Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Горанов: 8 инструмента за 4,5 млрд. лева в помощ на хората и бизнеса

| обновено на 21.04.20 в 17:18
Владислав Горанов
Снимка: Правителствена пресслужба

Изготвили сме презентация с обобщение на финансовите инструменти с публичен ресурс, които сме адаптирали към периода на кризата и които очакваме да ангажират - под 8 различни инструмента, 4,5 млрд. лв. ресурс в полза на малкия и средния бизнес, самонаетите и лицата, които заради кризата са в неплатен отпуск и няма да могат да полагат труд.
Това каза на извънреден брифинг министърът на финансите Владислав Горанов, който представи инвестиционните инструменти, с които държавата ще помага на бизнеса за преодоляване на щетите от пандемията.

Заемите за лица и фирми ще бъдат осигурени чрез Българската банка за развитие и през т.нар. Фонд на фондовете, с посредничеството на търговските банки.

Две от представените мерки са през Българската банка за развитие, която получи 700 милиона лева капитализация, припомни финансовият министър Владислав Горанов. Едната е за безлихвени кредити, които са достъпни за самоосигуряващите се лица и хора в неплатен отпуск заради Covid-19 . Засегнатите физически лица и самоосигуряващите се "трябва да имат отработени поне 5 работни дни в месец март, ако това е месецът, в който е пуснат в неплатен отпуск": 

"До 4 500 лева безлихвени, които ще имат гратисен период до 24 месеца и срок за издължаване до пет години. Вторият инструмент е кредити за осигуряване на ликвидност на малки и средни предприятия - той е необезпечени оборотни кредити до триста хиляди".

И двата инструмента са в партньорство с търговските банки. Шест други схеми  са обособени през Фонда на фондовете, като те са насочени основно към подкрепа на средни, малки и микропредприятия. Една от тези схеми е и за градско развитие:

"Тук бенефициенти биха могли да бъдат общини, публични частни партньорства и предприятия, засегнати от кризата, включително секторите туризъм и транспорт."

Българската народна банка е подала писмо за сключване на суапова сделка с ЕЦБ.
До седмица трябва да са готови всички документи, с които страната ни ще кандидатства за членство във валутния механизъм ERM 2 и тясно сътрудничество с Банковия съюз.

Още преди това БНБ може да сключи суапова линия с Европейската централна банка:

"БНБ да може без това да утежнява резервите й и покритието на лева, да предоставя български лева на ЕЦБ, срещу което по фиксирания курс да получава евро", поясни Горанов.

Сделката ще е в размер на няколко милиарда, допълни финансовият министър, без да уточни валутата, като подчерта, че това е допълнителна гаранция за стабилността на валутния борд.

Подобна суапова линия наскоро сключи и Хърватия, а Дания поднови своята.
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от Радомир минава на воден режим

Част от Радомир минава на воден режим, като водата ще бъде спирана само нощем. Ограниченията влизат в сила от тази вечер. Режимът се отнася за високата зона на Радомир, кварталите „Ное“, „Арката“, „Гърляница“ и улиците „Витоша“, „Хайдут Румяна“, „Ивайло“, „Гавраил Радомир“, „Пчелинска“ и „Никола Вапцаров“. Режим ще има и за селата Борнарево..

публикувано на 04.08.21 в 21:07
Отнесена е част от конструкция на покрива на СУ “Йордан Йовков“ в Тервел.

Ураганен вятър и проливен дъжд нанесоха щети в община Тервел

Ураганен вятър и проливен дъжд са нанесли щети в община Тервел. Най-засегнатите места са пътят между селата Нова Камена и Каблешково, където има много начупени клони, както и паднало дърво затруднява движението между Каблешково и Проф. Златарски.   В с. Каблешково е отнесено ламариненото покритие на покрива на кметството. В град Тервел..

публикувано на 04.08.21 в 20:49
Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи пред журналисти решение на Националния съвет на партията преди гласуването му.

БСП иска писмено споразумение с ИТН за подкрепа на правителството им

БСП продължава разговорите с ИТН за подкрепа на правителството, предложено от тях, но ще настоява за писмено споразумение, в което да бъдат отразени и предложенията на социалистите. Това съобщи лидерът на партията Корнелия Нинова. До решението се стигна след 5-часово съвместно заседание на Националния съвет на левицата, парламентарната..

обновено на 04.08.21 в 20:36
Служебният премиер Стефан Янев

Среща при премиера набеляза мерки срещу пожарите, акцент е безопасността

Бедствената ситуация вследствие от пожарите в страната, и необходимостта от спешни действия за нейното овладяване обсъдиха на извънредна среща при премиера Стефан Янев министри и представители на армията. Срещата спешно свика премиерът, след като при пожар край санданското село Петрово загинаха двама горски служители . Янев изказа..

обновено на 04.08.21 в 20:18
Мая Манолова е председател на Комисията по ревизията за установяване на злоупотреби и нарушения при разходването на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни и общински предприятия, дружества с повече от 50 на сто държавно и общинско участие и местните власти през последните 5 години.

Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки започна работа парламентарната комисия по ревизия

Със сигнал срещу бизнесмена Христо Ковачки, отправен от разследващия сайт „Биволъ“, започна работата си Комисията за ревизия на управлението през последните пет години. Според журналиста Димитър Стоянов, казусът е довел до ощетяване на хазната с около 30 милиона евро. Комисията за ревизия на управлението разглежда сигнали на граждани Според..

публикувано на 04.08.21 в 19:42
Изглед от Големо село към ТЕЦ „Бобов дол“

Прокуратурата разпореди проверка за качеството на въздуха при ТЕЦ „Бобов дол“

Районна прокуратура – Кюстендил се самосезира по повод информация по медиите и сигнали на местни хора за замърсяване на въздуха в района на с. Големо село, обявиха от обвинението. Жители на Голево село изпратиха и писмо до БНР, за да се оплачат от нетърпимата миризма на сяра и запрашеност при работата на ТЕЦ „Бобов дол“. В публикации по..

публикувано на 04.08.21 в 19:41
Борис Бонев, активисти на „Спаси София“ и граждани организираха протест с жива вериха около Централните хали в столицата.

Демонстранти искат Централните хали в София да останат културна ценност

Демонстранти се събраха тази вечер пред Централните хали в столицата с искане сградата да бъде запазен като културна ценност и да не се допуска да се превърне в супермаркет. Участниците в протеста увериха, че външният вид на Централните хали е в добро състояние и нищо не налага промяна на функциите му от закрит пазар с множество малки..

публикувано на 04.08.21 в 19:30