия храм „Св.Кирил и Методий“. Половин час преди полунощ започна празничната пасхална служба. Преди нея в храма не се допускаха хора, а на големия площад всички бяха подредени на два метра разстояние един от друг. 10 минути преди полунощ беше изнесен Благодатният огън, отново при строги мерки за безопасност, а камбанен звън огласи Възкресение Христово.

Във всички православни храмове в Русе свещениците възвестиха Христовото Възкресение, а в църквите дойдоха само най-ревностните християни:

„Искам да споделя вярата и радостта този празник с най-близките си хора и това са хората в църквата, съответно със задължителните предпазни средства“.

„Този Великден е по-различен, по-осъзнат. Цялата тази ситуация покрай карантината имам чувството че наистина ни помогна да влезем малко в себе си, да утихнем“. 

На тържественото богослужение пред катедралата в Ловеч присъстваха по-малко от 50 християни, а митрополит Гавриил възвести Христовото Възкресение. Той благослови и поздрави вярващите и раздаде от благодатния огън, донесен от Врачешкия манастир, където се съхранява от миналия Великден:

„Христос Воскресе! С тези вечно живи и скъпи за сърцата ни думи ви поздравявам драги отци, братя и сестри с великия славен, преславен празник на Христовото Възкресение, на възкресението на нашия Господ и Бог Исус Христос. Пожелавам на всички с тази Божествена сила, с която Господ е победил злото и възкръснал, нека с тази сила да преодоляваме и ние всички трудности на земята, нека побеждаваме тази епидемия. Господ да дарува на всички здраве, успех, радост, светлина, щастие, дълголетие“.

Тържественото богослужение пред катедралата в Ловеч. Снимка Пламен Христов

Близо петдесет ревностни християни посрещнаха вестта за Възкресението Христово пред храм „Свети Иван Рилски“ в Търговище.

Църковната служба бе водена от ставрофорен иконом Славчо Проданов, които се обърна към миряните със следното послание:

„Христос възкръсна в светлина. Ние трябва да свалим черната хартия от прозорците на нашите души, за да може да влезе в нея светлината на Възкресението Христово. И нов дух, нова светлина, да преклоним коленете на нашите сърца пред възкръсналия Господ - Иисус Христос, Спасителят на човечеството. Този, който ни даде  заповед, обичайте се помежду си, тъй, както аз ви обичам“.

Богослуженията в Ямбол преминаха при стриктно спазване на мерките

Малцина присъстваха на службите за Възкресение в храмовете във Враца

Камбанен звън оповести Второто Възкресение Христово в Шумен

Без богомолци в родното село на св. Иван Рилски

Малко миряни на службата за Второ възкресение в храм във Велико Търново

Пасхални богослужения във всички православни храмове в Пазарджик

Близо 6 хиляди старозагорци гледаха в интернет Божествената света литургия

В Габрово празничното богослужение за Второ Възкресение преминава без струпване на хора

Десетки кюстендилци отидоха на Възкресенската служба в централния храм „Успение Богородично“

В Сливен с камбанен звън и празнична литургия православните християни посрещнаха Възкресение Христово. Празникът беше отбелязан без струпване на много хора около православните храмове. Около църквите в града и селата полицията въведе изключителни мерки за сигурност, а общината осигури мобилни чешми. В пасхалното си слово Сливенският митрополит Йоаникий призова хората към вяра и добронамереност и определи настоящата ситуация около опасността от Covid-19 като голямо изпитание:

„И днес е сложна обстановката. Изпитанието, което преживяваме, е голямо. Затова се пише и говори толкова много. Хората различно приемат това Божие допущение. У едни то поражда песимизъм, у други - страх, а в трети задълбочен размисъл върху живота и делата си“.

Над Сливен за празника светна и 33-метровият кръст на връх Бармук, след като местни бизнесмени платиха електрическата система да бъде възстановена след вандалско посегателство.

Около 50 души в Пловдив присъстваха на литургията за т. нар. Второ Възкресениев митрополитския храм „Света Марина“. Заради ограничителните мерки хората се допускаха в църквата само с маски и при спазване на задължителната дистанция. Службата се предаваше директно и на голям екран в двора на храма.

