Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение и тревога около дома за възрастни хора в Гара Орешец

| обновено на 28.04.20 в 17:20
Домът за възрастни хора в с. Гара Орешец
Снимка: Радио Видин

Продължава да е тревожно положението в дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец. Снощи пациент, чието състояние се е влошило, е бил изпратен с линейка във видинската болница, а днес е върнат и оставен пред вратата на дома.

В дома бяха потвърдени пробите за коронавирус на 11 души.

Тази сутрин доц. Ангел Кунчев от националния оперативен щаб заяви, че хоспитализации не се налагат, тъй като заразените в дома нямат симптоми.

Според кмета на община Димово Светослав Славчев положението в дома се усложнява с всяка изминала минута:

„Как е възможно човек болен, с доказан Covid-19, със сериозно влошаване на състоянието му, в момента да дойдат и да го оставят пред вратата, която е заключена пред дома, линейката да си тръгне, и този човек аз трябва да го прибера обратно, тъй като той няма никаква вина и не може да стои отвън, трябва да го приберем в дома, в който има и здрави хора, и персонал, който не е заразен“.

За кмета е недопустимо един и същ персонал в дома да се грижи и за здрави, и за заразени с коронавируса.

„Второто за мене необяснимо и аз не го приемам по никакъв начин, че тези хора в момента остават в дома. Говоря, хората с доказани положителни проби за Covid-19, остават в този дом, в който дом в момента ги гледа персонал, който обслужва и болните, същевременно обслужва и хората, които за момента нямат положителна проба“.

След като лекарят, който се е грижел за възрастните в дома, отказа да работи в заразена среда, там са останали само медицински сестри и санитари.

Репортаж на Анжела Каменова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

15 вече са заразените от дома за възрастни във видинското село Гара Орешец

15 са вече заразените с Covid-19 от дома за възрастни хора във видинското село Гара Орешец. От общо 16 души персонал в дома трима вече са на домашно лечение. Останалите от днес са минали на нов режим, но остават под карантина в дома, съобщи..

публикувано на 27.04.20 в 17:59
ВИЖТЕ ОЩЕ
В Трекляно нямат готовност за нововъведението.

В Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията общинските съвети

Деветте общини в Кюстендилско спешно въвеждат онлайн излъчване на заседанията на съветниците, за да спазят промените в Закона за местното самоуправление, които задължават заседанията на комисиите и сесиите на минипарламентите да се излъчват пряко,..

публикувано на 11.07.24 в 11:30

834 лева е средният размер на основната пенсия у нас

834 лева достига средният размер на основната пенсия без добавките към нея през този месец, след като пенсиите отпуснати до края на миналата година се осъвремениха с 11 процента от началото на юли. При мъжете средната пенсия вече е 991 лева,..

публикувано на 11.07.24 в 11:25

Младежкото ДПС подкрепи Ахмед Доган в искането за оставка на Пеевски

"Младежко ДПС заставаме до почетния председател д-р Ахмед Доган и неговото решение за оставката на описаните в призива му лица" - това се посочва в декларация на Младежкото ДПС, публикувана на страницата им във Фейсбук. "В защита на неговата..

публикувано на 11.07.24 в 11:09
 Пред сградата на Столична община се провежда протест срещу спирането на възстановяването на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк в парка на Националния дворец на културата, 11 юли 2024 г.

Протест заради проекта за Войнишкия паметник

Въпреки отмененото решение, протестиращи се събраха пред сградата на Столичния общински съвет заради решението на кмета Васил Терзиев да се спре проектът за възстановяване на Мемориала от Софийската желязна дивизия. Протестът се организира от..

публикувано на 11.07.24 в 11:02

ДПС изключи още 17 депутати от парламентарната си група

Парламентарната група на ДПС изключи 17 народни представители, сред които и съпредседателят на партията Джевдет Чакъров. Решението беше прочетено пред депутатите в пленарната зала от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова...

публикувано на 11.07.24 в 10:51
Кирил Петков

Кирил Петков за разцеплението в ДПС: Това е разграждане на модела "Пеевски"

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" - "Демократична България" Кирил Петков видя в противопоставянето на Делян Пеевски и Ахмед Доган начало на разграждане на модела "Пеевски". "Това, което виждаме е, че не е само индивидуална битка. Това е..

публикувано на 11.07.24 в 10:25
Оливие Ониди

Координаторът за Шенген в ЕК на двудневно посещение в София

На двудневно работно посещение в София е Оливие Ониди, заместник генерален директор на дирекция "Миграция и убежище" и Координатор за Шенген в Европейската комисия, информират от пресцентъра на МВР. Той подчерта, че всички партньори от..

публикувано на 11.07.24 в 10:08