Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Третират тревни площи в София срещу кърлежи, които са многобройни и тази пролет

Снимка: Ани Петрова, БНР

Този петък предстои да бъде извършена обработка на тревните площи в столичния район "Изгрев" срещу кърлежи, след многобройни сигнали от жителите на квартала.

Заради валежи третирането на площите се отлага вече няколко пъти.
 
Един от сигналите за многобройните кърлежи в квартал "Изток" подава Елена Георгиева. По думите ѝ след всяка разходка от кучето си, тя и синът ѝ вадят по няколко кърлежа, въпреки че домашният любимец е третиран срещу тях.

Фирмата изпълнител, с която има договор Столичната община, е имала план обработката в кварталите "Изгрев", "Изток" и "Дианабад" да се извърши на 5 май, но поради зачестилите случаи на ухапвания от кърлежи по хора и по домашни любимци, третирането ще се извърши още този петък.

Това съобщи за "Хоризонт" кметът на района д-р Делян Георгиев. По думите му третирането на площите трябвало да се извърши още в началото на април:

"Настоях да се осъществи пръскане на 24 април. Имам това обещание, защото ние не можем да чакаме повече. Положението в "Изгрев" по отношението на кърлежите е бедствено".

До края на седмицата предстои обработка срещу кърлежи и в районите "Надежда", "Лозенец" и "Овча купел".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Губернаторът на Минесота Тим Уолц (вляво) с губернатора на Мериленд Уес Мур (вдясно).

Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент

Камала Харис избра губернатора на Минесота Тим Уолц за свой кандидат-вицепрезидент, съобщи АФП. Уолц ще се опита да привлече повече гласове за демократите от селските райони в Средния запад, коментират американски медии. Камала Харис си осигури официално номинацията на демократите за кандидат за президент Харис се подготвя да се изправи срещу..

публикувано на 06.08.24 в 16:11

Непълнолетни без придружител след 22 ч. в заведения в Радомир и Трън, съставени са актове

При полицейска акция в Трън и Радомир в заведения, където се продава алкохол, са установени шест  малолетни и непълнолетни лица без придружител след 22:00 часа.  Всички са предадени на родителите им, на които са съставени актове по Закона за закрила на детето. Актове са съставени и на собствениците на питейните заведения, съобщават от Областната..

публикувано на 06.08.24 в 16:08
Снимката е илюстративна, архив.

Шофьор блъсна дете с тротинетка на пешеходна пътека в Габрово и избяга

Шофьор блъсна дете на пешеходна пътека в Габрово и избяга. Детето няма сериозни наранявания, а полицията вече е установила кой е шофьорът на колата.  По първоначална информация от полицията в Габрово лек автомобил е блъснал преминаващо на зебрата дете с тротинетка. От дирекцията на МВР към момента не могат да уточнят дали детето е бутало тротинетката..

публикувано на 06.08.24 в 15:33
Система за противовъздушна отбрана IRIS-T.

Комисията по отбрана подкрепи проекта за зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Комисията по отбрана подкрепи предложението на правителството,  България да купи германски зенитно- ракетни комплекси IRIS-T. Стойността на първия етап, в който се предвижда страната ни да купи системите, е над 356 милиона лева.  Допълнително е предвидена възможност за закупуване на до пет броя от друга модификация на системата...

публикувано на 06.08.24 в 15:01

Областният управител на В. Търново иска от Общините подробна информация за ВиК мрежата

Областният управител на Велико Търново Ивайло Здравков е изискал от 10-те Общини в региона да изготвят подробна информация за състоянието на водопреносната и канализационната мрежа. След това ще се проведат срещи с кметовете за поставяне на проблемите и търсене на решенията.  Втори ден протестна блокада на пътя Полски Тръмбеш - Свищов..

публикувано на 06.08.24 в 14:59

Проблемите с безводието във Великотърновско се задълбочават. Хората заплашват да не гласуват

Проблемите с безводието в област Велико Търново се задълбочават. В свищовско и в горнооряховско е обявено безсрочно бедствено положение. В различни населени места, засегнати от липсата на питейна вода, хората излизат на протести. Днес това направиха десетки жители на село Майско. Те блокираха една от улиците в общинския център Елена и настояват..

публикувано на 06.08.24 в 14:59
Флагът на групировката

"Хизбула" заяви, че е изстреляла дронове срещу военни цели в Северен Израел

Ливанската въоръжена групировка "Хизбула" заяви, че е изстреляла рояк атакуващи дронове срещу военни цели в Северен Израел. Най-малко осем души загинаха при израелски въздушни удари на Западния бряг на река Йордан. А през нощта петима американски военни са били ранени при ракетна атака срещу военновъздушна база в Западен Ирак. Насилието се случва на..

публикувано на 06.08.24 в 14:27