Прекрачилите прага на храма бяха поздравени с „Христос Воскресе“ от митрополит Николай и отправиха молитви. В словото си пред вярващите той подчерта, че тази година Възкресението е било посрещнато в необичайна ситуация. Той поздрави българското правителство, че не е взело решение за затваряне на църквите, както това беше направено в други православни страни, и изрази надежда, че скоро животът ще се върне в нормалния си ритъм:

„Църквата и държавата показаха на българския народ, че трябва да сме единни, че не бива да се страхуваме и че трябва да имаме вяра в Бога и в себе си“.

Много малко хора присъстваха и на богослужението в Бачковския манастир. Заради мерките, свързани с пандемията, няма да се състои поклонението тази нощ пред иконата на Света Богородица. Утре тя отново ще бъде начело на литийното шествие до местността Клувията, но ще бъде носена от монаси, а не от вярващите, каквато е традицията.

Едва петдесетина богомолци посетиха днес Рилския манастир

Троянският манастир остана почти празен на най-светлия християнски празник

С поздрава „Христос Возкресе" вярващите ще се приветстват в продължение на 40 дни до празника Възнесение Господне, известен като Спасовден.

Отец Аспарух, предстоятел на храма „Свето Възнесение”, благослови врачани и възвести Христовото Възкресение с възгласа „Христос Воскресе”. Снимка: БТА


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Кремъл "не се притеснява" от американските ракетни системи в Украйна

Доставките за Украйна на американски ракетни системи АТАКМС с голям обсег не притесняват Кремъл – това стана ясно от коментар на говорителя Дмитрий Песков. Реакцията от Кремъл идва след като американският президент Джо Байдън одобри първи доставки на оръжия на стойност един милиард долара от пакета военна помощ за Украйна, Израел и Тайван...

публикувано на 25.04.24 в 17:01

ВВВУ - Долна Митрополия и Висшето училище по телекомуникации и пощи ще подготвят кадри заедно

Във Висшето военно-въздушно училище "Георги Бенковски" започва подготовка на инженерни кадри в партньорство с Висшето училище по телекомуникации и пощи. Това става реалност след утвърден съвместен учебен план. Висшето училище по телекомуникации и пощи и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" сключиха споразумение за извършване на..

публикувано на 25.04.24 в 16:42
Испанският премиер Педро Санчес със съпругата си Бегоня Гомес.

Испанската прокуратура иска прекратяване на делото срещу премиерската съпруга

Испанската прокуратура съобщи днес, че е поискала да бъде прекратено делото за корупция срещу съпругата на испанския премиер Педро Санчес, станало причина той да обяви, че обмисля да подаде оставка, предаде Ройтерс. Прокуратурата заяви, че е протестирала вчерашното решение на мадридски съд да разгледа частен иск от антикорупционни активисти..

публикувано на 25.04.24 в 16:35

Не всички депутати в комисията за Митниците бяха прочели доклада, който приеха

Докладът на временната комисия за Агенция "Митници" беше приет без всички депутати в нея да са го прочели. Това стана ясно на последното заседание на комисията, свикано в почивка на удълженото пленарно заседание. От думите на Димо Дренчев от "Възраждане" стана ясно, че документът е 37 страници, а според Константин Бачийски от ПП-ДБ е раздаден..

публикувано на 25.04.24 в 16:34
Kитайската космическа станция

Китайската Shenzhou-18 излетя към космическата станция Тянгун

Екипажът от трима астронавти на китайската мисия Shenzhou-18 излетя с ракета, насочена към космическата станция "Тянгун", съобщиха държавните медии в страната, цитирани от БГНЕС. Това е най-новата мисия от космическата програма на Пекин, която има за цел да изпрати астронавти на Луната до 2030 г. 

публикувано на 25.04.24 в 16:30

Насрочиха нов конкурс за управител на дупнишката болница

Нов конкурс за управител на общинската болница в Дупница, след като първият на 4 април се провали, беше насрочен за след изборите - на 12 юни. Това гласуваха общинските съветници в местния парламент. На сесията има остри дебати и напрежение, а кметът на града Първан Дангов обвини съветниците, че водят здравното заведение към влошаване, дори до..

публикувано на 25.04.24 в 16:23
Димитър Манолов

КТ "Подкрепа" за отлагането на либерализацията: Работа на парче

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов определи като "работа на парче" отлагането с една година на либерализацията на пазара на електроенергия. Той смята, че парламентът нямаше да вземе решение за отлагането, ако не предстояха предсрочни избори на 9 юни: Либерализацията на пазара на ток на едро се отлага с година "Можеше да не се..

публикувано на 25.04.24 в 16:17