Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Масово тестване е ключът от палатката

Д-р Валери Велев: Няма особен смисъл да се затварят млади и здрави хора

Те трябва да изградят имунизационен щит за уязвимите групи, казва инфекционистът

Снимка: БТА

„Най-важният принцип в епидемиологията е да се ограничат, карантинират и да се пазят болните, заразоносителите и рисковите категории.“ Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ д-р Валери Велев от Детската клиника на Болницата по инфекциозни и паразитни болести в София.

„Няма особен смисъл да затваряте млади и здрави хора. Напротив – те трябва да са на първа линия, да изградят имунитет и след това този имунитет да служи като един предпазен щит за слабите, старите, уязвимите, тези с хронични заболявания. Така че постепенно всяка държава, ще-не ще, ще започне да либерализира мерките и да стига до тоя извод“, прогнозира инфекционистът.

Без масово тестване не можем нищо да направим. Не знаем каква е нито моментната картина в страната, нито колко преболедували има. Това е изключително важно. Това е може би на първо място. Тук е ключът от палатката. Когато нямаме ваксина и специфичен медикамент за едно заболяване, остава само да тестваме и рисковите категории и вирусоносителите да бъдат ограничавани“, коментира д-р Велев пред БНР.

Не може да се живее в затворени държави. Трябва просто да свикнем да живеем с този вирус и да се научим, че може би за няколко години напред известна физическа, социална дистанция трябва да се спазва. Но не да затваряме държавите.“

Вируси има всяка година, но не всяка година има непознати вируси с пандемичен характер, отбеляза д-р Велев и припомни, че SARS и MERS са изчезнали от човешката популация след два-три сезона и за тях не е било открито специфично лечение.

Относно огласения процент на заразени медицински лица у нас - 11 на сто от общия брой на заразените, д-р Валери Велев заяви, че не става дума за неспазване на правила при работа, защото когато се работи с подобни болни, опасността многократно по-голяма от тази в ежедневието ни. На голяма част от медиците се налага да се грижат за болни, за които не подозират, че са с коронавирусна инфекция, а не може да се работи постоянно със защитен костюм. Колкото е да се  спазват правилата, винаги ще има заразен медицински персонал, допълни той.

Специалистите, които могат да работят с това заболяване, не са толкова много в страната, а като цяло и разпределението им не е равномерно, каза още инфекционистът.

Преди разразяването на инфекцията, в клиниката на д-р Велев са били предвидени места само за деца пациенти. Оправдали са се обаче очакванията, че децата или са с лека клиника, или прекарват заболяването безсимптомно, затова в момента там се лекуват само възрастни пациенти с Covid-19.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проблеми с вноса на работна ръка за туризма, сигнали за искани подкупи в консулства

"Парите за заплати в туризма се увеличиха в пъти. Добре платени са и най-неграмотните ни служители. Но кадри в България няма ".  Това заяви пред БНР Веселин Налбантов - зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В тази връзка той отбеляза и проблема с демографския срив в страната . Според него освен това..

публикувано на 25.04.24 в 11:16

Разхищаваме 68 кг храна годишно на човек от населението

Разхищението на храни е риск както за продоволствената сигурност, така и за околната среда. Според Организацията на ООН за прехрана и земеделие близо 1/3 от храните, произведени по света, се губят или разхищават . В ЕС всяка година става дума за почти 59 милиона тона храни, а това се равнява на 131 кг отпадъци на човек годишно. Доклад на..

публикувано на 25.04.24 в 09:08
Български производители изливат млякото си в знак на протест срещу политиките в сектора

Украински млекопреработватели искат по-голям внос у нас. Българските: Не достига суровото мляко, трябва сухо

Украински млекопреработватели и производители на суровини искат да увеличат вноса си у нас . Това стана ясно от срещата във Велико Търново между Украинската асоциация на млекопреработвателите с Българската асоциация на млекопреработвателите. Българските им колеги казват, че има сериозен недостиг на суровини у нас, защото животновъдите са намалили..

публикувано на 24.04.24 в 07:40
Доц. Ангел Кунчев

Доц. Кунчев пред БНР: Все още не е обявена епидемия от коклюш. Очаква се заповед до края на седмицата

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев потвърди пред БНР, че все още не е обявена епидемия от коклюш.  Очаква се да бъде издадена заповед на здравния министър до края на тази седмица. Но днес през цялото време доц. Кунчев говореше за епидемия, посочи здравният репортер на Националното радио Елена Бейкова. Е-обучение..

публикувано на 23.04.24 в 17:32
проф. д-р Андрей Чорбанов

Проф. Андрей Чорбанов: Ваксината срещу коклюш не е за възрастни. Крие риск от тежки нежелани реакции

Една от причината за пробива в имунизационното покритие са новите тенденции при разработването и създаването на ваксини – натискът те да бъдат абсолютно безвредни и абсолютно ефикасни. Колкото по-безвредна е една ваксина, толкова по-малко имуногенна и по-малко активна е тя . Това обясни пред БНР имунологът проф. д-р Андрей Чорбанов, депутат..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Сградата на СУ е в изключително тежко състояние, има нужда от основен ремонт

Ректорът на Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. Георги Вълчев алармира пред БНР, че сградата на най-старото висше училище в България, както и тази на университетската библиотека, са в изключително тежко състояние . Редица ректори молят държавата да отпусне необходимите средства за основен ремонт и на Ректората, и библиотеката...

публикувано на 23.04.24 в 10:16

Екатерина Баксанова: В момента сме като Алиса в Страната на изтеклите мандати

"Все по-осезаема, направо веществена, става антиутопията, в която живеем. Очевидни са обвързаностите на правосъдието с политици, с криминални кръгове . Прокуратурата се превърна в един от тези органи, които вместо да изпълняват правомощията си, събират компромати, "консервират" ги като зимнина в буркани за по-удобни времена – обикновено това..

публикувано на 23.04.24 в 09:11