Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО в битката между САЩ и Китай

Стефан Тафров и Нако Стефанов пред БНР

Тедрос Аданом Гебрейесус - генерален директор на СЗО
Снимка: ЕПА/БГНЕС

"СЗО е от специализираните организации на ООН, които като цяло имат добра репутация, тъй като винаги се придържа към една експертна линия". Това каза пред БНР дипломатът Стефан Тафров, който два пъти е бил посланик на България в ООН.

Той коментира, че Китай има много силно влияние в момента в СЗО и припомни, че предишната генерална директорка (два мандата) на Световната здравна организация беше китайка:

"В началните фази на епидемията от Covid-19 СЗО беше проводник на китайските тези, че заразата не се предава от човек на човек. Отне известно време на организацията, за да признае фактите, а поддържаше китайската линия".

Стефан Тафров

Тафров припомни, че в същото това време и Доналд Тръмп също е подценявал епидемията:

"Подходът на СЗО, след като обяви пандемията, е добър. Тя изпълнява функциите си при нейния бюджет, за който тя казва, че ѝ липсват около 1 млрд. долара, за да продължи да функционира. САЩ имат изостанали вноски, неизплатени. Президентът Тръмп прекрати финансирането на СО, тъй като той е изразител на традиционните крайнодесни критики към ООН, които виждат в организацията една излишна структура. Освен това, много е удобно политически да прехвърлиш вината за собствените си несполуки за справяне с епидемията, какъвто е случаят с Тръмп, който дълго време я омаловажаваше, към някакъв външен източник".

По думите на дипломата САЩ са загубили влиянието си СЗО в много критичен момент:

"Частното лице Бил Гейтс дава една пета от това, което неговата страна дава за СЗО", заяви Стефан Тафров. 

Той подчерта, че е безотговорно да се саботира една световна организация, която води много други здравни битки в държави, в които тя замества националните здравни системи. Дипломатът прогнозира, че ако Тръмп спечели втори президентски мандат, това ще отслаби влиянието на САЩ и изобщо на Запада в света.

В предаването "12+3" проф. Нако Стефанов, анализатор на Азия, коментира, че още през 2014-а година, когато Китай изпревари САЩ по БВП, той започна да се разглежда от Запада като заплаха:

"Търговската война между Щатите и Китай премина вече в информационна, да не кажа - хибридна, тъй като става дума за конкретни действия. В САЩ се постави въпросът за отговорността на Китай за пандемията и от тази гледна точка  - да се даде на съд Китай, а сумата, която се предлага да не се даде на Китай, е именно 1,2 трилиона долара, това е сумата на тези държавни облигации, които Китай е закупил от САЩ".

Той определи и геостратегическите битки, които отдавна се водят между двете държави, като хибридни

"Глобалната криза не започна с коронавируса. Той даже не е и спусковият механизъм, а просто усили онези негативни явления, които бяха започнали далеч преди пандемията", каза той и припомни за рецесията, която по думите му вече беше обхванала Европейския съюз. 

Проф. Стефанов коментира още, че ако сравним с ЕС, ще видим, че Азия се е справила много по-добре с епидемията от коронавируса.

Интервюта на Даниела Якова със Стефан Тафров и проф. Нако Стефанов в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

Нако Стефанов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Трудова злополука в сладкарски цех в Симитли отне човешки живот

Мъж е загинал при трудова злополука в сладкарски цех в Симитли. Инцидентът е станал около обяд. По първоначална информация той е бил затиснат от електрическа количка, тип "Стакер", която е била натоварена с материали. Мъжът, който е представител на фирмата- доставчик, се е опитал да предотврати падането на количката с товара, но не е успял и..

публикувано на 29.03.24 в 16:24
Емануил Манолов

Община Павликени получава 2,2 млн. лева за инфраструктурни ремонти

Община Павликени получава два милиона и двеста хиляди лева за ремонти на транспортна и спортна инфраструктура. Финансирането е през Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Чрез Инвестиционната програма за общински проекти от националния бюджет с малко над 1,1 млн. лeва в Павликени ще бъде изцяло ремонтирана улица..

публикувано на 29.03.24 в 16:11

Посланикът на САЩ: Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен изрази разочарование от неуспеха на преговорите по сформирането на правителство и подчерта ненамесата на Съединените щати в тези вътрешни разговори: "Разочаровани сме, че усилията да се състави правителство бяха неуспешни. Не е наша работа да се месим в тези дискусии. Публично окуражихме всички..

публикувано на 29.03.24 в 16:04

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в отпуск, за да заемат политически длъжности

Ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсманът ще излизат в неплатен отпуск, за да заемат политически длъжности - Законопроектът влезе за гласуване в Народното събрание и бе подкрепен на първо четене с гласовете на ГЕРБ - СДС, ПП-ДБ и ДПС. Депутатите излязоха в почивка заради предложение промяната да се гласува окончателно.  От..

публикувано на 29.03.24 в 16:00

Проект: Специални договори да гарантират права на приемните родители

Приемните родители ще подписват специални договори, които ще им гарантират осигурителни и здравни права, сред които право на пенсия и на обезщетение за болест и майчинство.  Това предвижда проект за законодателни промени, който екипът на социалното министерство подготвя.  Министърът на труда в оставка Иванка Шалапатова обясни, че новият вид..

публикувано на 29.03.24 в 15:57

Сигнал за бомба опразни търговски център в София

Сигнал за бомба е подаден в търговски център в София.  По информация на БНР сигналът е получен на служебната поща на търговския център.  Служителите са изведени и посетителите са изведени. Екипи на полицията проверяват мястото.  Засега няма открито взривно устройство. 

публикувано на 29.03.24 в 15:49
ген. Олександър Сирски

Сирски: Украинската армия ще трябва да мобилизира по-малко хора от очакваното

Русия разполага с шесткратно повече оръжия спрямо украинските сили на фронта, което води до загуби на войници и позиции. Това заявява в интервю наскоро назначеният за главнокомандващ на украинската армия Олександър Сирски.  Сирски казва още, че през последните седмици и месеци Русия "използва значително повече авиация, включително насочвани..

публикувано на 29.03.24 в 15:41