Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция е страната с най-много заразени с коронавирус извън Европа и САЩ

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турция е страната с най-много заразени с коронавирус извън Европа и Съединените щати, сочи статистиката за заболяването. Броят на заразените с в югоизточната ни съседка надхвърли 86 000 души, сочат последните данни на здравното министерство на страната.

Турция е седма в света по брой на заразените и на първо място в Близкия изток, надминавайки Иран, който беше една от най-тежко засегнатите страни в предишните седмици. В Турция обаче е значително по-нисък броят на смъртните случаи в сравнение с Иран.

Днес към броя на заразените в Турция се добавиха нови почти 4000 души. Починалите от вируса в Турция вече са 2017 души, от тях 127 са загубили живота си днес.

Председателят на Турския лекарски съюз д-р Синан Адъяман посочи, че статистиките на здравното министерство се базират на PCR-тестове и не отчитат хората, чиито тест е отрицателен, но въз основа на клиничните данни може да се смята, че са заразени. Той отново призова здравните власти да прилагат кодовете на Световната здравна организация по отношение на докладването на броя на пациентите.

В опит да ограничат разпространението на епидемията, властите за втора поредна събота и неделя наложиха забрана за излизане на улицата в 30 големи общини и град Зонгулдак. 600-хилядният Зонгулдак е миньорски град на черноморското крайбрежие. Той е на шесто място по общ брой на заразените, но на първо място по смъртност. Заради местната минно-добивна индустрия и защото на 1,5 кв. км. са разположени 7 ТЕЦ-а, около 60% от хората в района са с белодробни заболявания, което ги прави особено уязвими за новия вирус.

Както и през изминалите почивни дни, и сега имаше куриозни случаи във връзка със забраната за излизане на улиците. Полицаи преследваха около 30 минути младежи, които не са си останали у дома в Анталия. В Бурса мъж беше глобен за втори път, след като и миналата седмица е напускал дома си по време на забраната.

За пръв път от години истанбулчани с просто око можеха да видят заснежените върхове на планината Улудаг край Бурса. Това е най-високият връх в западна Турция. Причината той да се вижда от мегаполиса е изчистилият се от замърсяването въздух.
Властите взеха решение за налагане на висок данък върху конзолите за видео игри, което доведе до недоволството на някои потребители на социалните мрежи.

Централната банка на Турция води преговори с други централни данни за суапови парични обмени. Това съобщи ръководителят на институцията Мурат Уйсал. При суаповите сделки се взема на заем една валута и на отсрещната страна се дава на заем друга валута. Това изкупуване на определени обеми чужда валута е един от инструментите, които позволява на централните банки да маневрират по време на криза.
Снимки: ЕПА/БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Директорът на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл.

Изслушват директора на Сикрет Сървис пред Надзорната комисия на Конгреса на 22 юли

Надзорната комисия, която е главният разследващ орган на Камарата на представителите в американския Конгрес, извика директора на Сикрет Сървис Кимбърли Чийтъл, за да даде обяснение за действията на агентите при опита за убийство на кандидата за президент Доналд Тръмп по време на предизборен митинг в Бътлър, Пенсилвания.  ФБР: Стрелбата срещу Тръмп е..

публикувано на 14.07.24 в 20:59
Снимката е илюстративна, архив.

Кувейт съобщи за "гигантско петролно откритие" - находище, чиито запаси се оценяват на 3,2 млрд. барела

От петролната компания на Кувейт съобщиха, че са направили "гигантско петролно откритие" източно от Остров Файлака. Петролните му запаси се оценяват на 3,2 милиарда барела. Според главния изпълнителен директор на компанията, цитиран от АФП, залежите в това находище се равняват на производството на страната за три години.  Агенция "Блумбърг"..

публикувано на 14.07.24 в 20:31

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния прелез,..

публикувано на 14.07.24 в 20:22
Снимката е илюстративна, архив.

Иракските власти откриха масов гроб, за който се смята, че е на жертви на ИД

Иракските власти откриха масов гроб с тленни останки, за които се смята, че са на жертви на  групировката "Ислямска държава" (RO). Предполага се в него  има поне 140 тела. Те са открити на около 70 километра западно от Мосул в Северен Ирак - град, който де факто беше столица на самопровъзгласилия се халифат на "Ислямска държава". В пика на своята мощ..

публикувано на 14.07.24 в 19:58
Джейн Гудол

Загуба на местообитания, лов и трафик на бебета са сред основните заплахи за шимпанзетата

Днес отбелязваме деня на нашия най-близък генетичен роднина в животинското царство - шимпанзетата. Споделяме над 98 процента от нашето ДНК с шимпанзетата, които всъщност са човекоподобни маймуни и за разлика от същинските маймуни нямат опашка. Те имат обаче сложна система за комуникация, социална структури и точно като хората са способни както..

публикувано на 14.07.24 в 19:35
Пораженията от израелски въздушен удар в района на Ал-Маваси в Хан Юнис, южната част на Ивицата Газа, 13 юли 2024 г.

Училище, администрирано от ООН, е взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, Ивицата Газа

Училище, администрирано от ООН, бе взривено при израелски въздушен удар в Нусейрат, в централната част на Ивицата Газа. Има убити и ранени. Според медии, контролирани от "Хамас", става дума за най-малко 15 убити. Говорител на израелската армия каза, че училището е било използвано от бойци на групировката за атаки срещу израелски войници...

публикувано на 14.07.24 в 19:32
Кирил Петков (вляво) и Николай Денков (на втори план в центъра) от ПП-ДБ при президента Радев (вдясно), архив.

От ПП-ДБ искат среща с президента, за да обсъдят политическата криза

От "Продължаваме промяната - Демократична България" поискаха среща с президента Румен Радев, за да обсъдят политическата криза и възможностите за решаването ѝ. След изключването на повечето от депутатите от парламентарната група на ДПС, групата на ПП-ДБ стана втора по сила в Народното събрание. Президентът Румен Радев заяви, че ще връчи втория..

публикувано на 14.07.24 в 19:06