Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Трима обвинени за побоя над журналиста Слави Ангелов

Водещата версия за поръчителите - лица, укриващи се в чужбина от наказателно преследване

| обновено на 24.04.20 в 14:44
Снимка: БГНЕС
Лица, които се укриват в чужбина, са поръчали нападението над журналиста Слави Ангелов. Това е основната версия, по която работят разследващите, обяви главният прокурор Иван Гешев.
Трима души са обвинени за побоя над главния редактор на "168 часа", а прокуратурата ще иска те да останат за постоянно в ареста.
Подробности за разследването обявиха главният прокурор и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

За пореден път Обвинител номер едно нарече побоя над Ангелов "атака срещу българската държава" и обеща разследващите да стигнат до поръчителите и посредниците. За първите каза само, че срещу тях има наказателни производства, а с поръчката искали да дестабилизират страната.

Гешев и Иванов отказаха подробности за извършителите на престъплението и възразиха срещу журналистическите предположения, че тримата са част от една от радикалните футболни агитки.

“Нека всички да знаят, че независимо на кой футболен отбор са привърженици, на коя фракция, когато извършат противозаконни неща, няма да ги оставим да ги правят безнаказано и те рано или късно, ако не е на момента, ще понесат своите последствия и ще бъдат изправени пред закона“, посочи Иванов.

“Дали са от фен клуб, или не са от фен клуб, или гравитират, или не гравитират, колегата Иванов беше достатъчно ясен, че е възможно всеки фен да е престъпник, но не е задължително всички фенове да са престъпници“, каза Иван Гешев.

Гешев предупреди, че въпреки извънредното положение, прокуратурата и МВР ще продължат да работят по организираната и битовата престъпност и особено по такива обществено значими казуси като побоя над Слави Ангелов и катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

От МВР и прокуратурата декларираха, че ще продължат работата си за установяване на посредниците и поръчителите.

“Въпросът с поръчители и посредници е доста по-труден. Никъде в света извършването на тежки престъпления не става по начина – поръчителят отива при извършителя, срещат се, уговарят се, получава се капаро, след това се виждат и се доплаща сумата. Този вид тежки престъпления стават през верига от посредници. Извършителите не знаят кои са поръчителите и обратното – поръчителите много често не знаят кои са физическите изпълнители на това, което те са поръчали“, каза Иван Гешев.

Журналистът Слави Ангелов беше нападнат и пребит с метални предмети от непознати пред дома му на 17 март.

В коментар пред БНТ Ангелов заяви, че има предположения с кои негови публикации е било свързано нападението

Според мен това, което е провокирало тези хора, са серия публикации, които по някакъв начин ги осветяват. А това осветяване е нещо, което в този момент е доста неприемливо за тях, предвид на някакви амбиции, които имат".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Починалият след трагедията в Елин Пелин е бил преподавател в Минно-геоложкия университет

Починалият при трагедията в Елин Пелин е доц. д-р Петър Шишков, съобщиха от Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски". Академичната общност отдава почит и уважение към значимото дело и паметта на доц. д-р Петър Шишков. Доц. Шишков е световно признат учен и консултант, участвал в редица научно-изследователски екипи в областта на..

публикувано на 26.07.24 в 13:20

Радев: Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за станалото в Елин Пелин

Президентът Румен Радев очаква бързо разследване и изясняване на причините за случилото в Елин Пелин: "Позволете ми да изкажа съболезнования на семейството на доцент Шишков и на всички пострадали в трагичния инцидент със складовете за фойерверки в Елин Пелин. Очаквам бързо разследване и изясняване на причините за случая, но винаги, при боравене..

публикувано на 26.07.24 в 13:12

Одеяла, храна и вода предоставиха от БЧК на засегнатите от взрива в Елин Пелин

Одеяла, храна и вода предоставиха от Българския червен кръст (БЧК) на засегнатото население и на евакуираните жители на Елин Пелин, съобщава БТА. От бедствения резерв на организацията бяха..

публикувано на 26.07.24 в 13:09

Найден Илиев: Причината за взривовете не е човешка грешка

"Убеден съм, че инцидентът е следствие на някаква случайност, непреодолима сила, форсмажор - нещо се е случило, което не е нормално. Не вярвам това да е човешка грешка ". Това каза пред БНР Найден Илиев, специалист по боеприпаси.  "Имам предположение какво се е случило. Най-вероятно при получаването на тези фойерверки от загиналия, който е..

публикувано на 26.07.24 в 13:05
Тошко Йорданов

Тошко Йорданов за трагедията: Оказа се, че нямаме нито едно звено, което може да реагира веднага

Тошко Йорданов от "Има такъв народ" коментира в кулоарите на парламента, че при трагедии като тази в Елин Пелин по-големият проблем е, че държавата не може да реагира: Взривовете затихват, все още летят осколки "По принцип, при такива трагедии по-големият проблем е, че държавата не може да реагира. Такива неща се случват по цял свят...

публикувано на 26.07.24 в 12:49

Жители на два столични района на протест срещу изграждането на 16-етажна сграда

Жители на столичните райони "Средец" и "Оборище" излязоха на протест заради проект за изграждането на 16-етажна сграда на мястото на старата баня срещу Румънското посолство. Рано сутринта хората се събраха на ъгъла на ул. "Хан Омуртаг" и бул. "Ситняково". В средата на юни главният архитект Здравко Здравков е издал заповед за промяната на подробния..

публикувано на 26.07.24 в 12:40

Байдън и Нетаняху са обсъдили ситуацията в Ивицата Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се срещна с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, ден след речта му пред американския конгрес, която беше бойкотирана от част от Демократите и предизвика мащабни протести във Вашингтон.  Още за речта на Бенямин Нетаняху пред американския Конгрес Основна тема на разговора между Джо..

публикувано на 26.07.24 в 12:21