Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп спира имиграцията за 60 дни

Американският президент Доналд Тръмп.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че поставя 60-дневна пауза на издаването на определени видове зелена карта. По време на брифинг в Белия Дом Тръмп заяви, че целта е да се ограничи конкуренцията от работна ръка в период на влошаване на икономиката заради пандемията от Covid-19.

„За предпазване на американските работници ще издам указ за временно прекратяване на имиграцията в САЩ“, заяви Тръмп.

Според президента мярката няма да засегне тези, които са временно в страната и ще важи за онези, които се надяват да останат.

Тръмп поясни, че след 60-те дни лично ще прецени как да модифицира мерките като анализът му ще е на “базата на икономическите условия” в страната.

Намерението на президента за имиграционни рестрикции бе обявено в Туитър в понеделник като според източници, цитирани от „Вашингтон пост“, това е станало преди тази политика да е била подготвена за прилагане. Също според изданието  Държавния департамент все още очаква указания за това издаването на кои визи ще бъде поставено на пауза.

Голяма част от желаещите за постоянен имигрантски статут в САЩ имат роднини, които са американски граждани или такива с право за постоянно пребиваване. Идващите на временни селскостопански бригади няма да бъдат засегнати от ограничението.

Тръмп заяви, че ще подпише новия указ „вероятно“ днес.

Американските власти са издали 462 000 визи за фискалната 2019 година. За сравнение, през 2016 г. по времето на предшественика на Тръмп Барак Обама този брой е бил 617 000.

Промяната в имиграционната политика е един от приоритетите на управлението на Тръмп и бе ключов елемент от предизборната му кампания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Тръмп спира имиграцията към САЩ

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че ще подпише указ за временно спиране на имиграцията към САЩ, предаде Ройтерс. „С оглед на нападението от страна на невидимия враг, както и с оглед на нуждата да бъдат защитени работните места на нашите..

публикувано на 21.04.20 в 08:33
ВИЖТЕ ОЩЕ
Кирил Петков

Кирил Петков за позицията на ГЕРБ: Общи приказки - да, борба с корупцията - не

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков критикува ГЕРБ-СДС за позицията им да потърсят подкрепа за декларация за законодателни намерения, която да предхожда опита за съставяне на правителство с втория мандат.  "Превеждам от Герберски към днешна дата:..

публикувано на 16.07.24 в 13:39

"Възраждане" ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ срещу съгласие за 5 референдума

От партия "Възраждане" обявиха, че ще подкрепят антикорупционната декларация на "Продължаваме промяната - Демократична България", при условие че коалицията даде подкрепа за декларацията на "Възраждане".  "Възраждане" ще подкрепят декларацията на..

публикувано на 16.07.24 в 13:35

Георги Лушнарев: Аз винаги нося Машалов в моята душа и като нежна струна звучат неговите песни на сърцето ми

"И тази година няма да пропуснем този юлски месец, дата 16 юли 1962-ра година. Навършиха се 62 години от кончината на великия народен певец Борис Машалов.  Такъв народен певец не може да бъде забравен от никого от неговите почитатели, а от мен..

публикувано на 16.07.24 в 13:33
Роберта Мецола

Евродепутатите избраха Роберта Мецола за председател на ЕП

Роберта Мецола бе преизбрана за още половин мандат от 2,5 години начело на Европейския парламент с 562 гласа при необходими 312. Гласуваха общо 699 от 720 евродепутати. 76 бюлетини бяха обявени за невалидни, което означава, че действителните..

публикувано на 16.07.24 в 13:31
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за пожарите: Армията има готовност да се отзове на всяко повикване

Военните участват с два хеликоптера и с 22-ма души в гасенето на пожарите край Стара Загора. Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Хеликоптери се включиха в гасенето на пожара над Стара Загора Армията има готовност да..

публикувано на 16.07.24 в 12:49

Протест на служители в Агенцията за социално подпомагане

Протест на служители от Агенцията за социално подпомагане бе организиран пред сградата на Министерството на труда и социалната политика. Основното искане е за увеличение на заплатите. Това е поредната протестна акция на социалните работници с..

публикувано на 16.07.24 в 12:25

Евродепутатите избират председател на институцията

Евродепутатите, които дадоха днес старт на новия Европейски парламент, гласуват за председател на институцията. Кандидатурите за позицията са две - на досегашната председателка Роберта Мецола и на испанската евродепутатка от левицата Ирене Монтеро...

публикувано на 16.07.24 в 12:18