Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

РЗИ - Велико Търново тества всички служители в социални домове в областта

Снимка: Здравка Маслянкова

Районната здравна инспекция във Велико Търново от утре започва изследване за коронавирус на персонала в 15-те социални домове в областта. Изследването с PCR тестове на персонала в старческите домове, в тези за хора с деменция и в домовете за хора с умствена изостаналост е по нареждане на главния държавен здравен инспектор.

В област Велико Търново PСRтестове ще бъдат направени на 350 служители в 15 социални домове, посочи д-р Евгения Недева, директор на РЗИ:

„Ще ходим на място, ще вземаме проби. Тестването ще бъде поетапно, в рамките на може би седмица“.

В Дома за хора с деменция в сухиндолското село Горско Косово, където има 52-ма обитатели, 34-те медицински сестри и санитари са разделени на две групи, обясни директорът Вера Дукова:

„Едната група работи една седмица, другата група поема следващата седмица. В случай на зараза да не се допусне да остане без персонал домът".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Просветното министерство и полицията в Гърция с мерки срещу насилието в училищата

Министерството на образованието и полицията въвеждат мерки в Гърция, за да овладеят проявите на насилие в училищата. Насилието сред учениците достигна непознати размери за Гърция, коментират полицаи и учители. Ежедневно има пострадали ученици от жесток побой, заплашват агресивно и учителите. Родители казаха пред медиите, че се страхуват..

публикувано на 28.09.24 в 11:28
Хасан Насрала, лидер на

Израелската армия: Лидерът на "Хизбула" Хасан Насрала е елиминиран

Лидерът на терористичната организация "Хизбула" е бил убит при вчерашната атака в Бейрут. Това твърдят от израелската армия, предадoха The times of Israel и Асошиейтед прес и АФП.  Очаквайте подробности!

публикувано на 28.09.24 в 11:08
проф. Игор Липсиц

Проф. Игор Липсиц: Финансирането на войната върви ръка за ръка с инфлацията, а тя руши икономиката

Тази седмица руското правителство представи проекта на федералния бюджет за периода 2025-2027г. Идния вторник документът трябва да бъде внесен в Държавната дума. Министърът на финансите Антон Силуанов открои три основни бюджетни приоритета: социална подкрепа на гражданите, разходи за отбрана, сигурност и т.нар.  "специална военна операция" и..

публикувано на 28.09.24 в 11:07

Асаф Орион: Когато войната вече се е разгоряла, е твърде късно да я избегнем

Днешният конфликт между Израел и Хизбула тлее твърде отдавна - още отпреди 18 години. През това време заплахата е била генерирана системно, но не са били взети необходимите мерки. Днес са нужни колективни решения за прекъсване на логистичните вериги, които водят от Иран вече не само към различни "горещи" части на Близкия изток, но и към Източна..

публикувано на 28.09.24 в 10:44
На 14 октомври 2022 година активистки на организацията заляха картина на Ван Гог от 1888 година в националната галерия в Лондон

Протестна акция: Климатични активисти заляха със супа картини на Ван Гог

Трима активисти на "Just Stop Oil" хвърлиха супа върху две от картините на ван Гог в Националната галерия в Лондон само часове след като други двама членове на протестното движение бяха вкарани в затвора за същия инцидент през 2022 година. Тримата активисти изпразниха съдържанието на кутии с доматена супа "Хайнц" върху две от картините със..

публикувано на 28.09.24 в 10:35
Жена минава покрай транспарант с надпис

Миодраг Миличевич: Белград изгуби всички механизми за влияние върху политическите процеси в Косово

Присъединяването на Сърбия към Европейския съюз, ако въобще един ден се стигне до такова, ще опре до признаването от Белград на едностранно обявената през 2008 година независимост на бившата сръбска покрайнина Косово. И понеже това изглежда "кауза пер дута" за косовските албанци, включително защото 5 страни от Европейския съюз се страхуват за..

публикувано на 28.09.24 в 10:25

МВнР призовава българите да не пътуват до Ливан

Българското Министерството на външните работи призовава българските граждани да преустановят всякакви пътувания до Ливанската република и незабавно да напуснат територията на страната. Призивът е във връзка "със сериозната ескалация на военните действия в Ливан през последните часове". Британското външно министерство също призова гражданите..

публикувано на 28.09.24 в 10:23