Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борислав Найденов е шампион в първото онлайн състезание по таекуондо за студенти

Борислав Найденов спечели титлата  абсолютен шампион по „форма“ в първото онлайн състезание по таекуондо. Първокурсникът в Национална спортна академия „Васил Левски“, който е и трети на световното първенство по ханмаданг от 2017 година се представи отлично, като изпълни техниките в нетрадиционна форма, с което впечатли не само съдиите, но и останалите участници.

„Аз съм супер изненадан. Беше невероятно. Всичко мина доста гладко. Всички се представихме чудесно. Забавлявахме се. Вложихме доста труд и усилия, защото в домашни условия нещата са много по-различни от тези в залата. В това състезание аз реших да покажа нещо по-различно. Free staly се нарича самата демонстрация. Тя включваше по-сложни техники, като втора ротация във въздуха докато правя самия кик. Направих задно салто. Предполагам, че това оказа влияние върху съдиите. Не всеки може да го направи това вкъщи. Много по-сложно е да го направиш на мокет или паркет, отколкото в залата на доджанга. Смятам, че сложността на техниките беше на високо ниво. Вложих усилия в подготовката така, че всички останали прости техники да изглеждат добре. Постарах се да ги изпипам почти до перфектност. Това е нашата работа, когато участваме в състезания. Там трябва да сме много подготвени и фокусирани“, това разказа специално за БНР побуедителят Борислав Найденов.

В надпреварата се включиха 21 студенти, сред които и европейските вицешампиони Никол Чорбанова- IV курс, Митко Джорджев – II курс, които са шампиони по спаринг. С тази инициатива Българска федерация по таекуондо и Националната спортна академия „Васил Левски“ отново показаха как трябва да се действа в условията на извънредно положение и още веднъж затвърдиха репутацията на таекуондистите като отговорни личности.

„Освен преподавателите и докторантите в спортната академия и самите студенти даваха оценки за изпълненията на колегите си. Това е част от техните практически занимания, тъй като завършили веднъж НСА те ще станат треньори, а съдийството е важна част от подготовката на всеки треньор. Моето мнение е, че това състезание премина много успешно. Студентите се бяха подготвили много добре. Забавляваха се. Разбира се съществуваше и олимпийския принцип – важно е участието, защото това е състезание е първо по рода си у нас и имаше много неизвестни“, сподели специално за БНР Димитър Аврамов – преподавател в НСА и организатор на състезанието.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Максим Манолов (отпред, вдясно)

Максим Манолов с бронз на eвропейското първенство по плуване за юноши

Максим Манолов (Черно море, Варна) спечели бронзов медал на Европейското първенство по плуване за юноши и девойки във Вилнюс, Литва.   Манолов се качи на почетната стълбичка в дисциплината 50 метра бруст.  Във финала българинът финишира за време 27.89 секунди и отстъпи само на 16-годишния турчин Нусрат Алахверди с 27.60 секунди и Субаир Билтаев от..

публикувано на 04.07.24 в 06:26

Четвъртфиналите на Евро 2024

Ясни са всички четвъртфинали на Европейското първенство по футбол, след като Турция и Нидерландия допълниха бройката след вчерашните си победи – съответно над Австрия (2:1) и Румъния (3:0). Турция мечтае след победа над Австрия Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния 5 юли, петък от 19 ч. Испания – Германия в Щутгарт 5..

публикувано на 03.07.24 в 07:29

Турция мечтае след победа над Австрия

Централният защитник Мерих Демирал вкара два гола и Турция спечели с 2:1 срещу Австрия в последен мач от осминафиналите на европейското първенство по футбол, проведен в Лайпциг. Следващият съперник на селекцията на Винченцо Монтела ще бъде Нидерландия, като четвъртфиналът е насрочен за 6 юли в германската столица Берлин. Турският национален..

публикувано на 03.07.24 в 00:01

Нидерландия на четвъртфинал след класика срещу Румъния

Европейският шампион от 1988-а година Нидерландия постигна победа с 3:0 над Румъния на осминафиналите на континенталния турнир в Германия. Нидерландия започна срещата на високо темпо и с натиск в противниковата половина. Още в 6-а минута Шави Симонс стреля от далечна дистанция, но румънският страж внимаваше и улови топката. Четвърт час след..

публикувано на 02.07.24 в 21:11

Джокович с експресна победа на Уимбълдън

Седемкратният шампион на Уимбълдън и финалист от миналата година Новак Джокович (Сърбия) се класира за втория кръг на турнира по тенис на трева от Големия шлем в Лондон (Великобритания) само месец след като претърпя операция на менискуса на дясното си коляно. Вторият поставен Джокович победи преминалия през квалификациите Вит Коприва (Чехия) с..

публикувано на 02.07.24 в 20:31

ЦСКА 1948 продаде звездата си в Турция

Полузащитникът на ЦСКА 1948 Педро Енрике Оливейра или Педриньо, ще продължи кариерата си в турския клуб Коняспор, съобщи сайтът Transfer Merkezi. Според турската медия, 27-годишният ляв полузащитник e подписал договор със зелено-черните за 3 години. Трансферната сума е неназована, но играчът имаше договор със столичани до юни 2025-а година...

публикувано на 02.07.24 в 20:29

Левски иска нов панамски защитник

Българският футболен клуб Левски проявява интерес към панамския национал Едгардо Фариня, съобщава местният журналист Хосе Мигел Домингес в Х. Централният бранител е собственост на Индепендиенте от панамското първенство и цената за правата му е около 150 хиляди евро. Фариня играе рамо до рамо в отбраната на националния отбор на Панама с..

публикувано на 02.07.24 в 17:43