Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До края на месец май се приемат проекти по "Европа като общност на граждани"

Ще бъдат подкрепени минимум 15 организации

Снимка: „Софийска платформа“

Започна конкурсът за финансиране на проекти по програма "Европа като общност на граждани". Програмата търси идеи и инициативи на неправителствени организации в страната.

"Конкурсът стартира в средата на този месец и ще тече до края на май месец, така че има време колегите в страната да си помислят какви идеи имат те, които биха реализирали, защото и финансирането не е малко, то е до 50 хиляди евро, което като обем не е за подценяване", каза в предаването „Хоризонт до обед“ Луиза Славкова от организацията "Софийска платформа".

Финансирането на проекти по програма "Европа като общност на граждани" се основава на изследване за нуждите на неправителствените организации извън големите градове.

"Насоката на проекта е наистина за граждански инициативи, които да подсилват демократичния дух на местно ниво и да се застъпват за ценности като толерантност, разбирателство, диалог между хората", допълни Луиза Славкова.

Ще бъдат подкрепени минимум 15 организации.

"Ние направихме конкурс за местни активни граждани и в момента работим с 20 от тях, като се опитваме да повишим техните капацитети да работят по такъв тип граждански инициативи, особено със средствата на гражданското образование. Това са от една страна потенциални организации и хора, които могат да кандидатстват, но и с тази програма ние се опитваме на практика да помогнем там, където има липси", допълни Славкова.

"Това, което се избягва, е по-скоро изследвания например или търговско ориентирани проекти. Идеята тук е проектът да е идеален. Физически лица също не могат да кандидатстват. Ако те имат идея, трябва да намерят колега с регистрирана неправителствена организация в страната. Организирането на събития, с чисто събитиен характер, също не се препоръчва да се прави", уточни Луиза Славкова.

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Протестиращи запалиха предпазни маски в знак на протест срещу новите мерки за носене на маски и на открито.

105-а вечер на антиправителствени протести в столицата

105-ата вечер на антиправителствени протести в столицата приключи с шествие до Орлов мост, където демонстрантите блокираха движението за около час. По-рано група протестиращи изразиха несъгласието си с противоепидемичните мерки, като изгориха няколко от предпазните средства. От “Отровното трио“ също се обявиха срещу..

обновено на 22.10.20 в 00:01
Улица „Раковски“ и сградата на Община Ямбол

Завишават контрола за спазване на здравните мерки в Ямбол

Контролът  за спазване на противоепедимичните мерки  в  обществения транспорт в Ямбол ще бъде завишен, затягат се мерките и в административните сгради. Констатирани са нарушения на спазването на мерките, както в градския транспорт, така и  по междуселищните линии, което налага затягане на контрола, заяви областният управител на Ямбол..

публикувано на 21.10.20 в 23:35

Мярка в подкрепа на такситата заради Covid кризата

Държавата обяви мярка в подкрепа на таксиметровите превозвачи заради кризата, предизвикана от коронавируса. През следващата година те ще плащат минималния размер на данъка към общините, а разликата ще бъде поета от държавния бюджет. Това беше обявено след среща на представители на бранша с министъра на транспорта Росен Желязков. На..

публикувано на 21.10.20 в 23:28

Кметът на Пловдив предложи временно отпадане на такса “тротоарно право“

Такса „Тротоарно право“ в Пловдив да отпадне от 1-ви ноември до 31-ви януари като мярка в подкрепа на малкия бизнес - това предложение на кмета Здравко Димитров ще бъде гласувано на утрешната сесия на пловдивския общински съвет. От отпадането на таксата ще се възползват заведенията, които имат маси на открито, пазари, тържища и панаири...

публикувано на 21.10.20 в 23:11

Предприятие в Търново незаконно използва линия за производство на плоскости от дървесни частици

Регионалната екологична инспекция във Велико Търново е сезирала Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), че предприятието за преработка на дървесина във великотърновския квартал „Чолаковци“ незаконно използва линия за производство на плоскости от дървесни частици. Проверката на екологичната инспекция в завода на „Кроношпан“ във..

публикувано на 21.10.20 в 22:55

EП: Евросъюзът да преразгледа изцяло отношенията си с Беларус

Европейският парламент (ЕП) настоява Евросъюзът да преразгледа изцяло отношенията си с Беларус. В одобреното становище се призовава незабавно да бъдат задействани вече договорените от външните министри на 27-те страни членки санкции срещу беларуски представители, в това число президентът Александър Лукашенко. Резолюцията на ЕП беше..

публикувано на 21.10.20 в 22:49
Ф-16 Блок 70

България ще получи два самолета Ф-16 за обучение

България ще получи от САЩ два самолета Ф-16 за обучение. Това стана ясно след посещението на американския помощник-държавен секретар по политико-военните въпроси Кларк Купър. Самолетите са изведени от експлоатация, но ще се ползват като помощни средства за обучение и общо запознаване с техниката. От съобщението на американското..

публикувано на 21.10.20 в 22:38